Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kort rente: Europa hænger i bremsen

Økonomisk ugebrev

mandag 07. september 2015 kl. 10:32

Kort rente: Helt som forventet holdt ECB alle rentesatserne uændret på septembers rentemøde. Men alligevel blev de finansielle markeder lidt overraskede over udmeldingerne fra centralbankchef Draghi. På flere områder var meldingerne til den negative side. Således kom ECB med en nedjustering af både inflationsforventningerne og vækstforventningerne. På den korte bane er inflationsforventningerne for i år nedjusteret fra 0,3 procent til nu 0,1 procent, og også næste års inflation fik en markant nedjustering, fra 1,5 procent til 1,1 procent. Også den spirende vækst i EUR-landene fik et hug nedad både i år, næste år og 2017. Nu forventer ECB, at BNP i år vokser med 1,4 procent.

Samtidig med disse nedjusteringer, der understreger, at det står ret elendigt til med den europæiske genrejsning af økonomien, slog centralbankchefen blødere pengepolitiske toner an. Det var dels ved at fastslå, at man er klar til yderligere tiltag, og derudover ved en teknisk justering af, hvor stor en andel af en obligationsserie ECB tillader sig selv at opkøbe. Denne grænse er nu hævet fra 25 procent til 33 procent.

”Vores nuværende forventning er, at ECB vil holde opkøbsrammen, men indføre en nedtrapning i første halvår 2016, der reducerer de månedlige opkøb, men forlænger løbetiden. Risici er nu i retning af en annoncering af en større opkøbsramme og længere løbetid, det vil for eksempel sige, at en nedtrapning først påbegyndes i efteråret 2016, og opkøbene så løber ind i 2017. Desuden ser vi også på likviditetsprogrammerne TLTRO, der meget vel også kunne blive forlænget ind i 2017. På den måde kan virksomhedernes finansieringsomkostninger holdes nede i længere tid,” skriver cheføkonom Ulrik Bie fra Nykredit i en kommentar.

Markedets umiddelbare reaktion har da også været at sende renterne nedad, og desuden at svække EUR mod USD. Cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken vurderer ligeledes, at ECB meget vel kan blive tvunget til at gøre mere. ”Den seneste udvikling har styrket os i vurderingen af, at programmet for kvantitative lempelser vil blive udvidet udover den aktuelle deadline til september næste år, og vi ser også en mulighed for, at hastigheden i opkøbene vil blive forøget inden da. Som billedet er nu, finder vi det højst usandsynligt, at inflationen vil komme bare i nærheden af målet på 2 procent de kommende år,” siger Jes Asmussen.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank