Ledelse

Danske Bank om Ugen der kommer

Morten W. Langer

søndag 17. maj 2020 kl. 16:46

Fra Danske Bank:

Den amerikanske centralbankchef Jerome Powell afskrev tidligere på ugen muligheden for negative renter i USA med udtalelsen: ‘Det er ikke det, vi går efter’. Bank of England har også indtil videre afvist tanken, og den japanske centralbank ser ingen grund til at sætte renten længere ned under nul. Fokus i Japan er på at pumpe penge ind i de likviditetshungrende virksomheder og bevare stabiliteten på finansmarkederne, og her vil man formentlig indtil videre koncentrere sig om at sikre fleksibilitet i opkøbene af statsobligationer m.v.

Men negative renter står ikke nederst på ønskelisten overalt. Den newzealandske centralbank har meddelt, at det kan være en mulighed i fremtiden, og bankerne her er tilsyneladende blevet bedt om at forberede sig på negative renter i 2021. Det kan også være et emne, vi vil begynde at diskutere mere indgående i Skandinavien.

I Kina overraskede de samlede lån og kreditter i ‘total social financing’-opgørelsen igen positivt i april. Stigningen skyldes især udstedelse af virksomhedsobligationer og banklån, der formentlig fortrinsvis er gået til statsejede virksomheder og infrastrukturprojekter, da Kina bruger den statsejede sektor som en stødpude mod dykket i den private efterspørgsel.

Det tyder på, at Kina har stimuleret økonomien mere end hidtil ventet, og at det sker via den statslige sektor. Selv om lempelserne ikke er på niveau med, hvad vi så i 2008-09, ser det ud til, at Kina har understøttet egen – og dermed den globale – økonomi ganske pænt.

Det har været endnu en begivenhedsrig uge på oliemarkederne med masser af støtte til oliepriserne. Ugen startede overraskende med meddelelsen om, at Saudi-Arabien skærer produktionen ned med en mio. tønder pr. dag. Så fulgte andre olieproducenter i Mellemøsten efter.

Og oliepriserne fik endnu et nøk op, da Det Internationale Energiagentur udsendte en prognose, hvor de forventer lavere olielagre i 2. halvår. Men efterspørgslen er faldet pga. stigende bekymring for en COVID-19-bølge nummer to, efter at der er konstateret nye smittetilfælde i Sydkorea og Kina.

Eurolandenes finansministre blev i slutningen af sidste uge enige om betingelserne for lån fra EU’s særlige krisefond ESM. EU-landene kan låne op til 2 % af BNP. Men de vil formentlig tøve med at trække på fonden pga. den mulige stigmatisering og måden, lånepakken er skruet sammen på. Så vi har stadig især blikket rettet mod den 20. maj, hvor EU-Kommissionen ventes at fremlægge deres forslag til en genopretningsfond.

De kommende to uger byder på en række interessante nøgletal, herunder ikke mindst PMI-tal for de store økonomier. Vi kan meget vel få en stigning i euroområdet, nu hvor økonomien igen åbnes, ligesom vi har set det i Kina, men det vil gå langsommere fremad i Europa, da Frankrig, Italien og Spanien kun langsomt er på vej op i fart.

PMI-tallene i USA ventes også at stige, men de bliver formentlig under den afgørende grænse på 50 (den økonomiske aktivitet har været lavere i maj end i april, men faldet har været mindre). PMI- tallene skal betydeligt over 50, før vi kan tale om et egentligt opsving. I Storbritannien venter vi også en stigning i PMI, men også her holder indekset sig formentlig under 50.

Ellers vil der være stærkt fokus på den politiske scene i USA. Demokraterne i Repræsentanternes Hus har foreslået en ny hjælpepakke på 3.000 mia. dollar. Forslaget har hidtil fået den kolde skulder fra republikanerne, men de tre millioner nye ledige, der kom til i sidste uge, taler for, at vi har ret i vores vurdering om, at der er behov for flere lempelser.

Ugen der kommer

I Danmark kommer der på onsdag tal for forbrugertilliden i maj. I april endte forbrugertilliden på -11,9 – det laveste niveau siden finanskrisen – men vi forventer at se en bedring i maj til -7,3. Det var særligt forventningerne til dansk økonomi som helhed, der trak ned i april, og nu hvor økonomien så småt er åbnet op igen, bør synet herpå også forbedres. Danskernes syn på egen økonomi forholdt sig forholdsvist positivt i april, og med opbremsningen i antallet af nye ledige siden da, bør danskerne føle sig yderligere trygge ved egen situation.

Ikke desto mindre er forbrugertilliden fortsat meget lav, hvilket afspejler de store usikkerheder, som trods alt stadig er at finde i dansk økonomi. Fredag får vi tal for lønmodtagerbeskæftigelsen i marts. Tallene er efterhånden lidt gamle, og vi ved i forvejen, at ledigheden er steget med cirka 50.000, mens omtrent 150.000 er blevet sendt hjem på lønkompensation. Beskæftigelsestallene kan dog være med til at danne et første indtryk af, hvor mange som på anden vis har valgt at forlade arbejdsmarkedet.

I uge 22 kommer en del flere nøgletal. Tirsdag får vi tal for detailsalget i april, som formentlig vil se meget dystert ud givet nedlukningen af en stor del af butikkerne. Allerede i marts faldt omsætningen i sko- og tøjbranchen med 26,7 procent i de fysiske butikker, og dette vil uden tvivl se endnu være ud i de nye tal. Omvendt vil forbruget af dagligvarer trække op.

Onsdag byder på erhvervenes konjunkturbarometre for maj. Den sammenvejede indikator var på sit laveste nogensinde i april, hvilket særligt var trukket af pessimisme i service- og detailsektoren. Månedens tal vil dog forhåbentligt vise tegn på bedring som følge af de første faser af genåbningen. Fredag får vi det fulde nationalregnskab for 1. kvartal, hvor det bliver interessant at se, hvordan de enkelte dele af økonomien klarede sig under nedlukningen i den sidste del af kvartalet.

Herudover byder dagen på Danmarks Statistiks ejendomspriser i marts såvel som ledighedstal for april. Tal fra Boligsiden har peget på, at boligpriserne er faldet på trods af en fortsat forholdsvis høj handelsaktivitet. Spørgsmålet er, om et tilsvarende billede viser  sig i tallene fra Danmarks Statistik. April-ledigheden vil formentlig stige en del oven på den forholdsvis beskedne stigning i marts, som ikke helt stod på mål med de 50.000 nye arbejdsløse, som Beskæftigelsesministeriets daglige ledighedstal har vist.

 

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Samfundsansvar

ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvars KlimaBarometer viser en meget positiv tendens for fjerde kvartal 2020. Scoren på KlimaBarometeret  har vist jævn fremgang igennem hele 2020, viser denne opdatering for fjerde kvartal….
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
Danske investorer sætter støtte til amerikanske politikere på dagsordenen
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Fokus på virksomheders ESG risici og modstandsdygtighed overfor klimarisici, samt ESG effekter på obligationsmarkedet
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Aktieugebrevet Invest Logo
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Ledelse
Norsk Legemiddelverket: 23 døde efter COVID-19 vacciner, advarer mod brug til ældre
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow
Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko

Seneste nyt

Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Formue

ØU Trader: Økonomisk Ugebrevs Portefølje slutter 2020 med +44%, 7%-point bedre end markedet

Økonomisk Ugebrevs Portefølje slutter 2020 med et afkast på 44 % – mod  afkastet i Copenhagen Benchmark på 36,9%. Altså godt syv procentpoint bedre end benchmark. Ca. 70 procent…

Aktuel artikelserie

KlimaBarometer for Dansk Økonomi

KlimaBarometeret er en konjunkturindikator, der følger bæredygtige udvikling i Danmark. Barometeret viser udviklingen på baggrund af tre underliggende indikatorer: 1: Bæredygtig Forbrugeradfærd, 2: Den Grønne Energiomstilling og 3: Investeringer i Klima og Miljø. Barometeret sammenlignes

Andre artikelserier

KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden
Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang
Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formue
Langers Skarpe: Sådan gik det mine fem vinderaktier 2020, udpeget primo januar 2020
Ledelse
2021: Her er årets Temaer, Surveys og Kortlægninger i Økonomisk Ugebrev Ledelse
Finans
Temaer 2021: Her er årets temaer og brancheanalyser i ØU Finans
Samfundsansvar
2020 blev rekordår for bæredygtige fonde
Finans
Provinsbanker i fusionsspillet fik aktieplusser i 2020, stort set resten dykkede

Seneste nyt

Finans
Tema: Store skadesforsikrings selskaber smadrer de fleste mindre selskaber
Finans
Bagmænd bag store forsikringskonkurser i gang med nyt forsikringseventyr

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Hvordan skal erhvervsejendomme vurderes i fremtiden?
Fødevarestyrelsen påbegynder udbetalinger til minkavlerne – her er vores guide i forbindelse med den påbegyndende udbetaling
Ny normalvedtægt for ejerforeninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X