Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Derfor kan aktiemarkederne gå meget højere op

Morten W. Langer

lørdag 11. januar 2020 kl. 19:02

Det styrende amerikanske aktiemarked kan uden tvivl gå meget højere op fra det aktuelle niveau. Men der er tale om en svær linedans, hvor balancen hurtigt kan gå fløjten.

Balancen består i, at den amerikanske økonomiske vækst skal holde sig tæt på det aktuelle niveau omkring to procent med usikre fremtidsudsigter. Altså hvor den amerikanske centralbank vil fortsætte med at holde den korte rente lav og opkøbe obligationer i markedet. Det vil booste aktierne yderligere.

Risikoen er på den ene side, at den økonomiske vækst igen får vinger, så FED skruer ned for stimulanserne. Det er faktisk ikke så langt fra at ske: Markedet ser nu næsten lige så stor sandsynlighed for en renteforhøjelse, som en rentesænkning på seks måneders sigt. Så væksten skal helst ikke stige for meget.

På den anden side skal USA’s – og for den sags skyld Europas – økonomi heller ikke ud i en dyb økonomisk recession. Allerede nu ser analytikerne minusvækst i amerikanske selskabers 4. kvartalsoverskud, ligesom i 3. kvartal. De europæiske stoxx600 selskaber nærmer sig samme minusudvikling. Nogenlunde samme overskud som tidligere er ingen katastrofe, men dybe fald i overskuddene i de børsnoterede selskaber vil være et problem.

Men altså, indtil videre ser vi ud til at bevare balancen.

På den helt korte bane ser vi en lille korrektion ned: Aktiemarkederne er steget næsten tre måneder uden nævneværdige korrektioner ned. Det er en nærmest unaturlig udvikling, og der skal nu kun meget lidt til at udløse lidt gevinsthjemtagning. Fredag aften op til amerikansk lukketid kl. 22 dansk tid så vi et mindre tilbagefald, der kan udvikle sig til en mindre korrektion ned i starten af ugen. Ligesom mange andre investorer holder vi i Økonomisk Ugebrevs Portefølje lidt ledig kapital, som kan sættes i arbejde ved en korrektion ned.

Porteføljen er 65% investeret, og afkastet er startet godt med plus 2,6%: Økonomisk Ugebrevs Portefølje har klaret sig rigtigt godt i det nye år. Vi har slået benchmark med hele 3 procentpoint, med et plus på 2,6 % mod markedets minus en halv procent. Vi skal dog også indrømme, at 2019 ikke var et godt år for porteføljen omkring et nulafkast. Vi var især i andet halvår 2019 alt for forsigtige, da alle advarselssignaler storblinkede rødt. Vi var alt for lang tid om at se, hvor meget centralbankernes kunstige stimulanser betyder for det aktuelle aktiemarked, og det er også det billede, vi ser fortsætte.

Grundlæggende valgte vi de rigtige aktier, men når man afdækker halvdelen af kapitalen, gør man det svært for sig selv i stigende markeder. Det har vi lært af, så afdækningspositioner fremover kun vil blive anvendt i ekstreme situationer.

Men 2020 er altså startet rigtigt godt. Flere af de vinderaktier, som vi har udpeget ved årets start, har allerede givet solide afkast. Og vi tror, at der er mere i de fleste af dem.

Trods en positiv undertone skal der fokuseres på stock pick: Selvom vi ser stigende aktiemarkeder forude, betyder det ikke, at det bliver let. Vi forventer, at stigningerne vil blive drevet af nogle udvalgte aktier, og slet ikke af generelle stigninger. Et godt billede på dette er det amerikanske aktiemarked, hvor de seneste måneders stigninger er drevet af en gruppe store aktier. En tredjedel af S&P 500 aktierne ligger under 50 dages glidende gennemsnit, ligesom for to måneder siden. Vi forventer, at den store analyselup skal frem for at finde vinderne i 2020. Hvem er på vej med opjusteringer, og hvem kommer måske med nedjusteringer? Hvilke brancher vil de professionelle investorer jagte? Og hvilke brancher vil de skrue ned på, måske på grund af meget høje værdiansættelser?

Grundlæggende går vi efter de langsigtede væksthistorier, hvor selskabets indtjening vil have nogenlunde robusthed overfor de svage økonomiske konjunkturer. Der er ingen grund til at forvente buldrende økonomisk vækst forude.

Vi forventer at sætte hele kapitalen i spil ved en mindre korrektion ned: I det aktuelle marked tror vi ikke på, at man skal sprede sig meget, for det kan meget let ende med at give et svagt afkastresultat, som ikke lever op til det generelle marked.

Vi tror, at man skal koncentrere sig om nogle få papirer, måske 10-15 stykker, som man kan overskue at dybdeanalysere og følge tæt. Man skal også se på den sektorrotation, som sker på det styrende amerikanske aktiemarked, og som kan give en indikation af, hvor de professionelle investorer trækker deres kapital hen.

Morten W. Langer

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank