Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Dansk ledighed fortsætter med at gå i vejret

Morten W. Langer

tirsdag 30. juni 2020 kl. 9:06

Fra Handelsbanken:

Ledigheden fortsætter i vejret

• Bruttoledigheden steg med yderligere 6.200 fuldtidspersoner i maj til 159.400 i alt

• Ledighedsprocenten steg fra 5,4% til 5,6%

• Selv om den akutte blødning på arbejdsmarkedet er bremset op, ventes ledigheden at stige yderligere i de kommende måneder

Ledigheden tæt på finanskrise-niveau
I maj steg antallet af bruttoeldige fra opreviderede 153.100 til 159.400 personer. Stigningen var en smule større end ventet baseret på de ugentlige ledighedstal fra beskæftigelsesministeriet, og understreger altså at Covid-19 krisen stadig sætter sig spor på arbejdsmarkedet.

Indtrykket er dog også fortsat, at udviklingen kunne have været meget værre havde det ikke været for hjælpepakker og lønkompensationsordningerne. Det markante fald i antallet af lønmodtagerbeskæftigede på hele 93.000 personer over to måneder tegnede dog et noget mere dystert billede af situationen på arbejdsmarkedet. Med stigningen i ledigheden i maj er antallet af arbejdsløse nu kun ca. 6.600 personer lavere end toppen vi så i forbindelse med finanskrisen.

Vi venter yderligere stigninger i ledigheden
Med genåbningen af dansk økonomi er der dog heldigvis begyndt at kommer lidt mere fart i økonomien igen. Det er dog i vores øjne ikke ensbetydende med, at vi vil se en hurtig tilbagevenden til mere ‘normale’ forhold i hverken ledigheden eller beskæftigelsen, hvor mange jobs ses som værende permanent tabte.

Ifølge beskæftigelsesministeriets daglige opgørelse af det samlede antal ledige er der da også sket en (om end relativt svag) stigning igen i løbet af juni. Det store spørgsmål er imidlertid hvad effekten af udfasningen af lønkompensationsordningerne vil betyde for ledighedsudviklingen.

Den oprindelige ordning på tre måneders kompensation udløb d. 9. juni, og ifølge Danmarks Statistik var der i ugen efter dette udløb blot 25.000 personer, der modtog kompensation.

Det er et markant fald i forhold til de langt over 200.000 personer, der er søgt kompensation for i de første tre måneder af ordningen. Det er naturligvis på den ene side godt nyt, da det vidner om, at mange forhåbentligt er vendt tilbage til deres jobs igen i takt med genåbningerne.

Udviklingen dækker dog formentligt også over, at flere virksomheder har forladt ordningen, for ikke længere at være bundet af reglerne om ikke at kunne afskedige medarbejdere. Ved at forlade ordningen får de således mulighed for at tilpasse deres virksomhed til det aktuelle forretningsmiljø, som blandt andet kan ske ved tilpasninger af medarbejderstaben.

Som nævnt er dette dog kun synligt i begrænset omfang i beskæftigelsesministeriets daglige ledighedstal, men givet at mange har en opsigelsesfrist på i hvert fald 1 måned vil den mulige effekt på ledigheden af de færre personer på lønkompensationsordningerne formentligt først vise sig på et senere tidspunkt.

Vi kan da også se, at antallet af fyringsvarsler er steget. Konklusionen er således, at selv om danske økonomi har fundet noget af takten igen i kølvandet på genåbningerne, så venter vi at ledigheden vil fortsætte med at stige i de kommende måneder.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank