Tegn på, at vi har passeret rentebunden

De foreløbig laveste renter i denne omgang var primo september, og der er tegn på, at det er udtryk for, at forventningens glæde er den største. Makroanalytiker Kim Fæster fra Jyske Bank peger på, at amerikanske erfaringer rent faktisk har vist en tendens til, at renten er steget, når der er offentliggjort kvantitative lempelser.

Jyske Bank har i sin seneste renteanalyse sammenlignet med japanske forhold. Vurderingen er, at en situation, hvor den tyske tiårige statsrente har været under 1 procent, samtidig med at vi trods alt ikke har direkte deflation endnu, betyder, at den tyske realrente er langt lavere end den japanske realrente. Til sammenligning har den japanske tiårige statsrente i gennemsnit for de seneste 15 år været 1,3 procent. Inflationen har i gennemsnit været -0,1 procent. Dermed har Japan haft en gennemsnitlig realrente på 1,4 procent, mens det tyske renteniveau afspejler en realrente på 0,6 procent, med en inflation på 0,4 procent. Dermed vurderer Jyske Bank, at den tyske rente – og dermed også den danske rente – er for lav.

Men Jyske Bank ser alligevel den forventede stigning komme ganske langsomt, så vi i forhold til bunden primo september kun får en stigning på omkring 45 basispoint det næste år. Heraf har vi allerede nu fået en stigning på omkring 10 basispoint. Nordea Markets forventer en stigning i de tiårige danske statsrenter på omkring 40 basispoint frem til udgangen af juni næste år, og dermed en anelse mere end Jyske Bank.