Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk økonomi hænger fast i nulvækst

Økonomisk ugebrev

mandag 11. januar 2016 kl. 12:20

Dansk KonjunkturBarometer: Meget tyder på, at dansk økonomi har vanskeligt ved for alvor at hægte sig på det europæiske opsving. Mens især Sydeuropa viser positive takter, har de nordeuropæiske lande, herunder Tyskland, Danmark og Sverige svært ved at komme ud af starthullerne. Et vidnesbyrd om den svage danske vækst kom frem i nationalregnskabet for 3. kvartal 2015, som viser negativ BNP vækst på 0,4 procent (og minus 1,0), hvis man korrigerer for lageropbygning. Netop denne lageropbygning kan meget vel lægge en dæmper på aktiviteten i erhvervslivet i 4. kvartal og frem, fordi denne del af væksten er taget på forhånd.

De seneste data fra Danmarks Statistiks Konjunkturbarometer viser da også en flad udvikling over det mest af spillepladen. Industriproduktionen ligger stort set flad. DS skriver: ”Den sammensatte konjunkturindikator for industrien er uændret på minus 7 i december som i november 2015. Hvor første halvår af 2015 var præget af en stigende tendens, har andet halvår været stagnerende. Indikatoren er båret oppe af produktionsforventningerne, mens ordrebeholdning og færdigvarelagre trækker ned.”

Billedet er stort set det samme for serviceindustrien, hvor DS skriver: ”Den sammensatte konjunkturindikator for serviceerhverv lå i december 2015 fortsat højt med et sæsonkorrigeret nettotal 9, som er på niveau med tallet for november. Den sammensatte konjunkturindikator er en sammenvejning af faktisk om- sætning, forretningssituation og forventet omsætning. Blandt brancherne ligger rådgivning og forskning o.a. vidensservice mest positivt. Transportbranchen har de mest negative forventninger og har haft den største tilbagegang i forhold til november.”

Lyspunktet synes fortsat at være byggeri og anlæg, som fortsat bevæger sig stille og roligt frem efter nogle meget vanskelige år. DS Konjunkturindikator viser igen en bedring: ”Den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er minus 7 i december mod minus 8 i november.

Vurderingen af den forventede beskæftigelse er steget, mens ordrebeholdningen er faldet i forhold til måneden før. Det er de to komponenter, der indgår i indikatoren.”

Undertonerne er dog fortsat moderat positive. For det første fortsætter antallet af lønmodtagere med at stige. Og det er positivt, selvom der også er indikationer på, at en del af væksten skyldes flere deltidsansatte og timelønnede. I seneste opgørelse skriver DS, at ”der var 3.100 flere lønmodtagere i oktober end i september. Det svarer til en stigning på 0,1 pct. Lønmodtagerbeskæftigelsen er i alt steget med 78.800 personer, siden lavpunktet i foråret 2013. Herefter har den gennemsnitlige månedlige stigning været på 2.600 personer. 2.619.700 personer havde et lønmodtagerjob i oktober.”

For det andet synes danskernes privatforbrug at udvikle sig mere positivt end i første halvår, hvor det var underdrejet. De seneste tre måneder har Dankortomsætningen indikeret en forbrugsvækst på ca. 1-2 procent om måneden, hvilket er en ny positiv trend. Billedet bekræftes af seneste opgørelse fra DS over detailhandelsomsætningen: ”Detailsalget var i november 0,2 pct. højere end i oktober og er nu på det højeste niveau siden april 2011. Detailsalget har været stigende i en længere periode, og i perioden september-november var det 0,8 pct. højere end i juni-august.”

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Nyt job
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Nyt job
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
Nyt job
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Nyt job
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Nyt job
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Nyt job
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank