Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk økonomi taber igen terræn

Linda

mandag 14. november 2016 kl. 11:00

Mens europæisk økonomi de seneste måneder har vist moderat fremgang, står dansk økonomi i stampe og viser indikationer på opbremsning. Meget tyder på, at vi herhjemme for tredje gang efter finanskrisen ikke får fuldt udbytte af et moderat opsving i europæisk økonomi. Privatforbrug, serviceerhverv og boligpriser peger nedad.

De seneste måneder har der været visse tegn på, at dansk økonomi igen viste fremgang, især baseret på en positiv udvikling i industriens omsætning, herunder industriens eksport. Selv Handelsbanken, som generelt har været pessimistisk omkring dansk økonomi, har kunnet se lyspunkter. I en analyse for nylig skrev Jes Asmussen, at ”grundet den noget stærkere end ventede økonomiske vækst i de to første kvartaler af 2016, samt at briternes beslutning om at melde sig ud af EU ikke ser ud til at have haft nogen umiddelbar større negativ effekt på lande uden for Storbritannien, venter vi nu, at dansk økonomi vil vokse på den pæne side af en halv procent i 2016, hvor vi før ventede en vækst på bare en kvart procent”

De seneste år har især serviceerhvervene holdt dansk økonomi oppe, og service har også været med til at skabe fremgang i beskæftigelsen. Også privatforbruget har været moderat stigende.

Indikatorer flader ud

Nu tyder stadig mere på, at især service – som den faste grundpille – er ved at falde sammen, samtidig med at danskernes privatforbrug bevæger sig meget, meget langsomt fremad. Industriens omsætning har grundlæggende ligget fladt det meste af året, konstaterer Danmarks Statistik i den seneste opgørelse. Men den fremadrettede indikator for industrien fra DS peger nedad: ”Den sæsonkorrigerede sammensatte konjunkturindikator for industrien er faldet fra minus 8 i september til minus 9 i oktober. Nedgangen skyldes en mindre stigning i færdigvarelagrene. Der er positive forventninger til produktionen i det kommende kvartal, hvilket især gælder for mindre virksomheder. Mindre virksomheder er lidt mere positive end større virksomheder. En mikroanalyse af barometerets stikprøve viser, at gruppen af de største virksomheder, der tilsammen står for halvdelen af beskæftigelsen, vurderer deres faktiske omsætning det seneste kvartal til nettotallet 4. Den resterende del af virksomhederne vurderer omsætningen til nettotallet 6. De største virksomheder har moderat positive forventninger til omsætningen i fjerde kvartal med nettotallet 5. Den resterende del med de mindste virksomheder har stærkere positive forventninger til omsætningen med nettotallet 11.” Ifølge DS’ indikator for serviceerhvervene går det helt galt nu, og samlet viser den den laveste værdi i tre år.

MWL

  

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Udløber snart
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank