Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Fald i dansk detailsalg mindre end frygtet

Morten W. Langer

mandag 27. april 2020 kl. 8:38

Fra Handelsbanken:

Fald i detailsalg mindre end frygtet

• Detailsalget faldt med 2% m/m i marts, hvilket var mindre end frygtet

• Do It Yourself, computere, nethandel og fødevarer begrænsede nedturen

• Vi venter dog fortsat yderligere fald i salget i april

Detailsalget dykker som følge af Covid-19
Efter en periode, hvor især de såkaldt ’hårde’ økonomiske nøgletal har dækket perioden forud for virusudbruddet og nedlukningen af dansk økonomi, begynder vi nu at få data, der kan give et overblik over hvor kraftig opbremsningen i dansk økonomi egentlig er.

Det første syn for det fik vi i dag i form af detailsalget for marts, der som ventet viste en betydelig viruseffekt i udviklingen, med et fald på 2,0% m/m. Selv om der var tale om det største månedlige fald nogensinde opgjort i perioden, som vi har sammenlignelige data for*, mener vi alligevel, at vi er relativt nemt sluppet.

I UK faldt detailsalget for eksempel med mere end 5% m/m i marts og i USA var faldet på mere end 8%. Ganske vist var det største månedlige fald i detailsalget under finans- og boligkrisen ikke meget over 1% m/m, men set i lyset af nedlukningen og usikkerheden som virusudbruddet har medført havde vi imidlertid ventet en langt større fald i detailsalget.

Det er positivt at detailsalget ikke falder mere, da det signalerer en vis fortsat forbrugstilbøjelighed i husholdningerne. Forbrugsmønstrene er dog ændret, hvor det især er salget af computere og tilbehør samt Do It Yourself indkøb, der medvirkede til at begrænse nedgangen i salget, ligesom internethandel er gået yderligere frem som følge af den mere begrænsede adgang til fysiske butikker. Tøjsalget lider imidlertid markant med et fald på hele 26,7% m/m i marts, mens salget af fødevarer er gået frem med 1,4% m/m.

Set over hele 1. kvartal er detailsalget faldet med 0,8% i forhold til kvartalet før. Detailsalget udgør dog kun en vis del af det samlede privatforbrug, hvor tjenesteforbruget ses som værende markant hårdere ramt, som betyder, at vi fortsat venter en betydelig nedgang i privatforbruget i 1. kvartal.

Endvidere venter vi også, at detailsalget vil være faldet yderligere i april, til trods for den gradvise genåbning, som også illustreret af udviklingen i forbrugertilliden, jf. figur.

*Detailomsætningsindekset kan i princippet føres tilbage til 1940, men tidsserien er i sin nuværende form kun sammenlignelig fra 2000 og frem, da den i maj 2012 blev genberegnet tilbage til januar 2000, på grund af nye stikprøve- og beregningsmetoder.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank