Ingen signaler om alvorlig virussmitte af dansk økonomi – endnu

Fra Handelsbanken:

Ingen signaler om alvorlig virussmitte af dansk økonomi – endnu

• Dagens konjunkturbarometre indikerer afdæmpet økonomisk vækst, men ingen alvorlig virussmitte endnu

• Industriens konjunkturbarometer steg lidt mere end ventet fra -9 til -4 i februar

• Servicesektorens barometer holdt sig uændret på 6, mens byggesektorens barometer steg fra -7 til -3

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag aktieskolebogen "Tjen En Million På Aktier"
Du modtager efter tilmelding hos ugebrev.dk de e-mail-nyhedsbreve, du tilmelder dig ovenfor; og lejlighedsvis spørgeskemaer og særlige tilbud fra Økonomisk Ugebrev A/S.

• Detailsektoren er fortsat presset, med et fald i barometret fra 0 til -4

Lidt bedre, men stadig svage signaler fra industrien
Industriens konjunkturbarometer steg fra -9 til -4 i februar, og fulgte dermed signalerne fra fremstillingssektoren i flere af Danmarks større samhandelslande. Det var især en stigning i produktionsforventningerne, der løftede barometret. Dermed kan vi i hvert fald indtil videre konstatere, at virusudbruddets forstyrrelser af de globale forsyningskæder, og de stigende bekymringer for negative konsekvenser på den globale efterspørgsel, ikke ser ud til at have sat sig tydelige spor herhjemme endnu. Vi mener dog, at det formentligt blot er en stakket frist, hvor den seneste tids spredning af virusset uden for Kina, i vores øjne kommer til at få negative konsekvenser for industrien herhjemme. Det skal da også understreges, at industriens barometre selv uden virusbekymring, fortsat befinder sig på et relativt svagt niveau.

Læs også:  ISM: US erhvervstillid for industrien lang bedre end frygtet

Detailsektoren er fortsat under pres
Mens både service- og byggesektoren ikke bød på de store overraskelser, så faldt detailsektorens barometer fra 0 til -4 i februar – det svageste niveau siden 2013. Det vidner om fortsatte store udfordringer for den danske butikssektor, som til dels er presset af stigende køb af varer via udenlandske web-shops, men formentligt også af fortsat generelt forsigtige forbrugere. Baseret på barometret ser det således ud til at perioden med svagt detailsalg bestemt ikke er overstået endnu, jf. figur. Det meget varme vejr i februar, som nok har sat en bremse på især tøjsalget, kan muligvis være en forklaring på styrtdykket i detailsektorens vurdering af den faktiske omsætning i februar.

Virustrussel hænger også over dansk økonomi
Samlet trak den sammensatte tillidsindikator for dansk økonomi, der også inkluderer forbrugertilliden, i vejret i februar. Dog er niveauet for tillidsindikatoren bestemt ikke prangende, og indikerer fortsat relativt afdæmpet økonomisk vækst. I morgen offentliggøres der BNP-tal for fjerde kvartal sidste år, hvor vi venter at kvartalsvæksten aftager til 0,1% q/q. Selv om det fortsat er vores forventning, at vi forhåbentligt står over for en relativt blød landing i dansk økonomi, må vi dog også konstatere, at der er en betydelig og stigende risiko for at væksten bremser mere op som følge af den aktuelle spredning af corona-virusset, og den negative effekt det kan få på den globale økonomi og på danske virksomheder. For indeværende venter vi en økonomisk vækst i omegnen af 1,25% i år, men risikoen for at væksten bliver mærkbart lavere er for indeværende høj i vores øjne, alt afhængig af hvor hurtigt det lykkedes at inddæmme virus-udbruddet.

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her