Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til

Morten Sørensen

mandag 29. maj 2023 kl. 17:55

Robert Mærsk Uggla

Økonomisk Ugebrev Ledelse fremhæver i hver udgave erhvervsledere, som vi senest har lagt mærke til, og som vi synes fortjener en bemærkning med på vejen. Fagredaktør Morten A. Sørensen udpeger her ugens topchefer.

Robert Uggla, formand for A.P. Møller-Mærsk, har i 2023 formentlig udbetalt det globalt største udbytte fra en privat virksomhed, fremgår det af en opgørelse fra det britiske finanshus Jason Henderson. Med 11,7 mia. USD overgår udbyttet fra Mærsk ifølge Jason Henderson klart det næststørste udbytte på 9,3 mia. USD, der kommer fra det australske mineselskab BHP, og det tredjestørste, 8,4 mia. USD fra det schweiziske pharmaselskab Novartis. Udbytteafkastet på over 16 pct. fra Mærsk er også det højeste blandt de 20 største globale udbyttebetalere.

Jukka Pekka Pertola, formand for GN Store Nord, har fået rejst cirka 2,75 mia. kr. gennem en aktieemission og har dermed fået gennemført første del af en rekapitaliseringsplan, efter at en tidligere plan om at rejse 7 mia. kr. ved en emission mislykkedes tidligere på året. Den nye plan vil desuden udnytte virksomhedens eksisterende likviditet og pengestrømmen i 2023 og 2024 samt lånoptagelse og frasalg af aktiver for 1-2 mia. kr. til at sikre tilbagebetaling af gæld på cirka 7 mia. kr., der forfalder i 2024. Den vellykkede kapitaludvidelse medførte, at GN-aktien steg over 9 pct.

Jais Valeur, topchef for Danish Crown, kan præsentere en omsætningsfremgang på 4,5 mia. kr. til rekordniveauet 34,5 mia. kr. i første halvår af regnskabsåret 2022/23, men må samtidig acceptere et fald i nettoresultatet til 902 mio. kr. fra 1107 mio. kr. året før. På grund af Danish Crowns omkostninger og svære konkurrenceevne er det mere attraktivt for mange svineavlere at eksportere levende dyr til Tyskland.

Anders Hagh, kommende topchef i Salling Group, indleder sin regeringsperiode i supermarkedsvirksomheden med at droppe kæden Basalt, som blev introduceret i efteråret 2022. Basalt blev drevet med meget lave omkostninger, blandt andet solgte kæden ikke kølede varer, og det koncept holder ifølge Salling Group ikke nu, hvor energipriserne igen er faldet, og kunderne i sommerperioden køber flere afkølede varer.

De eksisterende Basalt-forretninger lukker i løbet af nogle måneder og nogle af dem bliver igen til Netto-butikker.

Henrik Andersen, adm. direktør for Arla Foods Ingredients (AFI), vil investere næsten 1,3 mia. kr. i udvidelse af kapaciteten. AFI fremstiller blandt andet babymad og helsekost og er ifølge Finans.dk Arlas mest profitable datterselskab.

Martin Ravn-Nielsen, CEO for typehusfirmaet HusCompagniet, har gennemført en udvidelse af aktiekapitalen med 19,2 pct. og dermed rejst 207 mio.kr. og refinansieret sin gæld. Dermed har HusCompagniet, der har været ramt af et tilbageslag på boligmarkedet, sikret likviditet til at gennemføre strategiske investeringer og nye kommercielle initiativer.

Niels Frederiksen, CEO for Scandinavian Tobacco Group, må konstatere et fald i EBITDA-driftsresultatet i første kvartal til 474 mio. kr. fra 532 mio. kr. i samme periode sidste år, selvom omsætningen steg godt en pct. til 1963 mio. kr. Virksomheden er ramt af efterdønninger efter produktionsproblemer og af omkostningsinflation.

Mikkel Hemmingsen, CEO for Sund & Bælt Holding, kan melde om en stigning i vejtrafikken på Storebæltsbroen på 2,4 pct. i første kvartal, og trafikken er dermed igen højere end i 1. kvartal 2019, altså før coronapandemien. På Øresundsbroen er trafikken steget 18,6 pct., men ligger alligevel stadig 5,9 pct. lavere end i første kvartal 2019.

Lionel Girieud, CEO for børsnoterede SKAKO, kan melde om en stigning i omsætningen i første kvartal på 35 pct. til 129 mio. kr. og en stigning i EBIT-driftsresultatet på 39 pct. til 7,8 mio. kr. Ordrebeholdningen i virksomheden, der producerer betonproduktionsanlæg, er ultimo marts steget til 203 mio. kr. mod 153 mio. kr. et år tidligere.

Anders H. Nørgaard, adm. direktør for First Farms, der driver landbrug i Østeuropa, har løftet omsætningen i første kvartal til 109 mio. kr. fra 68 mio. kr. i samme kvartal 2022. EBIT-driftsresultatet er steget til 22 mio. kr. fra 19 mio. kr. First Farms oplever blandt andet meget høje grisepriser.

Henrik Blegvad Funk, CEO i børsnoterede Glunz & Jensen, der producerer grafisk udstyr, rapporterer om en stigning i omsætningen i første kvartal til 41 mio. kr. fra 34 mio. kr. og en stigning i EBITDA-driftsresultatet til 6,4 mio. kr. fra 4,8 mio. kr.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank