Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Dansk servicesektor hænger fortsat fast i dyndet

Morten W. Langer

fredag 28. august 2020 kl. 8:51

Fra Handelsbanken:

Servicesektoren hænger trods fremgang stadig fast i dyndet

• Det økonomiske barometer for servicesektoren steg ganske vist fra -27 til -17 i august, men er stadig en klods om benet for den økonomiske genoprejsning

• Fald i både og industriens og detailsektorens barometre indikerer, at den ‘nemme’ del af reboundet måske er bag os

• Den samlede tillidsindikator peger fortsat på stærk vækst i 3. kvartal, men hastigheden i bedringen aftager

Servicesektoren stadig påvirket af COVID-19
Dagens friske tal for stemningen i det danske erhvervsliv var lidt på den blandede side. Det var således positivt, at det økonomiske barometer for den store og beskæftigelsestunge servicesektor rettede sig med en stigning fra -27 til -17, hvilket var i tråd med Danmarks Statistiks foreløbige offentliggørelse, men noget bedre end vi havde frygtet. Niveauet for barometret er dog fortsat svagt og indtil videre er vi fortsat et godt stykke fra de niveauer vi så før krisen gjorde sit indtog. Det vidner om, at virussen stadig lægger en dæmpende hånd hen over aktiviteten, og det er svært at få øje på, at vi vil kunne fastholde et fornuftigt økonomisk opsving, hvis ikke aktiviteten i servicesektoren snarligt vender tilbage til mere normale lejer.

Bedring i industri og detail løjer af
Vi må da også erkende, at der fortsat hersker en betydelig grad af usikkerhed omkring de økonomiske udsigter, hvor især det fornyede smittetryk i flere lande i Europa giver anledning til lidt bekymrede miner. De seneste PMI-opgørelser fra euroområdet pegede da også på, at momentum i euroområdets økonomi er bremset op, og der var også tegn på, at det har ramt den eksporttunge industrisektor herhjemme, hvor især produktionsforventningerne aftog mærkbart efter pæne stigninger de to foregående måneder. Det trak industriens barometer ned fra -7 til -10 på linje med vores forventning. At træerne ikke vokser ind i himlen for detailhandlen fik vi også syn for med et fald i barometret fra nedreviderede 10 til 5 i august. Det er fint i tråd med vores forventninger om udsigten til et mere afdæmpet detailsalg fremadrettet, om end det dog var lidt opløftende, at indekset fortsat er i positivt territorium.

Er momentum i den økonomiske bedring ved at bøje af?
Ser vi på det samlede tillidsindeks for dansk økonomi, der også inkluderer forbrugertilliden, steg det for 4. måned i træk. Stigningen fra 82,0 til 84,9 i august var dog væsentligt mindre end hvad vi har set de foregående måneder. Og selv om det er positivt, at indekset har bevæget sig væk fra de lavpunkter vi så umiddelbart i kølvandet på nedlukningen af samfundet, så har den samlede tillidsindikator indtil videre kun indhentet godt det halve af det tabte. Ganske vist indikerer udviklingen stadig, at vi næsten uanset hvad står over for et stærkt vækstrebound i 3. kvartal, jf. figur, men det er lidt bekymrende, at vi ser momentum i bedringen begynde at løje af. Vi må da også nok konkludere, at udsigterne for den videre færden for dansk økonomi fortsat er præget af betydelig usikkerhed. Den ’nemme’ del af det økonomiske rebound er således formentligt bag os, hvor virusfrygt, udfasning af hjælpepakker samt udsigten til en svag genoprejsning af den globale efterspørgsel er faktorer, der i vores øjne indikerer en mere ujævn og langtrukken bedring af økonomien, end hvad vi har set de seneste måneder. En fuld genopretning af dansk økonomi til før-krise niveauer ventes efter vores vurdering tidligst ved udgangen af 2022.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank