Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kort rente: Nyt pres på centralbankerne efter olieprisfald

Økonomisk ugebrev

mandag 18. januar 2016 kl. 11:12

Spekulationerne om, hvad der kan være i vente fra ECB, tager i øjeblikket til. Forklaringen er først og fremmest det voldsomme prisfald på råolie, der er hovedårsagen til, at der nu igen er frygt for, at den europæiske inflation kommer under nul, og at vi derfor vil se en genopblussen af deflationsfrygten.

Chefstrateg Jan von Gerich fra Nordea forventer dog ikke, at centralbankchef Draghi fra ECB allerede på januar-mødet vil komme med nye initiativer. Derimod er døren åben, når det gælder martsmødet. Også cheføkonom Jens Nyholm fra Spar Nord forventer, at ECB foreløbig vil være afventende. ”Kun hvis vi ser EUR blive styrket til niveauet 1,15 EUR/USD, tror jeg, at ECB kan finde på at sænke renten yderligere. Men når vi kommer hen til juni-mødet, tror jeg, at vi vil se ECB steppe op i form af initiativer på opkøbssiden, mens jeg ikke forventer, at der kommer ændringer på rentesiden,” siger Jens Nyholm.

Jan von Gerich peger på, at der kan være risiko for, at ECB tøver for længe, og at det bliver årsag til, at obligationsrenterne trækker lidt op, og at EUR bliver styrket. Et af de kommende vigtige tal fra ECB vil blive, når der kommer forecast for 2018. Så vil vi kunne se, om inflationsforventningerne til den tid stadig er under 2 procent.

Fra den anden side af Atlanten har olieprisfaldet nu ført til, at forventningerne til renteforhøjelser bliver justeret nedad. Senest har et af Fed-medlemmerne – Bullard – været fremme med meldinger om, at de kraftige prisfald på råolie betyder, at det bliver svært at nå inflationsmålene. Det er dermed et første signal om, at der nok skal ske en nedjustering af forventningerne til Fed’s renteforhøjelser. ”Ser man på deres dot-skema, indikerer det, at der i år kommer fire renteforhøjelser. Men over for dette står markedets forventninger, der nu er ændret så meget, at der kun er indpriset knap to renteforhøjelser i år,” siger Jens Nyholm. Samtidig fremhæver han, at femårsforventningen til den amerikanske inflation nu er dykket til under 2 procent. Netop udviklingen i olieprisen vil også i den kommende tid være afgørende for, hvad der i sidste ende kan forventes fra centralbankerne. Alene de seneste tre måneder er råolieprisen nu faldet med 40 procent.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Udløber snart
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank