Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: To forhold i den store tegning blev ændret i denne uge

Morten W. Langer

lørdag 29. august 2020 kl. 13:29

1) Der kom et bekræftet brud af All-Time-High for det amerikanske aktiemarked. Det peger i retning af fortsatte stigninger på aktiemarkedet.

2) Den amerikanske centralbank ændrede signaler omkring inflationsmålet på to procent, som nu bliver defineret mere fleksibelt. Det betyder en lempeligere pengepolitik længere end ellers for ventet, og det betyder også, at FED vil acceptere periodevis højere inflation end det officielle mål.

På baggrund af disse to forhold er der umiddelbart lagt i ovnen til, at aktieboblen kan fortsætte med at udvikle sig et godt stykke tid endnu. Ja, børsnoterede aktier er stadig det bedste sted at være, især fordi man kan komme ud af dem igen, når det begynder at gå galt. Det kan man ikke med unoterede aktiver. Vi ser to deal breakers for, at det overordnede glansbillede kan krakelere:

For det første, hvis der kommer et stort finansiel krak. Eksempelvis et krak i en af de meget forgældede virksomheder eller en stor bank med for mange nødlidende udlån. Kan det ske i det aktuelle lavrentemiljø? Ja, uden tvivl. Billig gæld er ikke en garanti for, at virksomhederne tjener penge og kan honorer rentebetalingerne, især ikke i kølvandet på Covid-19 krisen.

For det andet, hvis inflationen begynder at stige markant, og mere end markedet har taget højde for. Med FED’s nye inflationsmelding i denne uge så vi allerede et markant spring op i obligationsrenten, fordi den nye løsere inflationsmelding opfattes som et skjult forvarsel om, at der faktisk er mere inflation på vej.

Den femårige inflationsforventning i USA ligger allerede på knap 1,9 procent, og den er markant stigende, som det fremgår af denne grafik fra en af den amerikanske regionale centralbanker. Det er altså sandsynligt med stigende obligationsrenter, og det vil med stor sikkerhed sætte sig negativt i de rentefølsomme børsnoterede aktier. Men det vil være godt for bankaktierne, der kan stå foran en guldperiode.

Alene af disse to årsager kan de kommende måneder blive rigtig interessante. Med udsigten til en fortsat svag overskudsudvikling i de børsnoterede selskaber er værdiansættelserne tårnhøje, og de holder kun vand, hvis makroøkonomien kommer tilbage til en ny normal i løbet af et par år.

De seneste tillidsindikatorer for både forbrugere og erhvervsliv viser dog, at det næppe bliver et V-formet comeback for den globale økonomi. Den historie er endnu usikker, men en tredje joker i dette spil.

På den korte bane ser billedet sådan ud

I forrige uge testede den styrende S&P Future all time high omkring 3390. Vi skal retfærdigvis indrømme, at vi var skeptiske omkring, hvorvidt vi fik et brud op gennem den historiske modstand. Vi havde svært ved at se, at der kunne være kræfter i markedet til blot at fortsætte opturen, uden en mindre korrektion ned.

Faktum er, at den seneste uge for de amerikanske aktier har været en fest, og det amerikanske indeks lukkede fredag i 3506 efter en stigning i ugen på godt tre procent. Markedet er i høj grad blevet trukket frem af teknologi, igen, igen, men også af industri og finans. Biotek og healthcare halter bagefter.

For europæiske aktier har billedet ikke været helt så entydigt positivt. Efter en stærk start på ugen dykkede de europæiske aktier de sidste dage. Vi ser en fortsat test af DAX Future i omegnen af 12.800-13.000. Et fald under 12.800 ser vi som kritisk. Men fortsætter de amerikanske aktier op, forventer vi de europæiske aktier vil køre samme vej.

Fokus på PandoraSAS, FLS og Conferize

Igen i denne uge var det et meget broget billede på det danske aktiemarked. Og igen i denne uge boltrede de private spekulanter sig på First North-markedet, hvor der var solide stigninger til en stribe selskaber. Vi er generelt tilbageholdende med First North-selskaber på grund af den moderate likviditet i aktierne. Men der er uden tvivl nogle spændende cases, men også flere selskaber, som på afstand ligner kommende fallenter. Altså høj risiko.

På hovedmarkedet var det igen special cases, der rykkede mest. Pandora sprang frem efter en positiv analyse fra Carnegie, og noget tyder nu på, at hovedparten af analytikerne fejllæste 2. kvartalsregnskabet, hvorefter aktien blev sendt ned. Vi overvejer at genkøbe aktien til Porteføljen.

Også SAS steg pænt efter spekulation om, at obligationsholderne alligevel vil bakke op om den planlagte kapitalrestrukturing. Skuffelser kom fra FLSmidth i form af en udmelding for helåret, som ikke levede op til analytikernes forventning, og Conferize udmeldte, at ledelsen forventer at skulle hente ny kapital på 20-30 mio. kr. næste år. Et projekt, der antageligt bliver meget svært, med mindre ledelsen har fået salget op at flyve forinden.

Morten W. Langer

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank