Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

DK: Eksporten halter stadig, skuffende start på Q2

Morten W. Langer

fredag 09. juni 2017 kl. 9:46

Fra Handelsbanken:

 

Eksporten halter stadig – skuffende begyndelse på 2. kvartal

• Vareeksporten faldt med 1,8% m/m i april, hvilket var svagere end vores forventning (-0,5%) – skuffende efter et allerede svagt 1. kvartal

• Vareimporten faldt med 0,8% m/m, hvormed overskuddet på handelsbalancen faldt fra 5,8 til 5,3 mia. kr.

For BNP-væksten var der heller ikke meget at glæde sig over i eksporten uden for Danmarks grænser som også faldt i april

Skuffende vareeksport
Vareeksporten eksklusiv skibe, fly og brændsel faldt med 1,8% m/m i april, hvilket var svagere end vores forventning om et fald på 0,5% m/m. Tilbagegangen er skuffende ikke mindst set i lyset af de fortsat positive økonomiske signaler vi har fået fra især euroområdet. Det er dog værd at bemærke at den negative udvikling i april primært skyldes et fald i vareeksporten til lande uden for EU, men det er lidt bekymrende at vi endnu ikke har set de bedrede globale konjunkturer materialisere sig i en stigning i efterspørgslen efter danske varer. Det var også tydeligt i forrige uges nationalregnskabstal, der viste et fald i den samlede eksport på 0,9% q/q i 1. kvartal. Set i perioden fra februar til april er vareeksporten således faldet med 1,9% i forhold til den foregående tre måneders periode, og dagens tal var bestemt ikke den bedste begyndelse for udenrigshandlen i 2. kvartal. Det blev også understreget af at vareimporten ‘kun’ faldt med 0,8% m/m i april, hvormed denne faktisk er steget over den seneste tre måneders periode med 0,1%.

Handlen med varer uden for Danmarks grænser skuffer også
Udviklingen i april fremstår ikke bedre når man korrigerer udenrigshandelsstatistikken til nationalregnskabstermer, hvor bl.a. tal for varer købt og videresolgt i udlandet med og uden forarbejdning skal indregnes. Efter en stigning i marts faldt disse således tilbage igen i april, og specielt såkaldt merchanting har nu været på en nedadgående trend siden september sidste år. Netop disse komponenter steg eller kraftigt i 2. halvdel af 2016, og var en primær motor bag de flotte eksporttal vi så i nationalregnskabet. Vareeksporten korrigeret for merchanting samt varer forarbejdet og videresolgt i udlandet er således efter vores beregninger faldet med 3,4% i perioden fra februar til april i forhold til den foregående tre-måneders periode (se figur). Vi skal derfor meget gerne se en markant bedring i eksporten både over grænsen og uden for Danmarks grænser de kommende måneder for at turde håbe på et positivt bidrag til væksten fra vareeksporten i 2. kvartal.  Ser vi på vareimporten når korrigeret for bl.a. såkaldt bunkring er den efter vores beregninger ‘kun’ faldet med 0,8% i perioden fra februar til april i forhold til den foregående tre-måneders periode, som understreger risikoen for et negativt bidrag til BNP-væksten fra nettoeksporten i 2. kvartal.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank