Finanshus: Stigende dansk arbejdsløshed forude

Fra Danske Bank:

Danmarks Statistik har netop udsendt tal for arbejdsløsheden i juni. De viser et fald i bruttoledigheden på 4.100 fultidspersoner, det første fald efter tre måneder med kraftige stigninger på grund af coronakrisen.

Tallene afspejler, at virksomheder åbnede igen oven på nedlukningen. Det er fristende at se dagens tal som et vendepunkt for arbejdsmarkedet oven på krisen, men det er desværre ikke helt sådan, det er. Ledigheden kommer til at stige mere, også selv om selve økonomien har taget en markant vending til det bedre siden nedlukningen i marts og april.

Vi ved allerede, at det er gået den gale vej med ledigheden i juli, hvor det ser ud til, at ledigheden er steget med mere end 5.000 personer. En del virksomheder har opgivet at få genskabt jobs til dem, der har været sendt hjem med lønkompensation, som så i stedet er blevet egentligt arbejdsløse, og det regner vi med at se betydeligt mere af i august, hvor ordningen med lønkompensation udløber. Vi kan sagtens komme til at stå med en arbejdsløshed, der er 30.000-40.000 personer større, når vi når september.

Læs også:  DAX Future: Europæiske aktier låst i

Omvendt er der altså også underliggende fremgang på arbejdsmarkedet. Flere end 250.000 har været sendt hjem, ud over de registrerede arbejdsløse, og de fleste af dem er tilbage igen i job, nu hvor det meste af økonomien er genåbnet. Hvis vi undgår ny nedlukning og alt for store problemer på eksportmarkederne, så er der efter vores vurdering udsigt til en gradvist lavere arbejdsløshed fra efteråret og frem, så vi i løbet af 2022 kan nå tilbage til en arbejdsløshed på niveau med, hvad den var i februar.

Økonomien i Danmark og udlandet får hjælp fra den økonomiske politik og fra opsparede behov, som gradvist vil skabe flere arbejdspladser, men et chok som det, vi har fået i år, tager altså noget tid at komme sig over.

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her