Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Investorlogik standser Telia-køb af TDC

Linda

søndag 29. januar 2017 kl. 20:13

Befrielsesslaget for det danske telemarked kom heller ikke i denne omgang. Telia vil ikke købe TDC.

Udmattelseskrigen fortsætter: Og her er TDC i højere grad, trods markedets aktuelle skuffelse, kommet til at fremstå som en mulig langsigtet vinder.

”Vi har set på TDC,” erkendte topchef Johan Dennelind fra den svenske Telia-koncern fredag over for svensk presse. Men i forbindelse med dagens regnskabsmeddelelse understregede han samtidig, at ”when it comes to Denmark, as of now we don’t see risk and valuation as attractive for a larger acquisition in Denmark and will continue to review our strategic options.” Dermed er to konkrete forhåbninger om, at TDC kan blive opkøbt, faldet på gulvet siden sidste sommer, hvor TDC afviste interesse fra en kapitalfond. Hvis Telia skal købe TDC så bliver det i hvert fald ikke lige nu. Opkøb af TDC er for risikabelt og prisen for høj, mener Johan Dennelind.

Tilkendegivelsen fik TDC-aktien til at falde cirka fem procent frem mod fredag middag. Men også Telia faldt, og det kan måske delvist forklares med koncernchefens bekymrede betragtninger om det danske marked. I fjerde kvartal 2016 måtte Telia konstatere den laveste EBITDA-margin (EBITDA-driftsresultatet i procent af omsætningen) i et fjerde kvartal i mange år, og antallet af mobilabonnenter i Danmark faldt ret markant (se skema): ”Det holder ikke. Vi skal løse vort problem i Danmark,” sagde Johan Dennelind fredag til den svenske avis Dagens Industri.

Men det er et åbent spørgsmål, hvordan problemet kan løses. Signalerne fra Telia om det danske marked kan virke på grænsen af det desperate, efter at koncernen i 2015 måtte opgive at slutte sine danske aktiviteter sammen med Telenor.

Hvis Telia købte TDC, skulle den svenske koncern højst sandsynligt af konkurrencehensyn skille sig af med sin eksisterende danske forretning. Derfor ville der ikke være de store muligheder for at skabe synergier.

Aktieanalytiker Thomas Heath, der følger Telia for Danske Bank påpeger over for Økonomisk Ugebrev, at i telekom-sektoren, er ”der få, om nogen, synergier mellem lande. Der kunne måske komme nogle synergier fra en fusion af TDC’s og Telias norske virksomheder. Men alt i alt ville der ikke være nogen særlig upside i at kombinere virksomhederne. Telia-aktien ville sandsynligvis have reageret negativt på et opkøb.”

Trods mange aktieanalytikeres skepsis var der alligevel mange markedsdeltagere, der håbede på, at Telia ville satse strategisk og langsigtet ved at sætte sig tungt på det nordiske marked med et opkøb af TDC, der ligesom Telia også har en betydelig norsk virksomhed. De hæftede sig ved, at Telia har været aktiv med opkøb i Norge, og Johan Dennelind bidrog i april 2016 til rygterne om et dansk opkøb, ved at sige til nyhedstjenesten Bloomberg, at “there needs to be some type of M&A involved, one way or the other in order to get Denmark to a better place. I don’t think it’s repairing organically on its own.”

Selv om Telia nu ikke foreløbig vil købe TDC, så taler Johan Dennelind stadig om, at virksomhedskøb eller –salg skal bidrage til at løse problemerne i Danmark. Så strømmen af rygter og spørgsmål vil fortsætte: Vil Telia, Telenor og ”3” kunne finde nye roller i en fremtidig omstrukturering af markedet?

TDC’s stilling er relativt styrket
TDC-aktionærerne kan nu være skuffede over, at de ikke får en umiddelbar gevinst gennem et Telia-bud på den danske koncern, der nu i flere år har lidt under vigende omsætning og indtjening. Men over det seneste år synes TDC’s stilling faktisk at være relativt styrket. Selv efter kursfaldet fredag lå TDC’s aktiekurs otte procent højere end et år tidligere, mens Telias lå tre procent lavere. Telia er stadig hø-jere værdisat i forhold til indtjening og omsætning. Mens Telia i Danmark har svært ved at løfte sig, har analytikere set positive tegn i TDC’s seneste kvartalsregnskab. ”Regnskabet for tredje kvartal har gjort det mere sandsynligt, at TDC kan stabilisere omsætning og EBITDA i løbet af 2017,” sagde aktieanalytikeren Poul Jessen fra Danske Bank i efteråret til Økonomisk Ugebrev. Med opjusteringen i begyndelsen af januar af den frie pengestrøm for 2016 kunne TDC sende endnu et positivt signal, om end opjusteringen først og fremmest skyldtes forskydning af arbejdskapital.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank