Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk økonomi styrer mod øget BNP-vækst

Økonomisk ugebrev

mandag 30. november 2015 kl. 9:05

Ligesom store dele af Europa styrer Danmark nu igen mod bedre økonomiske konjunkturer. De seneste PMI-målinger for blandt andet Tyskland har været positive, og også dansk økonomi ser nu ud til at genvinde momentum efter et svagt andet kvartal. Som bekendt var BNP-væksten i kvartalet negativ, hvis der justeres for lageropbygning i erhvervslivet. Mens tredje kvartal også har vist en vis svaghed og kun var marginalt bedre end andet kvartal, synes der nu at komme mere gang i hjulene.

For det første er der indikationer på, at danskernes privatforbrug igen er ved at komme op i omdrejninger. Efter en vis mathed i privatforbruget gennem de seneste måneder, er der i oktober igen kommet gang i de private indkøb: Dankortomsætningen steg 5 procent i oktober ekskl. rene pengeoverførsler, og korrigeret for Dankortets øgede markedsandel svarer det til plus 1-2 procent. DS detailomsætnings-data viser, at detailsalget nu for alvor viser momentum. Efter en god start på året dykkede detailsalget i forsommeren for derefter de seneste måneder at være kommet tilbage på samme niveau som i starten af året. Oktober-tallene udmærker sig ved at føre detailhandelsomsætningen solidt højere op end i starten af året. Fremgangen i oktober er særligt trukket af øget salg inden for beklædning, hvilket kan være en enkeltstående forberedelse til vinteren.

Hertil kommer også, at danskernes generelle forbrugerforventning udvikler sig positivt, ifølge Danmarks Statistik. DS skriver, at ”forbrugerne forventer fortsat, at Danmarks økonomiske situation om et år vil være bedre end i dag. Indikatoren er 4,6 og ligger dermed væsentlig lavere end gennemsnittet for det seneste halve år, som er 11,0. Indikatoren for familiens økonomiske situation er 14,0, så også her forventes en bedre økonomisk situation om et år sammenlignet med i dag. Gennemsnittet for det seneste halve år er 12,9. Selvom forbrugerne er positive over for familiens og Danmarks økonomiske situation, vurderer de, at det ikke er fordelagtigt at anskaffe større forbrugsgoder i øjeblikket. Indikatoren er minus 5,7, mens gennemsnittet for det seneste halve år er minus 7,1.”

Seneste beskæftigelsestal fra DS viser 3200 flere lønmodtagere, Målt i hoveder var der fremgang på 1000 inden for industri, knap 1000 inden for bygge og andel, og ca. 500 inden for henholdsvis handel & service og erhvervsservice. Noget af dampen er tilsyneladende ved at gå af erhvervsservice, der har været de seneste års helt store trækdyr i beskæftigelsen.

AKU-tallene, der også omfatter selvstændige, og altså ikke kun lønmodtagere, viser, at den sæsonkorrigerede beskæftigelse steg med 1000 fra andet kvartal til tredje kvartal 2015. Samtidig viser de seneste data for industriproduktionen også en noget mat udvikling: ”Industriproduktionen i september var 1,4 pct. lavere end i august. Tilbagegangen i september kom efter en stigning på 4,5 pct. i august og et fald på 3,5 pct. i juli. Produktionen i tredje kvartal var 0,1 pct. højere end i andet kvartal. Produktionen i september var 3,6 pct. højere end i samme måned 2014 og 12,0 pct. højere end i september 2013. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving og prisudvikling.”

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank