Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk økonomi stabil, men med nye svagheder

Økonomisk ugebrev

mandag 07. september 2015 kl. 9:23

Dansk KonjunkturBarometer: Dansk økonomi begynder nu at vise svaghedstegn på helt nye områder. Mens data for privatforbruget er bedre end længe, er der svagheder i både udviklingen i huspriser og i bankernes udlån til erhverv. Faldende huspriser kan sammen med vigende aktiemarkeder de kommende måneder ramme privatforbruget, på grund af en forventet negativ formueeffekt, men det er altså ikke billedet endnu. Indikationerne på faldende huspriser understøttes både af de seneste data fra Danmarks Statistik og fra Home Husprisindeks. DS seneste opgørelse over udviklingen for enfamiliehuse viser, at priserne i juni faldt med 0,8 procent, og det spiste næsten hele stigningen i maj. Med andre ord er priserne på enfamiliehuse bragt tilbage på niveauet i april måned. Faldet i huspriserne kan hænge sammen med, at finansieringsrenterne på realkreditlån de seneste måneder er steget, og det sætter sig typisk i priserne med nogle måneders forsinkelse.

Også Home Husprisindeks viser tegn på en vis mathed i huspriserne. Home beregner et tre måneders glidende gennemsnit, som fortsat viser en prisstigning. Men den seneste måneds data viser et lille fald, som selvfølgelig kan være en engangshændelse. Bankernes udlån til virksomheder er også den seneste måned faldet markant. Efter mange måneders stabilitet i det samlede bankudlån til erhverv, dykkede det med hele 13 mia. kr. i sidste måned. Tal fra Nationalbanken viser, at det ikke skyldes omlægning til realkreditlån. Det samlede realkreditudlån til industri og håndværk har været svagt faldende over det seneste halve år, mens udlånet til kontor og forretning har været stort set uændret. Om udviklingen i realkreditlån og banklån afspejler en reduceret risikovillighed hos udlånerne, eller en lavere kreditefterspørgsel, er ikke til at sige direkte. Et bud kunne være, at det skyldes begge dele: Dels kan bankerne antageligt godt se på udviklingen i den internationale økonomi, at der kommer en senere negativ afsmitning på dansk økonomi, og samtidig er erhvervslivets investeringslyst fortsat meget lav.

Andre tegn på en vis afmatning i dansk økonomi er også, at de seneste års beskæftigelsesfremgang nu begynder at tone ud. Den seneste opgørelse af AKU-beskæftigelsen fra Danmarks Statistik viser uændret beskæftigelse de seneste fire måneder. Nye data fra DS over udviklingen i antal konkurser viser, at antallet af konkursvirksomheder med mere end ti ansatte har været nogenlunde uændret det seneste år, med en mindre stigning i august – med 22 virksomheder mod 16 virksomheder måneden før. Bundlinjen på Økonomisk Ugebrevs Konjunkturbarometer for Dansk økonomi er, at økonomien trækkes lidt i begge retninger: Privatforbruger begynder at vise positivt liv, mens indikatorer som bankudlån og huspriser trækker ned.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank