Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Godt Nytår, 2018 starter med aktienedtur

Morten W. Langer

lørdag 30. december 2017 kl. 12:17

Det amerikanske aktiemarked har i andet halvår gennemlevet en af de længste ubrudte stigningsperioder i historien. Men det ser ud til, at det fik en brat ende fredag aften efter dansk lukketid. Det vil presse de danske aktier fra morgenstunden den 2. januar 2018

Over de seneste måneder har situationen på det amerikanske aktiemarked udviklet sig til en helt ekstrem historie. Hvor aktiemarkederne i efteråret begyndte at vise mathed, efter en meget lang ubrudt stigningsperiode, kom Trumps Tax Reform ind i billedet. Det har boostet de amerikanske aktier i november og december, som nu ligger tæt på en historisk rekord. Europæiske aktier har selvfølgelig ikke været begunstiget af samme eufori omkring den amerikanske skattereform. Og det toneangivende europæiske indeks, tyske DAX, er da også sivet fem procent siden toppen i slutningen af oktober.

Den positive stemning på aktiemarkederne har været drevet af en kombination af øget økonomisk vækst i den vestlige verden og fortsat lave- og endda faldende – obligationsrenter. Men virkeligheden er også, at træerne sjældent vokser ind i himlen. Men det er faktisk det, der næsten er ved at ske nu.

I teknisk analyse henseende er aktiemarkederne nu så overkøbte, som de ikke har været i ti år. Selv op til det seneste aktiekrak i 2007-2008 var aktiemarkederne ikke så teknisk set overkøbte. Der mangler simpelthen nogle store negative korrektioner, som normalt er med til at bekræfte markedet i, at der grundlag for fortsatte stigninger. Korrektioner er netop kendetegnet ved, at markedet lige skal teste holdbarheden, før stigningerne fortsætter. Vi har det seneste halve år slet ikke set disse normale korrektioner, som nu presser sig hårdt på.

Derfor må man heller ikke ignorerer betydningen af det ret bratte kursfald fredag aften på det amerikanske aktiemarked. Især de amerikanske aktier har vist en ekstrem robusthed, og så lige pludselig – på årets sidste dag – kommer en storudsalg, som er drevet af faldende teknologiaktier. Det kan meget vel være tale om en normal korrektion drevet af markedspsykologi – og altså ikke starten på en længere aktienedtur. Vi ser endnu ikke, at forudsætningerne er til stede for den store lange nedtur.

Da kursfaldet fredag kom efter dansk lukketid, vil faldende utvivlsomt sætte sig i danske aktier tirsdag morgen, når aktiemarkedet åbner i det nye år. Hvad der sker herefter, vil blive styret af det amerikanske aktiemarked. Der skal under alle omstændigheder et stærk og hurtigt comeback til, for at redde os fra en ellers oplagt korrektion ned på 5-8 procent.

Tyske DAX er tæt på at bekræfte en langsigtet topformation, og et par negative dage mere vil betyde den endelige bekræftelse. De amerikanske aktier kan stadig redde det hele. Men lige nu synes odds ikke at være gode, da de ledende amerikanske teknologiaktier også synes at danne en langsigtet top  Derfor bliver de første aktiedage i det nye år rigtig spændende.

Japp & Langers Portefølje slår markedet i 2017: I Økonomisk Ugebrevs portefølje endte 2017 med et samlet afkast på 22,4 procent, hvilket var betydeligt bedre end vores bench mark indeks. Afkastet er opnået med en relativ forsigtig investeringsstrategi. Aktuelt er 30 procent af kapitale placeret i instrumenter, som begrænset kurstabet ved generelle tilbagefald på aktiemarkedet. Denne del af kapitalen er placeret i Bear DAX certifikater, som stiger i faldende aktiemarkeder. Vores to vigtigste bench mark indeks, Copenhagen Bench Mark og C20 indeks steg i 2017 med knap 16 procent. Og Økonomisk Ugebrev portefølje klarede sig dermed ca. en tredjedel bedre end det generelle aktiemarked. I forhold til de 40 investeringsforeninger, baseret på danske aktier, var performance også tilfredsstillende, idet den bedste forening gav et årsafkast på 19,5 procent.

 

AktieUgebrevet Invest starter med 67 mio. kr. i investorkapital:  Investeringsfonden Aktieugebrevet Invest er nu etableret med et samlet investorindskud af 67 mio. kr. Kapitalen vil blive investeret i starten af januar 2018. Nye investorer har mulighed for at tegne andele og indskyde kapital i fonden i januar 2018.  Aktieugebrevet Invest A/S søger at spejle investeringer og afkast i Økonomisk Ugebrevs modelportefølje, Japp & Langers Portefølje. AktieUgebrevet Invest A/S er et såkaldt AIF for Alternativ InvesteringsFond, hvor reglerne kræver en mindste investering på 750.000 kr.Administrationen af AktieUgebrevet Invest A/S er ledelsesmæssigt helt adskilt fra Økonomisk Ugebrev A/S. Der er ingen personoverlap mellem de to selskaber. Investeringerne i AktieUgebrevet Invest A/S bliver foretaget ud fra de investeringsråd, som offentliggøres for læserne af Økonomisk Ugebrev Formue. Aktieugebrevet Invest A/S’ porteføljeforvalter får altså ikke informationen før AktieUgebrevets læsere.

Investeringstænkningen i Japp & Langers Portefølje er basereret på at have den størst mulige aktieandel i danske aktier, alt efter hvad de aktuelle markedsforhold kan retfærdiggøre. I perioder med nervøse eller decideret negative markeder kan bruttoandelen i danske aktier blive reduceret til 20 procent, og op til 50 procent af kapitalen kan placeres i certifikater eller ETF’er med lave omkostninger, eksempelvis i olie, råvarer, guld, renter, VIX og special indeks baseret på den nye digitale økonomi som fx Robotics og Automatisation.

 

Udvidet Nytårsudgave af Økonomisk Ugebrev Formue lørdag den 6. januar 2018: Traditionen tro udgive vi en udvidet nytårsudgave af Økonomisk Ugebrev Formue( Aktieugebrevet) første lørdag i det nye år. Dette års udvidede nytårsudgave indeholder ekstra analyse, hvor der ses på det kommende aktieår, blandt andet med artikler om 1)Tre solide vinderaktier 2018 2)  Tre risikofulde Vinderaktier 2018 3)  Sådan bliver Aktieåret 2018 4) Nyt AktieBarometeret med Fokus på Markedsrisici 5) Spar 1000vis af kroner på handelskurtager og 6) Bedste Investeringsforeninger: Globale og Danske Aktier. Tilbud til Nytårsudgaven, som kan ses på https://abonnement.ugebrev.dk/formue-nytaar, gælder ikke for nuværende abonnenter på Økonomisk Ugebrev Formue.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Nyt job
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Nyt job
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank