På Riksbankens rentemøde blev muligheden for direkte interventioner i valutamarkedet luftet, men det er et værkstøj de færreste tror på vil være effektivt.

Svenske kroner blev kortvarigt styrket til det stærkeste niveau i et år oven på Riksbankens møde torsdag, hvor renten blev holdt uændret. Handelsbanken peger i en kommentar på, at det meget vel kan skyldes, at Riksbanken holdt rentestien uændret. Det betyder, at der ikke er udsigt til flere rentenedsættelser og det betyder også at der er udsigt til at renten kommer op i positivt område i første kvartal 2018, og dermed hurtigere end forventningerne til ECB. Men samtidig står det klart, at Riksbanken vil modarbejde en for hurtig styrkelse af SEK, fordi det kan medvirke til, at inflationen falder tilbage. Her betyder de yderligere lempelser ECB tidligere på året gennemførte et pres på Riksbanken. På Riksbankens rentemøde blev muligheden for direkte interventioner i valutamarkedet luftet, men det er et værkstøj de færreste tror på vil være effektivt, og også et værktøj der er politisk modvilje mod.

På rentemødet blev opkøbsprogrammet udvidet med 45 mia. SEK, og det skal være gennemført inden årets udgang.

Danske Bank har i deres seneste valutaprognose opjusteret udviklingen for SEK, og det betyder at Danske Bank nu forventer, at SEK over det kommende år stille og roligt bliver styrket med godt tre procent. Det væsentligste argument er, at svensk økonomi udvikler sig positivt. Dermed er der gode fundamentale argumenter for, at SEK kan forventes at blive styrket, og den seneste tendens til styrkelse af SEK tyder da også på, at Riksbanken accepterer en styrkelse, bare den foregår stille og roligt. I forhold til EUR vurderer Danske Bank, at der over det kommende år sker en styrkelse fra omkring 9,20 EUR/SEK til 8,90 EUR/SEK.