Mens det europæiske aktiemarked de seneste uger har været temmelig retningsløst, ser det ud til, at industriaktierne nu er ved at vinde styrke. Både de europæiske og amerikanske industriaktier viser meget positive takter, og de tekniske signaler peger også i retning af yderligere stigninger.
Vi synes, at det giver god mening, at der nu kommer lidt mere styrke i industriaktierne. De har længe ligge underdrejet, mens især teknologi og health care har drevet hele fremgangen.
På det seneste har især amerikanske Bigtech drevet det amerikanske aktieindeks mod nye historiske rekorder, dels i kølvandet på stærke regnskaber for 2. kvartal, og dels i kølvandet på Trumps krig mod kinesiske techfirmaer, som han søger at holde ude af det amerikanske marked.
Vi ser overordnet forsat et europæisk aktiemarked, som tøver med at genstarte et rally, efter at have ligget underdrejet i en lille måned. Teknisk set er det styrende tyske DAX indeks fanget mellem en modstand i 12.800 og en faldende trendlinje i ca. 12.450. Hold øje med disse niveauer.
Vi skal have brud enten den ene eller den anden vej, før markedet for alvor giver os et nyt klart signal om retningen. Der kan meget vel blive tale om, at aktierne svinger indenfor disse yderpunkter de næste uger.
Under overfladen sker der dog ting og sager: Vi ser nu starten på en sektorrotation ind i industriaktierne, som kan stå foran en stærk periode. Vi bemærker, at der blandt vinderne i danske aktier i den forgangne uge findes H+H, Rockwool, A.P. Møller-Mærsk, NKT og Vestas.
Til gengæld har europæisk health care klaret sig ringe på det seneste, især på grund af Trumps planer om at fremme amerikanske medicinproducenter på bekostning af medicinalfirmaer fra især Kina, men også andre steder, eksempelvis Europa. Tilbagefaldet i europæisk – og dansk – health care ser vi dog stadig for en god købsmulighed for den langsigtede investor.
Til gengæld er det lidt forvirrende at også de europæiske bankaktier nu falder tilbage, da de alt andet lige burde køre parallelt med industriaktierne. Vi tror, at forklaringen er, at der nu er flere signaler, der peger i retning af en langsommere økonomisk genopretning i Europa.
For det første indikerer udviklingen i obligationsrenterne, at det har lange udsigter med tilbagevenden til en solid selvbærende økonomisk vækst.
For det andet er aktieanalytikerne nu begyndt at nedjustere deres forventninger til de europæiske Stoxx-600 selskaber i 2. og 3. kvartal næste år. Det var ellers her, at analytikerne havde ventet det store comeback for europæisk erhvervsliv.
For det tredje er der stigende usikkerhed om, hvad den nye accelererende smittespredning i flere europæiske lande betyder for den økonomisk aktivitet.
På baggrund af disse signaler ser vi stigende sandsynlighed for, at vi igen kan få en større nedtur på aktiemarkederne. Vi tror, at denne nedtur vil komme som lyn fra en klar himmel, uden særlig mange konkrete advarselssignaler. Vi kan se, at det amerikanske aktiekrak-barometer stadig blinker rødt, men det har det nu gjort et stykke tid.
Modsat kan vi også se, at de store investorer for tiden vælger at tage endnu mere risiko på bøgerne. Det fremgår af den underliggende forsikringspræmie på europæiske erhvervsobligationer, iTraxx crossover. Endelig viser signaler for det amerikanske aktiemarked, at stigningerne bliver trukket af stadig færre store aktier, især Bigtech, og det er også ensbetydende med svaghed i stadig flere af de mindre aktier.
Stigning afløses af sektorrotation
Vores bundlinje er, at aktiemarkederne den kommende tid nok ikke stiger så meget mere. Men der vil under overfladen være en sektorrotation over i industriaktier, og det kan så presse aktierne i andre sektorer, eksempelvis bankerne.
Selvom de danske banker på stribe har leveret opjusteringer, kan det fortsat meget vel være stilhed før stormen. Opjusteringerne er kommet i kølvandet på to forhold: For det første store kursgevinster på aktier og obligationer. For det andet tilbageførsel af tidligere krisehensættelser, der i første omgang har vist sig at være markant mindre end frygtet.
Vi ser dog meget stor risiko for, at der kommer til at rulle en konkursbølge hen over Europa – og Danmark – de kommende måneder, når de statslige hjælpepakker udløber, og når likviditetshjælpen fra udskudte betalinger af skatter og moms ikke rækker længere. Der er uden tvivl mange selskaber, som er blevet holdt kunstigt i livet af disse støtteredskaber. Men nu begynder den virkelige verden snart at indfinde sig igen. Og den ser ikke alt for god ud, økonomisk set.
Morten W. Langer
Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder