Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Nu er der et lys for enden af tunnelen

Morten W. Langer

lørdag 18. april 2020 kl. 17:23

Vi må indrømme, at vi måske er en kende for tidligt ude: Men fredagens handelsmønster opfatter vi alligevel som et vigtigt positivt signal om, at der er noget nyt på vej.

For det første så vi natten til fredag et kæmpe spring frem for aktiemarkederne, da tidsskriftet STAT offentliggjorde en artikel om meget lovende resultater ved behandling af svære smitteramte coronapatienter med Gileads Remdesivir. Ifølge de relativt detaljerede presseforlydender, som ikke er blevet bekræftet, virker behandlingen effektivt for langt hovedparten af de hårdest ramte coronapatienter indlagt på sygehuse.

Hvis resultaterne holder stik, er det i den grad en gamechanger for forløbet af coronakrisen. Vi ved nemlig nu så meget, at de fleste raske personer komme igennem coronasmitte uden nævneværdige symptomer, men et mindretal bliver ekstremt hårdt ramt med risiko for at dø efter et stærkt ubehageligt forløb eller at få varige lungeskader.

I hvert fald reagerede markedet meget positivt på nyheden, og markedet blev yderligere understøttet af meldinger fra Trump om, at det amerikanske samfund nu begynder at åbne, i hvert fald nogle steder.

Det hele handler om, hvordan politikere og myndigheder vil balancere hensynet til den gruppe, der bliver hårdt ramt af coronasmitte, og hensyn til samfundsøkonomien og erhvervslivet. Vi ser, at denne balance nu er ved at tippe over mod hensynet til erhvervslivet og økonomien.

Vi har ikke nogen holdning til, hvad der i denne sammenhæng er rigtigt eller forkert. Men bundlinjen er, at aktierne i hvert fald reagerede kraftigt positivt på disse signaler. Underliggende vil tanken om, at samfundsøkonomien måske alligevel kommer hurtigere i gang, sætte nogle enorme kræfter i gang.

For det andet så vi fredag noget, der ligner starten på en sektorrotation over mod mere cykliske og konjunkturfølsomme aktier. Især de amerikanske industriaktier fik et gevaldigt løft, og det samme gjorde finansaktierne. Mere overraskende fik også energiaktierne er kæmpe spark frem, men det vender vi tilbage til.

Hvor fremgangen på aktiemarkederne især har været drevet af healthcare, biotech og teknologi, kan der nu være et skifte på vej mod de konjunkturfølsomme aktier. Herhjemme så vi også indikationer på det med solide stigninger fredag til Mærsk, DSVRockwoolDFDS og NKT. Der er tale om stærkt konjunkturfølsomme aktier, som vil blive begunstiget af fremgang i den økonomiske aktivitet.

Bemærk, at det ikke er fordi vi tror eller forventer, at der sker den store åbning af samfundsøkonomien den næste månedstid. Men hvis der kommer en effektiv behandling, vil der også opstå ny aktivitet langt hurtigere, end hvis man stadig skal passe på med social kontakt. Og så skal man også huske, at aktiemarkedet som regel er 6-9 måneder foran den virkelighed, vi kan se lige foran os.

For det tredje skal man huske på – som en ekstra positiv byggeklods – at store erhvervssektorer kører næsten uforandret under krisen. Blandt andet kører store dele af dansk erhvervsliv faktisk næsten uforandret. De store virksomheder inden for farma, medtech, føde- og drikkevareindustri og teknologi er stort set ikke påvirket af krisen, og i nogle tilfælde tværtimod.

Vi har på det seneste set en solid opjustering af årets overskudsforventning fra Ambu, og Chr. Hansen kom ud af 2. kvartal som forventet, og selskabet fastholdt årsforventningen. Hvilket vi ser som meget positivt i det aktuelle miljø, og efter flere nedjusteringer i bagagen.

Og hvad sker der så lige med olieaktierne?

Vi vil blot bemærke, at olieaktierne de seneste dage har opført sig meget mærkeligt. I USA fredag steg olieselskaberne 6-8 procent, samtidig med at spotprisen på crude olie dykkede syv procent under 20 USD. Olieprisfaldet er en konsekvens af stigende lagre og meget svag efterspørgsel efter olie.

Vi er ikke eksperter på olie. Men umiddelbart er der to forklaringer på de stigende olieaktier. For det første samme årsag som nu får de cykliske aktier til at stige: nemlig en langsigtet forventning om, at der igen kommer gang i hjulene. Og for det andet forlydender om, at blandt andet mellemøstlige statsfonde er begyndt at købe massivt op i internationale olie- og energiselskaber. Det burde alt andet lige også sætte sig positivt i værdiansættelsen på Vestas og Ørsted.

Økonomisk Ugebrevs Portefølje nærmer sig plus fem procent år-til-dato

Selvom vi kun har 80 procent af kapitalen i arbejde, har vi på det seneste stort set holdt trit med det stigende aktiemarked. Fredag endte porteføljen i plus 4,4 procent for året, mens Copenhagen Benchmark sluttede i minus 4,4 procent. Bedste investeringsforening med danske aktier ligger i minus 3,3 procent, den ringeste i minus 20 procent.

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank