En stor del af aktiekursstigningerne i år har været drevet frem af centralbankernes planøkonomiske stimulanser, herunder historisk lave korte renter og markedsopkøb af statsobligationer og erhvervsobligationer.
Det har været svært at se, hvad der skulle stoppe kursstigningerne, fordi centralbankerne fortsætter med at understøtte markederne. Samtidig er det vanskeligt at finde alternativer til aktier, eksempelvis obligationer, hvor kursrisikoen også er kæmpestor. Så umiddelbart har der været lagt i ovnen til, at aktierne bare skulle stige og stige.
Men de seneste måneder har tegningen ændret sig. Efter en meget stærk periode for health care og teknologiaktierne, begyndte også bankerne og industriaktierne at røre på sig. Til gengæld viste health care aktier først svaghed, og senere blev de dyreste teknologiaktier også sendt nedad. Det lignede en sektorrotation ud af de dyreste aktier ind i de billigere mere konjunkturfølsomme aktier.
På grund af denne rotation er der ikke sket en stigning på det generelle aktiemarked, der de seneste måneder var ligget stort set uændret. De seneste uger er der begyndt at danne sig en ny tegning. Men hvor rotationen sker tilbage igen. Især fredag var der meget tydelige tegn på den – måske – nye rotationstendens:
Meget tyder på, at investorerne nu igen søger tilbage i de mere forsigtige defensive heath care aktier, mens de smider de konjunkturfølsomme bank- og industriaktier. Især bankaktierne har på det seneste udviklet sig meget negativt. Efter et fald på to procent i de europæiske bankaktier, er det tekniske billede meget negativt. Og bankaktierne skal finde støtte på det aktuelle leje, for at undgå at det går helt galt. Se også grafen.
Modsat har de europæiske health care aktier i den forgangne uge præsteret et overbevisende teknisk brud, og det er sandsynligt, at der er mere forude. De europæiske industriakter står fortsat i en uafklaret situation. Men det er et negativt signal, at eksempelvis FLSmidth i den forgangne uge er faldet fem procent. Grundlæggende skal vi de næste uger holde godt øje med om denne rotationstendens fortsætter.
Begyndende svaghed i europæisk økonomi, samt øget Covid-19 smitte
Umiddelbart er det vores forventning, at den beskrevne rotation vil fortsætte.
For det første viser flere indikatorer, at fremgangen i europæisk økonomi begynder at tone ud. I månederne efter åbningen af samfundene var der selvfølgelig en opsparet efterspørgsel, som gav det hele et boost. Nu er vi på vej tilbage i en mere normal situation, og den kan meget vel ligge betydeligt lavere end før Covid-19.
For det andet er der stadig flere tegn på en ny europæisk smittebølge, ikke kun i Danmark, men også i blandt andet Frankrig og Spanien. Det vil igen betyde en delvis nedlukning i den økonomiske aktivitet, men dog ikke som under første smittebølge, hvor vi ikke vidste, hvad vi havde med at gøre.
Overordnet understøttes disse drivkræfter også af det forhold, at aktieanalytikerne på det seneste har skruet ned for deres forventninger til de europæiske selskabers overskud i 3. og 4. kvartal. Det økonomiske comeback i Europa bliver mere afdæmpet end tidligere forventet. Det ser vi også andre tegn på, blandt andet vigende obligationsrenter og en faldende risikovillighed hos de store investorer.
Den positive del af historien: Europæiske aktier holder stadig stand
Vi mener stadig ikke, at man skal gå i panik. Mens de amerikanske aktier på det seneste er faldet ganske meget, holder de europæiske aktier faktisk flot stand. Det vigtige tyske DAX indeks holder sig fortsat solidt over 12.800, som er vores centrale pejlemærke for europæiske aktier.
Bekymringen er lige nu, at den styrende amerikanske S&P Future fredag aften testede et vigtigt pejlemærke i 3300. Falder dette støttemærke i denne uge, er der dannet en langsigtet topformation på det amerikanske aktiemarked, og alene dette signal kan lokke rigtige mange sælgere frem.
Festuge for de fleste danske health care aktier
Efter en periode med en meget afdæmpet kursudvikling, var der virkelig fest i flere af de danske life science aktier. Solid fremgang var der i denne uge til blandt andet ChemoMetec (efter et godt regnskab), men også Bavarian, Genmab, GN Store Nord, Zealand og Novo Nordisk.
Morten W. Langer
Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev FORMUE og modtag handelsbeskeder