Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske Bank er stadig for svag i Norden

Linda

onsdag 16. august 2017 kl. 14:06

Danske Bank er gennem nogle kvartaler gradvist blevet stærkere i forhold til sine store nordiske rivaler.

Men om styrken er stor nok til, at Danske for alvor kan erobre markedsandele i Norden eller spille en udfarende rolle i en ny nordisk konsolideringsbølge, er et åbent spørgsmål, viser analyse af de nordiske storbanker. Banken skal skære 1 mia. kroner i omkostninger for at matche de bedste nordiske storbanker

Danske Bank står stadig ikke stærkt nok i Norden.

Det kan synes en paradoksal konklusion efter halvårstal, der viste, at banken i de seneste måneder er styrket over for sine nordiske rivaler. Egenkapitalforrentningen er nu blandt Nordens bedste, og markedsandelene i de nordiske lande er steget fra ultimo 2016. Aktiekurs-udviklingen har også kunnet måle sig med de bedste rivalers over det seneste år.

Alligevel forekommer det tvivlsomt, om banken kan og vil være tilstrækkeligt udfarende i Norden uden for Danmark.

OPKØBSBØLGEN MÅSKE FORBI

Reelt er der hidtil ikke sket meget konsolidering blandt de store nordiske pengeinstitutter, siden Danske Bank købte finske Sampo Bank i 2006. Forlydender har der ellers været nok af: I 2008 og 2010 gik der igen rygter om en fusion af Swedbank med enten SEB, Danske Bank eller Nordea. I 2013 gik der så forlydender om en fusion af Danske Bank med SEB, og i 2016 var det ifølge rygterne en sammenslutning af Danske Bank og Swedbank, der stod på dagsordenen. Men der er ikke sket noget.

Det kan der være gode grunde til. Selv om de store nordiske banker generelt nu fremstår sundere end længe, så er det, set udefra, blevet stadig mere relevant for bankerne at effektivisere frem for at fusionere. Rationalisering, restrukturering og fokusering er efter finanskrisen mere værdiskabende for banker end opkøb, konkluderer blandt andet investeringsbanken Berenberg i en analyse.

SEJT TRÆK MED ORGANISK VÆKST

For Danske Bank forekommer det lange seje træk med at øge markedsandelene gennem organisk vækst i Finland, Norge og Sverige umiddelbart mere oplagt end store opkøb. Men set i længere perspektiv har også denne opgave været vanskelig.

Ifølge bankens egne talfyldte Factbook er markedsandelen på bankens vigtigste nordiske marked efter Danmark, nemlig Finland, trods en lille opgang siden årsskiftet, stadig faldet med 1,9 procentpoint til 9,8 procent siden midten af 2012. I den periode er den svenske markedsandel også faldet lidt, mens den norske er gået lidt op. Set over en længere periode har markedsandelen i Norden uden for Danmark alt i alt været vigende.

Halvårsmeddelelsen har igen understreget, at der er to tal, som principielt står i vejen for, at Danske Bank kan fremskynde væksten i Norden enten gennem opkøb eller gennem organisk vækst:

For det første er Danske Bank ikke, med et price/earnings-forhold (målt på resultaterne i de seneste 12 må-neder) på omkring 12, særlig højt værdisat i forhold til rivalerne, der alle ligger højere, nemlig mellem 12 og 13,5. P/E antyder markedets vurdering af bankernes kvalitet og fremtidsudsigter. Principielt er det ikke logisk, at en virksomhed forsøger at overtage en stor konkurrent, som investorerne prissætter forholdsvist højere.

For det andet udgør Danske Banks driftsudgifter i første halvår 47 procent af totalindkomsten. I de øvrige banker er dette forhold på gennemsnitligt 45 procent, og Danskes totalindkomst er endda i første halvår igen løftet af særligt høje (og sandsynligvis volatile) indtægter på værdipapirer. For Danske Banks ledelse med Thomas Borgen i spidsen må vejen frem være endnu mere rationalisering, der kan gøre banken mindst lige så omkostningseffektiv som gennemsnittet af de nordiske rivaler, og som kan løfte konkurrenceevne, indtjeningsforventninger og aktiekurs. Hvis Danske Banks ledelse skal have omkostningsprocenten (målt som de samlede driftsomkostninger i procent af totalindkomsten) ned på rivalernes niveau, skal banken skære omkostningerne yderligere med, hvad der svarer til cirka 1 mia. kroner om året. Hvis banken vil være mere effektiv end sine rivaler og ruste sig til år med dårligere markeder og dermed lavere indtægter fra værdipapirer, skal den spare endnu mere.

Selv om Danske er blandt de mest omkostningsbevidste pengeinstitutter i Danmark, giver et blik på den effektive nordiske konkurrence grund til at vente yderligere rationaliseringsrunder i den store bank.

Læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank