Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Danske Bank: Først nye generaler, derefter en historisk fyringsrunde

Morten W. Langer

torsdag 27. august 2020 kl. 15:35

Fra Økonomisk Ugebrev Finans, søndagsudgaven:

Kommentar: Danske Banks CEO Chris Vogelzangs melding i denne uge om en ændret organisation med nye chefer i frontlinjen er en helt naturlig forlængelse af den transformationsproces, banken står midt i. Organisationen forenkles med to nye søjler, med fokus på henholdsvis store og mindre kunder. Medierne har haft fokus på, at der har været gang i svingdøren blandt topledere hos Danske Bank de seneste måneder. Men det er kun en naturlig følge af den transformation, Danske Bank er i gang med. Nu kommer næste fase: forvent en fyringsrunde på 2.000-3.000 ansatte, især i Danmark, skriver chefredaktør Morten W. Langer

Danske Banks CEO Chris Vogelzang overraskede i denne uge ved at sige til Dagbladet Børsen, med reference til chefer, der har forladt banken, at” antallet af personer, vi beklager at have mistet, er ikke særligt stort.” Det har siden den nye strategiplan blev fremlagt sidste efterår ligget i kortene, at der forude lå en markant omstilling af bankens måde at arbejde på og en forenkling af strukturen og organisationen.

I den slags processer vil der altid være nogle chefer, der kommer i klemme og bliver overflødige. Når en stribe chefer har forladt banken, skal man se det i dette lys: der har antageligt være chefer, som har fået at vide, at de godt stille og roligt kunne se sig om efter noget andet, og så har der også være chefer, som vidste at de sikkert ville blive overflødige. Faktisk har det været god stil, hvis Chris Vogelzang har givet nogle af sine chefer mulighed for at finde nye jobs, før det var absolut påkrævet.

Men nu er det første vigtige skridt taget til den mere radikale omstilling af banken, nemlig den udmeldte forenkling i færre søjler, som skal øge bankens effektivitet markant. I den udsendte pressemeddelelse i forbindelse med organisationsændringen siger Chris Vogenzang:

Et centralt element i vores Better Bank-plan er at reducere kompleksiteten og blive en meget mere enkel og hurtig bank til gavn for vores kunder. Vi har allerede gjort konkrete fremskridt på en række områder, herunder forbedringer på compliance-området, initiativer inden for samfundsansvar og ved at introducere nye måder at arbejde på. Dette næste vigtige skridt nedbryder siloer, så vi kan harmonisere vores servicemodel yderligere på tværs af markederne og dermed eksekvere hurtigere, lancere produkter og services hurtigere til vores kunder samt opnå synergier på tværs af vores organisation.”

Med andre ord har bankens CEO nu udtænkt den fremtidige organisering af banken, og hvilke ”generaler”, der skal have ansvaret for de enkelte divisioner. Efter de nye generaler er på plads vil det næste naturlige skridt være, at disse generaler får lov til at indrette deres nye organisation, og hvordan de vil opnår de effektiviseringsmål, som koncernledelse med stor sikkerhed udstikker. Det ville være en forkert rækkefølge, hvis topledelsen først fyrede massivt i de gamle enheder, uden at de nye generaler, som først kommer til nu, havde indflydelse på omorganiseringen.

Det er velkendt er Danske Bank står foran en historisk stor fyringsrunde, som især vil ramme den skrantende danske bankforretning. Ved fremlæggelsen af Q2 regnskabet udtalte Chris Vogelzang meget klart og entydigt, at bankens samlede omkostninger vil blive nedbragt med ti procent i forhold til i år. Det svarer til en omkostningsbesparelse på ca. 2,5 mia. kr.  næste år.

Formuleringen var sådan: “we therefore expect to see materially lower costs for 2021. As this is still very early days in respect of the financial outlook, our estimate, for now, is for costs to come down 8–10%, equivalent to around DKK 26 billion including transformation costs of around DKK 0.5 billion.” Altså en beskæring af omkostningerne med ca. 2-3 mia. kr. fra 2020 til 2021.

Det opsigtsvækkende ved denne udmelding er, at besparelsen vil medføre en massiv beskæring af medarbejderstaben, for at nå målet. Skal hele besparelsen komme fra lavere personaleomkostninger, svare det til 4.000 færre ansatte, og nok i sær færre i Danmark, hvor bankens lønsomhed er markant lavest. Skal der kun hentes 1,5 mia. kr. , altså godt halvdelen fra personalereduktioner, svarer det til godt 2.000 færre ansatte.

Ved investorpræsentationen efter Q2 regnskabet var analytikerne meget interesserede i netop dette forhold. Fra bankens ledelse lød budskabet: ”Vi vil gennemføre strukturelle personalereduktioner i alle dele af organisationen hen mod slutningen af 2020 og også i 2021”, lød det ved investorpræsentationen.

Gameplanen giver mening: Nu er generalerne ved at komme på plads, nu skal de sætte deres nye hold, og i løbet af de næste måneder vil Danske Banks ledelse så løfte sløret for den største personalereduktion i årtier.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank