Bankøkonom ser historisk fald i danskernes forbrugertillid

Fra Handelsbanken:

Forbrugertillid i historisk fald?

• Forbrugertilliden ventes at være faldet fra 3,3 til -4,0 i marts (mandag)

• Detailsalget ses at være aftaget med 0,5% m/m i februar – men det er ‘gamle’ tal (torsdag)

 

Virusudbrud rammer forbrugerne hårdt (mandag)
Mandag får vi forbrugertillidstal fra Danmark, hvor vi venter en markant negativ effekt fra virusudbruddet og især fra de tiltag, der er blevet gennemført for at begrænse spredningen af smitten. Det er dog værd at bemærke, at dataindsamlingen foregår i de to første uger af måneden, og derfor vil en del af svarene være fra før Danmark reelt lukkede ned, hvilket først for alvor tog fart fra d. 11/3.

Nedturen på aktiemarkederne og den ekstreme situation for husholdningerne betyder dog, at vi venter et fald i forbrugertilliden fra 3,3 til -4,0 i marts, hvilket ville være det største månedlige fald siden 1987. Trods det ventede store fald vil forbrugertilliden imidlertid fortsat være højere end både under den europæiske gældskrise og finanskrisen, men det billede tror vi kan ændre sig i næste måned, hvis virusudbruddet stadig ikke er kommet under kontrol.

Læs også:  Stoxx: Europæiske industriaktier tøver med "take off"

I den forbindelse er det måske værd at huske på udviklingen i forbindelse med bolig- og finanskrisen, hvor forbrugertilliden faldt med i alt 22,7 point fra november 2007 til oktober 2008, hvor tilliden bundede ud på -16,6.

Detailsalg er ‘gamle’ tal (torsdag)
Torsdag får vi tal for udviklingen i detailsalget i februar, men da der er tale om tal fra før virusudbruddet for alvor lukkede Danmark ned, er det ikke noget, der vil tiltrække sig den store opmærksomhed. For hvad det er værd, venter vi et fald i detailsalget på 0,5% m/m, især trukket ned af svigtende tøjsalg som følge af det ualmindeligt varme vejr. De kommende måneder vil dog formentligt byde på væsentligt mere dyster læsning, jf. figur.

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her