Finans

Her er hullerne i Konkurrencerådets nye pensionsrapport

Carsten Vitoft

søndag 17. november 2019 kl. 21:28

Konkurrencerådets grundige rapport om fremtidens pensionsmarked, som for tiden er i høring, rejser flere problemstillinger, end den løser. Og i en stribe tilfælde virker løsningerne på oplagte problemstillinger mangelfulde eller ugennemtænkte. Sådan lyder vurderingen af høringsudkastet fra en række toneangivende aktører på pensionsmarkedet, som Økonomisk Ugebrev har indhentet vurderinger fra. Fagredaktør Carsten Vitoft gennemgår i denne første artikel anbefalingerne om pensionsmæglernes rolle og arbejde.

De største pensionsmæglere har sat sig alt for tungt på de mange hundrede udbud af firmapensioner hvert år. Udbud, som faktisk er helt afgørende for udviklingen i hundrede tusinder af danskernes pensionsordninger og deres fremtidige pensioner. Ifølge rapportudkastet ønsker Konkurrencerådet nu at gøre op med denne situation.

Groft sagt har pensionsmæglerne været lidt for dygtige til at pille de mest lukrative opgaver ud til sig selv, inden de gennemfører udbuddene, der dels består af jagten på at finde det bedste og billigste pensionsselskab, men også at placere selve rådgivningen af de enkelte medarbejdere efterfølgende.

ØKONOMISK KATASTROFE

Den første opgave indbringer typisk et par hundrede tusinde kroner for mægleren. Den anden opgave kan give indtægter i millionklassen, og de store pensionsmæglere har været dygtige til helt at holde den sidste opgave ude af udbuddet. Det sker ved at indgå forhåndsaftaler med virksomhederne om, at det kun er jagten på pensionsselskabet, der skal i et reelt udbud. Men nu skal den anden opgave også udsættes for konkurrence, lyder det fra Konkurrencerådet.

At dømme efter reaktionerne i mæglerbranchen er det en ren katastrofe, Konkurrencerådet her barsler med. Danmarks største mæglervirksomhed Willis Tower Watson lader vide, at de henter op mod 90 procent af deres indtjening uden om udbuddene – altså på opgave nummer to med at rådgive medarbejderne.

Man må altså indirekte forstå, at det kan skade deres virksomhed økonomisk alvorligt, hvis pensionsmæglerne nu også selv skal udsættes for konkurrence.

I hvilken anden branche afholdes udbudsrunder med det formål at få det bedste og billigste tilbud, men hvor størstedelen af entreprisen holdes uden for udbuddet? Ovenikøbet med det formål at lade ens rådgiver løbe med opgaven. Det giver en voldsom og uhensigtsmæssig dobbeltrolle til de store pensionsmæglere, lyder det.

Andre toneangivende aktører på pensionsmarkedet ønsker da også at gå en hel del længere, end Konkurrencerådets rapport umiddelbart lægger op til. Og mange har på nuværende tidspunkt også svært ved at forstå, hvordan det i praksis skal gennemføres at udsætte rådgivningen af medarbejderne for konkurrence.

Hvem skal f.eks. stå for disse udbud, hvis de største mæglere selv skal til at byde ind på opgaverne i stedet for at få dem automatisk? Skal Willis & Co. fortsat stå for udbud og den efterfølgende udvælgelsesproces på en opgave, de selv byder ind på? Løsningen på dette centrale problem er ingensteds at finde rapporten, som altså stadig er i høring.

Pensionsmæglernes rolle er vigtig på det danske pensionsmarked, men de må vælge, hvilken kasket de vil have på. Enten må de stå for selve udbuddet med at finde det bedste pensionsselskab, eller også må de byde ind på rådgivningen.

Når de store mæglere i mange år har haft dobbeltkasketterne på, kan de lægge pres på pensionsselskaberne for at lade mægleren selv få den efterfølgende rådgivning. Ellers kan pensionsselskabet så at sige holdes uden for døren, når der skal gennemføres udbud, som mæglerne styrer.

Denne problemstilling skal Konkurrencerådet pinedød adressere med en klokkeklar og konkret løsning på i den endelige rapport, lyder budskabet.

INGEN UVILDIGHED

Mere overset – men meget overraskende – siger Konkurrencerådet også, at mæglernes uvildighed må sikres fremadrettet. Overraskende, fordi det allerede står i loven, at mægleren skal være kundens mand. Altså uafhængig af særinteresser, hvilket Finanstilsynet i årevis skulle have stået garant for, ifølge loven om Forsikringsformidling.

Men Konkurrencerådet forklarer i rapporten ikke særligt præcist, hvor det mener mæglerne ikke tidligere har været uvildige. Åbenbart kun at loven har været uklar på området. F.eks. siger loven faktisk ikke særligt præcist, hvilke kunder det er, mæglerne skal optræde uvildige over for: Er det virksomheden, der indgår aftalerne med mæglerne på kundernes vegne? Eller er det slutkunden? Det er underligt, at Konkurrencerådets rapport slet ikke nævner problemerne med dette forhold.

Ikke mindst da Finanstilsynet for lang tid siden har afsløret, at de store mæglere tidligere har sendt kundernes pensionskroner tilbage til de virksomheder, de arbejdere i. I flere rapporter fra Finanstilsynet blev de såkaldte ”klientkonti” beskrevet. Det gik ud på, at hvis der opstod økonomisk overskud i mæglernes rådgivning af medarbejderne, betalte mæglerne disse penge tilbage til virksomhedens kasse – og altså ikke til medarbejderne. Den praksis blev dog senere kendt ulovlig af Finanstilsynet.

Men der er også andre faldgruber, såsom bedre betingelser for virksomheden i andre forretninger med mæglere på f.eks. skadesforsikring, som de største mæglere også beskæftiger sig med. Dette kaldes også krydssubsidiering, som rent faktisk er nævnt i Konkurrencerådets rapport. Men rapporten slår ikke fast, at det må være medarbejderne og ikke virksomheden, som er mæglerens kunde – og det er denne, som mægleren må optræde uvildigt over for.

DE FLESTE FRAVÆLGER RÅDGIVNING

Og i forlængelse af dette burde Konkurrencerådet også forholde sig til det faktum, at det ikke er danskerne, der selv efterspørger en ”uvildig” pensionsmægler som rådgiver, men alligevel betaler regningen for en rådgivning, som man måske ikke ønsker. Tidligere i år lavede Ugebrevet et rundspørge til pensionsbranchen, der viste, at det er under halvdelen af deres kunder, der siger ja tak til en rådgivning, men alle er med til at betale mægleren.

Her kunne Konkurrencerådet med fordel overveje, om de store pensionsmæglere fremover ikke skulle være et tilvalg som rådgiver for danskerne, i stedet for som i dag et fravalg. Således at danskerne selv kan bestemme, om de vil bruge deres pensionskroner til rådgivning hos en mægler eller lade pengene blive på deres pensionsordning. Helt overset i rapporten er også mæglernes egen åbenhed og gennemsigtighed, hvilket opleves som underligt al den stund, at det er den vej, hele pensionsmarkedet er gået de seneste 20 år. Hele pensionsbranchen har selv lanceret en række punktplaner med stort fremskridt til følge, så danskerne bedre kan følge med i udviklingen af deres pensioner.

Pensionsinfo er blevet lanceret og udbygget. På portalen Fakta om Pension kan danskerne se, hvad pensionsbranchen har præsteret i afkast, hvad det koster at spare op til pension og hvilke forsikringsbetingelser, der bydes på. Årlige omkostninger i procent og kroner offentliggø-res også. Selv mæglernes selvstændige omkostninger skal nu fremgå af danskernes årlige pensionsopgørelser.

Så det er pensionsbranchen, der har stået for bevæ- gelsen mod mere åbenhed. Det er også pensionsbranchen, der offentliggør detaljerede årsrapporter, hvor man kan læse en række nøgletal, fastsat af Finanstilsynet, om sit pensionsselskab.

Det har fået Konkurrencerådet til at bemærke, at gennemsnitslønnen i pensionsbranchen er højere end i andre brancher – som et af argumenterne for at konkurrencen ikke fungerer tilstrækkeligt godt i branchen. Måske et lidt tyndt grundlag for sådan en hård konklusion.

HVORFOR IKKE OGSÅ MÆGLERNE

Men ikke et ord om disse forhold hos de store mæglere. Måske fordi det ikke er muligt at få disse informationer hos de store mæglere. Willis er f.eks. organiseret i et interessentskab, hvor der hverken oplyses løn til direktionen, medarbejderne eller for den sags skyld, hvor mange millioner kroner de årligt sender i udbytte til den internationale modervirksomhed i London og ultimativt USA.

I den forbindelse dristes flere toneangivende aktører i markedet til at spørge, om Konkurrencerådet og styrelsen egentlig har forstået, hvor stor en del af alle problemerne, der nævnes i rapporten, som er skabt af eller har rod i de store pensionsmægleres forretningsmodeller.

Så samlet set bør Konkurrencerådet analysere videre på tre forhold omkring mæglerne. Først konsekvenserne af et totalt forbud mod mæglernes dobbeltkasketter. Dernæst – når Konkurrencerådet nu selv ønsker at sikre mæglernes uvildighed – hvem det egentlig er, at mæglerne skal optræ-de uvildigt over for. Og sidst bør det overvejes at stille krav til større åbenhed omkring mæglernes roller og økonomi. Mæglerne omsætter trods alt for et milliardbeløb på det danske pensionsmarked.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Finans

Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet

Garanterne for at selskaberne på First North skal sikre, at selskaberne lever op til fondsbørsens krav og efter børsnoteringen overholder spillereglerne på børsmarkedet. Men rådgiverne er ikke godkendt af…
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
Danske investorer sætter støtte til amerikanske politikere på dagsordenen
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Fokus på virksomheders ESG risici og modstandsdygtighed overfor klimarisici, samt ESG effekter på obligationsmarkedet
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Aktieugebrevet Invest Logo
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Ledelse
Norsk Legemiddelverket: 23 døde efter COVID-19 vacciner, advarer mod brug til ældre
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow

Seneste nyt

Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Finans

Bagmænd bag store forsikringskonkurser i gang med nyt forsikringseventyr

Artikelserie om Forsikringsmafiaen: To af de mest centrale figurer bag de seneste år konkurser og likvidationer af danske forsikringsselskaber forsøger nu at stable et nyt europæisk forsikringsselskab på benene,…

Aktuel artikelserie

KlimaBarometer for Dansk Økonomi

KlimaBarometeret er en konjunkturindikator, der følger bæredygtige udvikling i Danmark. Barometeret viser udviklingen på baggrund af tre underliggende indikatorer: 1: Bæredygtig Forbrugeradfærd, 2: Den Grønne Energiomstilling og 3: Investeringer i Klima og Miljø. Barometeret sammenlignes

Andre artikelserier

KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden
Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang
Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formue
Langers Skarpe: Sådan gik det mine fem vinderaktier 2020, udpeget primo januar 2020
Ledelse
2021: Her er årets Temaer, Surveys og Kortlægninger i Økonomisk Ugebrev Ledelse
Finans
Temaer 2021: Her er årets temaer og brancheanalyser i ØU Finans
Samfundsansvar
2020 blev rekordår for bæredygtige fonde

Seneste nyt

Finans
Provinsbanker i fusionsspillet fik aktieplusser i 2020, stort set resten dykkede
Finans
Tema: Store skadesforsikrings selskaber smadrer de fleste mindre selskaber

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Hvordan skal erhvervsejendomme vurderes i fremtiden?
Fødevarestyrelsen påbegynder udbetalinger til minkavlerne – her er vores guide i forbindelse med den påbegyndende udbetaling
Ny normalvedtægt for ejerforeninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X