Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Var det starten på den næste store nedtur?

Morten W. Langer

lørdag 13. juni 2020 kl. 14:09

Hvis man alene ser på det tekniske billede, virker den forgangne uges negative korrektion meget logisk. Efter tre måneders solide kursstigninger på aktiemarkederne, var det styrende amerikanske S&P 500 indeks nået tæt på All-Time-High. Det virker naturligvis underligt, set i lyset af, at vi står midt i den værste recession siden anden verdenskrig. Så man kan sige, at korrektionen ned var ret logisk og også ret oplagt. Træerne vokser som regel ikke ind i himlen.

Når vi alligevel venter lidt med at springe på salgsvognen, er der flere forklaringer på det:

For det første blev aktiemarkederne sendt ned meget hurtigt, og det virker på os mest som en gevinsthjemtagning, som alene er reflekteret i automatik. Altså tror vi ikke, at der er så meget substans bag en stor del af udsalget.

For det andet har der rigtig nok været stigende bekymring over fortsat høje smittetal i USA, og op mod femten stater har igen et stigende antal nye smittede. Det er naturligvis en bekymring. Blandt andet fordi det kan betyde nye nedlukninger af økonomien, og måske denne gang uden et relativt bredt sikkerhedsnet under de ikke-sikrede arbejdsløse.

For det tredje er der en underliggende lidt mere langsigtet risiko for, at den vestlige verden står foran en lang periode med deflation og lav økonomisk vækst. Med flere arbejdsløse, faldende priser på varige forbrugsgoder og boliger vil forbrugerne holde igen med indkøb, til tingene bliver endnu billigere, og erhvervslivets investeringer vil også bremse op. Dette er det virkelige skræmmescenarie herfra, fordi det kan sende aktiemarkederne dyb, dybt ned. Men vi tror ikke, at vi er der endnu.

DAX Future holdt vigtigt pejlemærke

I første omgang holder vi mest øje med tendensen i europæiske aktier, hvor den styrende tyske DAX Future i den forgangne uge holdt sig over et vigtigt pejlemærke. Den stigende trendlinje tilbage fra bunden medio marts holdt lige netop, og der kom en mindre stigning herfra. Vores basisscenarie er, at aktierne i første omgang holder den stigende trend, understøttet af centralbankernes massive stimulanser.

Risikoen for, at det positive scenarie ikke holder, er dog stadig stor, hvis smittespredningen især i USA fortsætter med at accelerere. I Europa ser tingene ud til at være under kontrol (undtagen i Sverige). Og vi ser da også tegn på, at de europæiske industriaktier holder nogenlunde stand, så de kan meget vel lægge an til en ny stigning. Men nervøsiteten er klart stigende, og i den forgangne uge var nogle af de store danske tabere også cykliske industri- og transportaktier som Nilfisk, FLSmidth og Rockwool.

Waturu åbner lidt op, men hvor var certified advisor?

Økonomisk Ugebrev Finans bragte på forsiden i den seneste udgave en artikel om First North selskabet Waturu, hvor vi skrev, at selskabet lignede et kæmpe bluffnummer på grund af ekstrem mangelfuld information om selskabets aktiviteter og eventuelle fremdrift, samt en bemærkelsesværdig ledelsesmæssig fokus på at børsnotere sideordnede aktiviteter, frem for at få gang i produktionen af de relativt simple vandvarmere, efter fire års tilløb. Vi stak en finger i jorden hos Fondsbørsen og Finanstilsynet for at høre ind til de påkrævede certified advisors pligter og ansvar. Og så skete der noget.

Mandag, dagen efter artiklens offentliggørelse, skrev vi til rådgiver Sasha Dalgaard fra Tofte & Co, med blandt andet følgende spørgsmål: ”Vurderer du, at I har sikret, at Waturu har offentliggjort alle basale informationer, som er kurspåvirkende, og dermed levet op til grundreglen om at offentliggøre al vigtig kurspåvirkende information?”

Dagen efter, altså tirsdag, kom der en overraskende børsmeddelelse fra Waturu, som blev kaldt en ”aktivitetsopdatering”. I den fremlægges en stribe oplysninger, som Økonomisk Ugebrev har efterlyst. Vi har i ugens løb til gengæld hverken hørt fra Waturus ledelse eller fra Sasha Dalgaard.

Morten W. Langer

Få SMS og Mail om køb og salg i ØU Trader. Porteføljeafkast i år 14,7 procent. 9 kr for 2 uger.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank