Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kort rente: Amerikansk rente står stadig til forhøjelse

Økonomisk ugebrev

mandag 26. januar 2015 kl. 9:57

Kort rente: Det er de voldsomme europæiske tiltag på det pengepolitiske område, der i øjeblikket sætter dagsordenen med overraskende massive opkøb af statsobligationer i en lang periode. Men efter alt at dømme ændrer det ikke på markedets forventninger til, at den amerikanske centralbank står umiddelbart over for renteforhøjelser. Både Danske Bank, Nordea og Handelsbanken ser således den første amerikanske renteforhøjelse senest til sommer. De forventer alle tre en amerikansk udlånsrenten på 0,5 procent på et halvt års sigt. Også i løbet af andet halvår ser de alle tre yderligere renteforhøjelser, så den amerikanske udlånsrente ved årets udgang er oppe på 1,00-1,25 procent.

Det er til trods for, at der i øjeblikket ikke er det lønpres i amerikansk økonomi, som de fleste økonomer ellers havde forventet ville vise sig i takt med, at arbejdsløsheden er faldet. Nordea peger dog i sin seneste vurdering på, at hvis der ikke kommer klare tegn på et stigende lønpres, kan den første amerikanske renteforhøjelse måske blive skubbet til september. Derimod er der ikke forventninger i markedet om, at det store europæiske QE-program kommer til at udskyde de amerikanske rentestigninger. Heller ikke selv om der på den korte bane været en afsmitning af faldet i de lange europæiske renter til også de amerikanske, så den tiårige amerikanske rente fredag faldt til 1,83 procent.

Når det gælder de danske renter, er det ved den seneste ændring alene indlånsrenten, der er sænket yderligere til nu -0,35 procent på indskudsbeviser, mens udlånsrenten er uændret 0,05 procent. Forklaringen på, at Nationalbanken bruger denne rente som et forsøg på at presse kronekursen nedad, er, at det er den, der har betydning i forhold til valutakursen. Samtidig har der været ganske betydelige interventioner for at svække den danske krone, og kombination af rentenedsættelse og interventioner har da også fået kronen svækket, så den nu er et stykke fra det meget stærke niveau, der har hersket, navnlig efter at den schweiziske centralbank slap grebet om CHF. Det har nogle steder ført til en vurdering af, at Danmark kunne være den næste valuta, der kom under alvorligt pres. Den vurdering afvises af stort set alle i det finansielle marked. Ultimativt er der da også stadig et valutasamarbejde, der betyder, at ECB vil skulle hjælpe Nationalbanken ved et meget voldsomt pres.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank