Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

FED taler markederne til ro: Ingen renteforhøjelser i op til tre år

Morten W. Langer

torsdag 25. februar 2021 kl. 7:04

Fra Nordea:

• Lange renter fortsætter op
• Svækket dollar, mens norske kroner igen trækker stærkere
• Dansk detailsalg bløder

Efter flere dage med stor frygt for stigende inflation og en strammere pengepolitik lykkedes det i går chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powel at tale markederne til ro. I hans anden tale på to dage i Kongressen gjorde han det således klart, at Fed forventer at der kan gå op mod tre år inden den første amerikanske renteforhøjelse kommer i spil. Samtidig nedtonede han frygten for de stigende inflationstal, der med stor sandsynlighed kommer hen over foråret. Disse udtalelser forplantede sig hurtigt til fremgang på de globale aktiemarkeder, så S&P500-indekset kunne lukke onsdagen med en fremgang på 1,1%. Den stigende risikovillighed er hen over natten fortsat på de asiatiske markeder, og formarkederne for de europæiske aktiebørser peger da også på en grøn åbning her til morgen.

Lange amerikanske på højeste niveau i ét år. Udsigten til en længere periode med en uændret styringsrente var i går medvirkende til at sende de lange amerikanske renter yderligere op. Med en stigning i går på 4bp er den 10-årige amerikanske statsrente dermed nu oppe i underkanten 1,40%, hvilket er det højeste niveau siden starten af 2020. Samtidig er forskellen mellem den 2- og 10-årige rente nu oppe over 125bp – det højeste siden 2016.

Også på de europæiske obligationsmarkeder fortsatte de lange renter i går højere, så den 10-årige danske statsrente aktuelt er på -0,16%, hvilket er en stigning på ca 30bp siden årets start.

Svækket dollar. Udsigten til en længere periode uden renteforhøjelser i USA har medvirket til at svække den amerikanske dollar over for de øvrige hovedvalutaer. Målt over for danske kroner faldt dollaren i går med 0,2%, så USD/DKK her til morgen handler ned omkring 6,11.

Styrket norsk krone. Den norske krone oplevede i går en fornyet interesse i kølvandet på stigende råvarepriser og den generelt forøgede risikoappetit. Med en styrkelse på næsten 1% betyder det, at den norske krone er tilbage i underkanten af 73 øre.

Schweizerfrancen og yennen er to valutaer der lider i øjeblikket. Og det er atypisk, at netop de to valutaer falder, når der er risikoaversion på de globale finansmarkeder. Normalt ser vi det modsatte reaktionsmønster. Men det er bevægelserne på rentemarkederne, der presser CHF og JPY ned. De kraftige stigning i de amerikanske markedsrenter får forventningerne til realrenterne i USA til at stige, mens det samme ikke er tilfælde i Schweiz og Japan. CHF/DKK er den seneste uge faldet fra 6,88 til 6,74, mens faldet i JPY/DKK har stået på den seneste måned fra 5,94 til 5,78. Yennen har ikke været svagere siden december 2018 og for schweizerfrancen gælder, at den ikke har været på lavere niveauer siden juli 2019.

EM Webinar. I de kommende måneder afholder vi en række webinarer, hvor vi sætter fokus på handel med EM valutaer. Vi ser på de praktiske udfordringer: reguleringer, likviditet, dokumentation, valutakonti mv samt kursrisiko og udsigter for de pågældende valutaer. Vi lægger ud med webinar om den russiske rubel i dag kl 12.00. Senere kommer der webinarer med: CNY, TRY, INR, KRW, RON, BGN og RSD. Du kan melde dig til webinaret her.

MANDAGSWEBINAR – lyt og se med på vores ugentlige webinar om valutamarkedet her.

Analyser og økonomiske nøgletal

Det danske detailsalg styrtdykkede i januar. Som forventet så vi en kraftig tilbagegang i det danske detailsalg i januar med et fald på hele 5% målt i forhold til december, når der korrigeres for både sæsonudsving og handelsdage. Det viser meget klart hvor hårdt den aktuelle nedlukning af dansk økonomi rammer. Heldigvis er vi dog formentlig tæt på bunden i detailsalget efter et flertal i folketingen i går blev enige om at genåbne en del af butikkerne igen fra på mandag. I går udkom vores Corona barometer for uge 6, hvor der er mulighed for at læse mere om hvordan nedlukningen har påvirket danskernes forbrugsmønster.

Lille fremgang i de tyske BNP-tal. De detaljerede BNP-tal fra Tysklandviste en lille kvartalsvis fremgang på 0,3% i de sidste tre måneder af 2020, hvilket var over konsensusforventningen på 0,1%. Målt i forhold til 4. kvartal af 2019 svarer det til en tilbagegang på 3,7%. Mens dele af fremstillingssektoren og nethandel har bidraget positivt til økonomien, har navnlig privatforbruget været ramt af nedlukningen.

Dagen i dag

Der er ikke meget på den økonomiske kalender i dag, men der kommer dog de ugentlige tal for antallet af anmodninger om arbejdsløshedsunderstøttelse fra USA. De seneste par uger er ledighedskøen i USA igen begyndt at vokse, men med en konsensusforventning på 838.000 personer forventes der et mindre fald i dagens tal.

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Udløber snart
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Udløber snart
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Udløber snart
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank