Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fejer bankerne problemet under gulvtæppet?

Morten W. Langer

mandag 15. september 2014 kl. 21:21

I forlængelse af indlægget i seneste udgave af økonomisk Ugebrev fra Lokale Pengeinstitutters direktør Jan Kondrup siger lektor Johannes Raaballe fra Århus Universitet, at bankernes problemer fejes under gulvtæppet. Som bekendt har Johannes Raaballe udarbejdet en analyse af udfordringerne i den danske banksektor, hvor konklusionen er, at bankerne generelt har for høje omkostninger, og at udlånsrenterne i en gruppe mindre banker er betydeligt højere, end hvis rentedannelsen var sket i et marked med effektiv konkurrence. ”Jeg synes, at det er rigtigt ærgerligt, at Lokale Pengeinstitutter ikke vil erkende, at en stribe mindre pengeinstitutter står med alvorlige overlevelsesproblemer, på grund af for høje omkostninger og kunstigt høje udlånsrenter, som nok ikke er langtidsholdbare. Ærgerligt, fordi det vil gå ud over de berørte pengeinstitutter, hvis de ikke forholder sig til virkeligheden. De vil næppe overleve på sigt. Endnu mere ærgerligt er det for de lokalsamfund, som i dag er mere eller mindre afhængige af de udsatte lokalbanker,” siger Johannes Raaballe til Økonomisk Ugebrev.

Han vurderer dog ikke, at der er tale om et samfundsproblem, fordi de pengeinstitutter, der står i skudlinjen, samlet set ikke har stor samfundsmæssig betydning. ”Men det er ikke hensigtsmæssigt for udviklingen i den danske banksektor, at man på et usagligt grundlag søger at lukke ned for en relevant debat,” siger han og henviser til, at Jan Kondrup i sit indlæg ikke forholder sig til de reelle problemer. For det første mener Raaballe, at Kondrup afviser problemet med ”for høje udlånsrenter” ved at påstå, at de korte renter er ”unormalt lave” og ude af en ligevægtssituation. Raaballe siger, at de korte renter er lave, fordi markedssituationen begrunder det, og at der ikke er udsigt til de store ændringer. For det andet henviser Jan Kondrup til en undersøgelse fra Konkurrencestyrelsen, udarbejdet sidste år, som viser, at der ikke er forskel på udlånsrenterne til andet end boligformål mellem store og mindre banker. Raaballe påpeger, at der slet ikke indgik små banker i undersøgelsen. Han efterlyser dokumentation for, at analysens konklusion om høje udlånsrenter ikke holder, da bankernes informationer ikke er fyldestgørende nok til en helt entydig analyse. ”Vi mangler data,” siger Raaballe.

Hele artiklen kan læses i seneste udgave af Økonomisk Ugebrev Finans

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank