Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Lige nu har vi det vanskeligste billede for aktierne

Morten W. Langer

søndag 02. august 2020 kl. 19:01

Den erfarne investor vil ofte også se på de signaler aktiemarkedet selv fortæller: Ikke mindst i den aktuelle situation, hvor der ikke synes at være meget logik i de massive kursstigninger siden midten af marts. Optrenden har – uanset forklaringerne – være meget solid, så det har for de fleste investorer været en no-brainer: Det var bare med at hægte sig op aktieopturen.

Problemet opstår, når optrenden ikke længere er så entydig. Og den situation er vi i nu. De seneste uger har det europæiske aktiemarked vist svaghed, og eksempelvis det tyske aktiemarked er faldet syv procent. Vi har tidligere oplevet mindre negative korrektioner, som har skabt grundlag for nye endnu større stigninger. Vi tvivler på, at det er en situation, vi er i nu.

Vi ser to scenarier for os: Enten at vi er ved at have overstået den igangværende negativ korrektion, og at aktiemarkederne de næste måneder bevæger sig i et vandret interval. Hvis vi får en positiv aktieuge, er dette det mest sandsynlige scenarie. Eller også står vi ved starten af en større aktienedtur. Vi mener ikke, at vi endnu har fået tekniske signaler, som bekræfter dette scenarie. Men det er meget tæt på.

Så hvis markederne fortsætter ned de næste dage, så kan det meget vel være startsignalet på en større aktienedtur.

Vi må indrømme, at det vil være rent gætteri at pege på det ene eller det andet scenarie. Aktiemarkederne har de seneste måneder været ekstrem irrationelle, hvor der ikke har være god fundamentale forklaringer på de stigende aktiemarkeder, altså ud over centralbankernes stimulanser og ”hvor skal vi eller putte pengene hen”.

Det er klart, at det har været stærke drivkræfter. Men på et tidspunkt må det selvfølgelig høre op. Ikke mindst fordi aktierne også kan blive for anstrengt prissat, og jo højere priserne er, jo mindre skal der til for at kickstarte en salgsbølge med gevinsthjemtagning.

Det er ikke svært at skulle forklare, hvorfor aktierne skal meget længere ned. Blandt andet den eskalerende konflikt mellem USA og Kina, en sandsynlig ny demokratisk præsident, nye ødelæggende smittebølger og måske vigende tro på, at centralbankernes stimulanser løser alt.

Vi bemærker, at der var solide kursfald i denne uge til både europæiske bankaktier og health care aktier. Det lugter umiddelbart at gevinsthjemtagning, hvor de store investorer ønsker at høste nogle af årets gevinster, fordi er usikre på, hvad der ligger forude. Og det er klart, hvis gevinsthjemtagningen bliver selvforstærkende, kan det gå rigtig hurtigt nedad.

Men som sagt: vi mener ikke, at vi har fået det ultimative salgssignal endnu. Men vi er tæt på.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje har vi aktuelt 65 % af kapitalen i aktier, og altså en tredjedel i fri likviditet. Vi forsøger at holde en balanceret risiko, med fokus på udvalgte stærke aktiehistorier. Porteføljen afkast er 18 procent for i år, og det er et par procentpoint bedre end benchmark.

Den bedste af de 56 investeringsforeninger med danske aktier har et afkast på 15 procent, og halvdelen af afdelingerne har et afkast i år på under ti procent. Altså meget langt under benchmark, og det siger noget om, hvor vanskeligt et aktiemarked, det har været i år.

ANNONCE: PRØV ØU TRADER UFORPLIGTENDE I 2 UGER FOR 9 KRONER – FÅ SMS OG MAIL MED HANDELSBESKEDER I PORTEFØLJEN OG SPEKULATIVE TIPS.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank