Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Erhvervslånere betaler op til 4,5 % i bidragssats

Linda

søndag 02. april 2017 kl. 22:05

Selvom mange boligejere er rystede over de markante stigninger i realkreditsektorens bidragsopkrævninger, så har mange af realkredittens erhvervskunder fået pålagt en markant højere bidragsomkostning.

Bidragssatserne når op på 4,5 procent, og der er eksempler på, at forhøjelserne er den direkte årsag til at virksomheder går konkurs. I modsætning til boligområdet eksisterer der for erhverv ingen prislister og ingen gennemsigtighed.

En stigning i bidragssatsen fra 1,1 procent til 2,5 procent i et hug. Det er ikke et unormalt eksempel, som Økonomisk Ugebrevet er blevet præsenteret for fra en ejendomsinvestor med en større udlejningsejendom. Den markante bidragsforhøjelse på 127 procent blev ikke udløst af en ændret økonomi hos låntager, men af, at ejendommen blev regnskabsmæssigt nedskrevet. Nedskrivningen betød, at lånegrænsen blev brudt. I den konkrete sag, som vedrører Realkredit Danmark, var der altså ikke tale om misligholdelse af realkreditlånet.

De voldsomme forhøjelser har typisk ramt erhvervslivets underskov af SMV virksomheder, og ikke de store erhvervsvirksomheder, der har power til at forhandle typisk meget lave bidragssatser. Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger er det en generel tendens i sektoren, men der er uklarhed om nogle institutter er ”grovere” end andre, og hvor udbredt fænomenet er med de eksorbitante bidragsstigninger.

Standard argumentation
I en anden sag, Økonomisk Ugebrev har fået præ-senteret, har Nykredit varslet en forhøjelse af bidragssatsen fra 1,3 procent til 2,5 procent på en udlejningsejendom. Også i dette tilfælde var der tale om et fuldt serviceret lån, hvor de planlagte betalinger altså bliver overholdt. Nykredits skriftlige argument for forhøjelsen til kunden virker som en standardtekst: ”Bidragssatsen er fastsat ud fra din virksomheds nuværende resultater og det forretningsomfang, virksomheden har i Nykredit. Desuden er bidragssatsen påvirket af de generelle regulatoriske forhold, som Nykredit er underlagt.” Stort set identiske forklaringer er flere andre virksomheder blevet præsenteret for. I det første eksempel har investoren beskrevet et forløb, der begyndte med en ejendomsinvestering før finanskrisen, hvor realkreditfinansiering blev valgt med et lån med fast rente i ti år for netop at kende investeringens cash-flow og den tilhørende bidragssats var ved etableringen på 0,35 procent. Den er så siden tredoblet til 1,1 procent, og efter en nedskrivning af ejendommen blev der varslet en yderligere stigning til 2,5 procent.

”Jeg synes, at der tegner sig et billede af en grådig realkreditsektor, der sætter sig på stort set hele cash-flowet fra virksomheden. I vores eksempel fik vi endda at vide, at slutmålet ikke var de 2,5 procent men langt højere. I praksis drev realkreditinstituttets massive bidragsforhøjelser selskabet ud i en konkurs,” siger en af investorerne bag projektet. Overfor Ugebrevet oplyser investor, at med de bidragsforhøjelser, der på sigt var lagt op til, taler vi om at bidragssatsen samlet ville blive mere end tidoblet. ”Så er det jo en illusion, at man med en fast rente har sikret nogen som helt sikkerhed om investeringen.”

Økonomisk Ugebrev er også bekendt med en række eksempler på virksomheder, der er blevet udsat for stigninger i bidragsprocenten på mere end et procentpoint på én gang, og til et niveau på 2,5 procent, selvom lånet er serviceret fuldt ud. Eksemplerne vedrører flere forskellige realkreditinstitutter. Ifølge vicedirektør Bjarne Jørgensen, der er chef for Storkunder Ejendomme hos Realkredit Danmark, er det ikke normal praksis, at alle kunder, der overskriver LTV-grænsen fordobles i bidrag. ”Men det er klart, at med lån, der ligger langt udover LTV-grænsen, sker der en forøgelse af kapitalkravene til os” siger Bjarne Jørgensen. Han oplyser at hovedparten af erhvervskunderne betaler administrationsbidrag på mellem en og to procent.

Bjarne Jørgensen bekræfter, at der er virksomheder, der betaler omkring 4,5 procent i administrationsbidrag hos Realkredit Danmark. ”Der vil altid være en forhistorie, hvis man er oppe på dette niveau, og det vil ikke kun være forhold omkring ejendommen, der er forklaringen. Det kan være kombineret med, at virksomheden ikke præsterer et tilstrækkeligt overskud og har for ringe egenkapital,” siger Bjarne Jørgensen.

Han understreger, at det ikke er normal praksis med bidragsforhøjelser til 4,5 procent. ”Der er også eksempler, hvor vi måske ikke har forhøjet så meget som vi egentlig burde, for på den måde at hjælpe virksomheden gennem en svær periode, og hvis tingene så ikke bedres, så er der jo en grænse for, hvor længe der går før forhøjelsen så bliver gennemført,” siger han.

læs hele udgivelsen her

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank