Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Danske Bank med Ugens Overblik: Forsigtig Optimisme på ny

Morten W. Langer

søndag 01. december 2019 kl. 9:10

Fra Danske Bank:

 Vi ser stigende tegn på, at de globale konjunkturer er ved at have nået bunden: Nøgletallene i USA peger på robust privatforbrugsvækst i 4. kvartal, og ordrerne på kapitalgoder ekskl. fly og forsvar overraskede positivt, for første gang siden handelskrigen begyndte at eskalere i 2018. Det tyske Ifo-indeks bestyrker troen på, at det værste er ovre for industrien, jf. twitter.

Men det er endnu ikke alle indikatorer, der  peger på fremgang: Overskuddet i de kinesiske industrivirksomheder faldt 9,9 % i oktober opgjort på årsbasis, hvilket var det svageste resultat i 10 år, jf. twitter, og presset for flere finanspolitiske lempelser i Japan er steget, da detailsalget styrtdykkede i oktober oven på momsforhøjelsen og tyfonen i oktober, jf. twitter.

 De konservative i Storbritannien står ifølge YouGovs såkaldte MRP-model til en komfortabel sejr ved det kommende valg. Modellen var den eneste, der forudsagde, at Theresa May ville miste sit absolutte flertal i 2017, og da vi ikke har meget andet at gå efter, er det nu vores hovedscenario, at de konservative vinder, og at Brexit-aftalen vedtages inden deadline, jf. UK Election Monitor – YouGov’s MRP model predicts a majority win for the Conservative Party – it is our new base case, 28. november.

 Det har været endnu en uge uden en løsning på uenigheden mellem USA og Kina om, hvor meget straftold USA skal rulle tilbage, og hvor mange landbrugsprodukter Kina til gengæld skal købe i USA. Præsident Trump har underskrevet to love vedrørende Hong Kong, der kan forværre forhandlingsklimaet. Vi tror stadig, at partnerne vil kunne holde Hong Kong adskilt fra handelsforhandlingerne, og at der bliver indgået en delaftale, inden den varslede toldstigning på 15 % træder i kraft den 15. december.

 I analysen Euro Area Research – Measuring the euro area inflation pulse, 29. november, går vi i dybden med inflationsudviklingen i euroområdet. Vi ser bl.a. på, hvad der driver inflationen, på markedsdynamikken og på udsigterne for kerneinflationen i et ‘bottom-up’-perspektiv. Digitalisering nævnes ofte som en af årsagerne til det strukturelle fald i inflationen, der gør det svært for ECB at indfri inflationsmålet.

Finansmarkeder
 Trods de manglende fremskridt på handelsfronten er markederne nu igen begyndt at tro lidt mere på en aftale. Aktierne i USA lukkede i ny rekord anført af de konjunkturfølsomme aktier. I Europa var humøret mere afdæmpet. De lange renter i kernelandene faldt igen, mens markederne venter på godt nyt om en handelsaftale. Dollaren har nydt godt af den mindskede nervøsitet om handelskonflikten og positive tegn fra industrien. Trods dollarstyrkelsen steg råvarepriserne også i begyndelsen af ugen.

Prisen på Brent-olie brød igennem 64 dollar pr. tønde, men priserne på basismetaller er også  steget. Den japanske yen var den store taber pga. stigningen i råvarepriserne, og yen blev svækket til over USD/JPY109, mens råvarevalutaerne blev styrket.

Ugen der gik i Skandinavien
Danmark – ‘Black Friday’ holdt detailsalget nede

Detailsalget faldt med 0,2 procent i oktober, hvilket primært var drevet af et dyk i tøjsalget, som faldt med 2,7 procent, når man korrigerer for normale sæsonudsving. Black Friday er dog et forholdsvist nyt fænomen, og der korrigeres derfor formentlig ikke tilstrækkeligt for, at folk vælger at udskyde nogle af deres tøjhandler til det større udsalg i november. Faldet vil derfor nok modsvares af en stigning i november-tallene.

Konjunkturbarometrene steg over en bred kam i oktober, hvor især industrien kom lidt op med humøret igen oven på et stort dyk i september. Det er særligt ordrebeholdningen, der ser bedre ud. Vi fik også det første nationalregnskab for 3. kvartal og dermed detaljer på BNP-væksten, som forblev uændret på 0,3% i forhold til hvad BNP-indikatoren fortalte os tidligere på måneden.

Det er især eksporten, der holder dansk økonomi på sporet for tiden. Ledigheden i september var uændret på 3,7% af arbejdsstyrken for tolvte måned i træk. Det er en god nyhed, at opbremsningen i jobvæksten ikke har betydet større arbejdsløshed i Danmark, men det er også et tegn på, at der ikke er helt så meget vækst i arbejdsstyrken længere.

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank