Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

DK: Detailsalget er ikke steget tre ud af de seneste fire måneder

Morten W. Langer

tirsdag 26. november 2019 kl. 9:11

Fra Handelsbanken:

Detailsalget halter – forsigtige forbrugere og opvarmning til Black Friday

• Detailsalget faldt med 0,2% m/m i oktober, hvilket var mindre end frygtet

• Forbrugertilliden har signaleret forsigtighed i forbruget, og det er bestemt ikke et imponerende butikssalg vi oplever

• Faldet i oktober kan dog måske også skyldes, at der blev varmet lidt op til denne uges Black Friday udsalg

Detailsalget faldt i oktober
Friske tal fra Danmarks Statistik bekræftede vores forventning om, at danskernes købelyst ikke er helt oppe at ringe lige for øjeblikket. Således faldt detailsalget med 0,2% m/m i oktober, hvilket dog trods alt var noget bedre end vi havde frygtet (-0,7% m/m). Det lidt kedelige billede fik imidlertid også næring fra en nedjustering af salget i både august og september.

Hermed er der tale om at detailsalget nu har udviklet sig fladt eller faldet i 3 ud af de seneste fire måneder. Det var især tøjsalget, der trak ned i oktober, hvor det blev til et fald på 2,7% m/m, men også salget af fødevarer udviklede sig negativt, med en tilbagegang på 0,1% m/m.

Black Friday opvarmning?
Det er klart, at den skuffende udvikling i detailsalget giver anledning til en vis panderynken. Det er dog også værd at huske på, at privatforbruget overordnet set formentligt har det bedre end hvad de haltende tal for butikssalget indikerer, hvor for eksempel stigende køb i udenlandske netbutikker og større forbrug af serviceydelser har betydning.

Det er også muligt, at faldet i detailsalget til dels skyldes lidt opvarmning til denne uges Blavk Friday udsalg – hvorfor købe noget sidste måned, hvis man venter at kunne få det langt billigere i denne måned? Det er i hvert fald noget vi har set tendens til i de to foregående år. Er det tilfældet burde vi se et større rebound i detailsalget i november.

Forsigtighed præger forbruget
Vi kan dog nok heller ikke komme uden om, at der overordnet set er tale om en vis forsigtighed blandt de danske forbrugere. Forbrugertilliden har således udviklet sig på den svage side de seneste måneder, og danskernes bekymringer for de økonomiske udsigter er blevet forværret, trods den seneste tids lidt bedre stemning vedrørende for eksempel handelskrigen.

Dog er erhvervstilliden dykket herhjemme, og bedringen på arbejdsmarkedet ser ud til at være gået i stå samtidigt med at væksten stagnerer blandt flere af vores større samhandelslande. På den baggrund er det måske ikke så mærkeligt, at butikssalget ikke er oppe at ringe, til trods for at de fundamentale forhold for husholdningerne i vores øjne ellers ser ganske fornuftige ud. Renterne er lave, der er pæne stigninger i reallønnen og beskæftigelsen er fortsat tæt på rekordhøj trods den seneste tendens til opbremsning.

På den baggrund mener vi også, at det måske er for tidligt at blive alt for bekymret vedrørende udsigterne for privatforbruget. Dog ser det for indeværende ikke ud til at være tegn på, at den overvejende fokus på opsparing og nedbringelse af gæld i husholdningerne, der har præget perioden siden finanskrisen, står til at ændre sig.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank