Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Global konjunktur: Nu begynder også Europa at skride

Morten W. Langer

tirsdag 27. juni 2017 kl. 10:13

Global konjunktur: Nu begynder den økonomiske opbremsning i USA og Kina også at smitte negativt af på europæisk økonomi. Så længe der ikke er bedring på vej i USA, vil den negative tendens forstærkes i Europa.

I den seneste opdatering af Økonomisk Ugebrevs KonjunkturBarometer for den Globale Økonomi for tre uger siden skrev vi under overskriften ”Kun Europa lyspunkt i global økonomi,” at ”Europæisk økonomi ser ud til at være det sidste lyspunkt i den globale økonomi. Både Kina og USA bremser nu klart op, og det kan ikke undgå at smitte af på Europa om nogle måneder, blandt andet understøttet af en stærkere Euro.”

Nye data fra Markit fredag viste, at det lige netop er ved at ske nu. Nye data for erhvervstilliden i Frankrig, Tyskland og Eurozonen skuffede markedet, eftersom de kom lavere ud end forventet af analytikerne. Tallene viste, at der fortsat er solid momentum i europæisk økonomi. Men væksten er aftagende, og den afledte udvikling tyder nu på en opbremsningsperiode forude i Europa. Som vi allerede skrev for tre uger siden er denne udvikling helt forventet.

Markit skriver om Flash PMI for erhvervstilliden i Eurozonen fredag, at ”Slower growth was recorded in both France and Germany, down to five- and four-month lows respectively, largely reflecting weaker rates of service sector expansion. Headline PMI readings for manufacturing were the second-highest since April 2011 in both countries.”

 

FAST_globalKonjGraf

 

For at give et bud på de kommende måneders udvikling i Europa, vil det være relevant at se på, hvad der sker i USA’s økonomi. Her er signalerne fortsat meget blandede. På den ene side viser erhvervstilliden fra ISM fortsat solid fremgang, og det understøttes af den ledende indikator fra Conference Board. På den anden side viser en stribe andre målinger en klar tendens i svagere økonomisk vækst. Eksempelvis har Citigroups Economic Surprise indeks nu i flere måneder befundet sig i et veritabelt frit fald, som ikke er set siden foråret 2011 og efter-året 2008, op til finanskrisen. Slår denne udvikling igennem på de finansielle markeder (det er allerede sket på obligationsrenten) kan der være lagt op til et kæmpe styrtdyk på aktiemarkederne. Markedet er i stigende grad forvirret over FED’s signaler, hvor man på den ene side holder fast i en stribe renteforhø-jelser det kommende halvandet år, og på den anden side er vækstmomentum klart ved at gå ud af amerikansk økonomi.

 

FAST_global_konj_tabel

 

Den globale vækstopbremsning, som også fremmes af Kina, har allerede påvirket råvarepriser med en nedadgående pres, hvilket kan aflæses i CRB Raw Industriel indeks, som består af en kurv af råvarer til industriel forarbejdning, fladende oliepriser og fornyet pres på containerfragtraterne. Det negative vækstbillede understøttes af flere målinger af den globale ”Credit Impulse” som også er klart faldende, på grund af mindre support fra centralbankeres kunstige stimulanser.

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank