Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Erhvervsministeriet: BigTech på vej ind i finanssektor “om kort tid”

Morten W. Langer

onsdag 01. juli 2020 kl. 17:09

Fra Erhvervsministeriet _ notat til Folketingets Erhvervsudvalg:

Orienteringsnotat til Folketingets Europaudvalg om dansk høringssvar vedr. EU-Kommissionens offentlige høring om digital finance strategy

Kommissionen lancerede den 3. april 2020 en offentlig høring om digital finance strategy, som skal opstille en række områder, som der bør fokuseres på i de kommende 5 år.

De områder som Kommissionen foreslår, at der fokuseres på falder inden for tre overordnet målsætninger: 1) at de lovgivningsmæssige rammer for finansielle tjenester er teknologineutrale og  innovationsvenlige, 2) at fjerne fragmentering af det indre marked for digitale finansielle tjenester, og 3) at fremme en velreguleret datadrevet finansiel sektor.

Den nye strategi vil bygge videre på det arbejde, som blev udført i forbindelse FinTech-handlingsplanen i 2018. Der vil endvidere blive taget hensyn til nye markeds- og teknologiske udviklinger, som kan forventes at påvirke den finansielle sektor i den nærmeste fremtid.

I høringssvaret anføres det indledningsvist, at det er vigtigt, at forbrugerne og investorerne sikres tilstrækkelig beskyttelse og at vi støtter forslaget om finansiel uddannelse. Det er vigtigt at forbrugerne er i stand til at forstå de forskellige tjenester der udbydes, hvem der har adgang til deres personlige
data samt hvordan disse data kan bruges af virksomhederne.

Det anføres dernæst, at det generelt forventes at flere store teknologivirksomheder inden for kort tid vil begynde at beskæftige sig med betalings-, investerings-, og banktjenester. Kommissionen bør i den forbindelse være opmærksomme på de potentielle risici, som er forbundet hermed.

En sådan risiko kan f.eks. være at der bliver skabt et ”unlevel playing field” for regulerede finansielle institutioner, hvorfor princippet om ”samme aktivitet, samme risici, samme regulering” støttes. Det anføres desuden, at den nye strategi bør have fokus på at muliggøre
”regulatory sandboxes” og ”innovation hubs” i medlemsstaterne.

Det er en god måde at forhindre juridisk usikkerhed, idet virksomhederne kan teste og validere deres modus operandi når nye innovative teknologier introduceres på markedet. Det bør dog være op til den enkelte medlemsstat at fastsætte rammerne, hvorfor en fælles EU-sandbox ikke støttes.

Der bør derimod etableres et stærkt samarbejde mellem medlemsstaterne og lette grænseoverskridende udveksling af information. Derudover peges der på, at der bør være fokus på lovgivningsmæssige usikkerheder for anvendelsen af ny teknologi, da sådanne usikkerheder kan afskrække virksomheder fra at anvende teknologier som AI og blockchain i deres forretningsmodeller.

Der er dermed behov for vejledning på EU-niveau inden for dette område for at undgå dette. Afslutningsvis anføres det, at der er et samspil mellem GDPR, finansiel regulering samt konkurrence- og forbrugeregulering inden for digital finansiering, hvorfor det er vigtigt at vi får en fælles forståelse og fortolkning af disse emner på tværs af medlemsstaterne.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank