Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Lavere afkast på virksomhedsobligationer i 2015

Økonomisk ugebrev

mandag 15. december 2014 kl. 8:18

Virksomhedsobligationer: Alt tyder nu på, at også 2014 ender med at blive et rigtig godt år for investorer i high yield-markedet. Afkast vil nærme sig 6 procent. Det er absolut i den pæne ende i forhold til forventningerne for et år siden, og det bliver nok svært at opnå lige så pæne afkast det kommende år. Det vurderer virksomhedsobligationsanalytiker Bo Andersen fra Jyske Bank Han forventer i hovedscenariet for 2015 et afkast for high yield-markedet på omkring 4 procent. Det er på baggrund af en forventning om, at den europæiske økonomi vil vokse med omkring 1 procent i 2015, og foreløbig er der ikke nogen tegn på, at det er for pessimistisk. De seneste mange ændringer i vækstforventninger har været nedjusteringer. Samtidig forudsætter Bo Andersen, at defaultraten vil være i niveauet 2-3 procent, og det svarer til gennemsnittet for perioden siden 2011.

Der er ligeledes en forventning om, at ECB vil begynde at opkøbe virksomhedsobligationer, men det vil formentlig være i high grade-segmentet, men med en afsmitning over til high yield. Det vil efter Bo Andersens vurdering kunne trække rentespændet lidt ind fra de nuværende godt 400 basispoint til omkring 375 basispoint. Men hvis det samtidig er i et scenarie, hvor statsrenterne i løbet af 2015 stille og roligt trækker lidt opad, så betyder indsnævringen i rentespænd bare, at high yield forbliver på samme niveau i afkast, og det betyder et samlet forventet afkast i segmentet på omkring 4 procent, og dermed lidt lavere end i år.

Set med investorøjne er det værd at hæfte sig ved, at hvis markedet i stedet skulle udvikle sig mere positivt, så inflation og vækst bliver højere, og behovet for at ECB kommer på banen med flere kvantitative lempelser bliver mindre, vil det ifølge Bo Andersen ganske vist godt kunne betyde en yderligere indsnævring af rentespændet mellem high yield og stater til omkring 325 basispoint. Men det vil være i et scenarie, hvor statsrenterne til gengæld vil stige på baggrund af bedre økonomiske udsigter, og derfor vil afkastet alligevel ikke bliver større end hovedscenariet.

Men sker der omvendt det, at den europæiske økonomi udvikler sig dårligere end forventet, og vi måske kommer i recession, så vurderer Bo Andersen, at rentespændet meget vel kan blive udvidet ganske markant til 700 basispoint. Det vil på indeksniveau betyde, at afkastet i stedet bliver negativt med 6 procent.Det betyder, at der er en noget skæv fordeling mellem risiko og muligheden i den positive ende, og derfor peger Bo Andersen på, at det nu i høj grad for investor handler om at styre uden om de dårlige investeringer. ”Det er vigtigere at fravælge taberne end at vælge vinderne,” vurderer han.

Netop vigtigheden af det understreges af forløbet for nogle af de udstedelser, hvor der af den ene eller anden grund har været et dårligt forløb i år. Således peger Bo Andersen på et eksempel på en virksomhed, der kommunikerede dårligt med markedet, og hvor markedets reaktion var at sende obligationskursen ned med 20 kurspoint. I et andet eksempel faldt en seniorudstedelse fra Phones4U fra kurs 103 til kurs 38 i løbet af fire dage. I et marked, hvor den effektive rente i forvejen er handlet ned på ekstremt lave niveauer, skal der rigtig mange gode investeringer til at opveje enkelte dårlige investeringer, og derfor er det nu ifølge Bo Andersen endnu vigtigere at styre uden om de dårlige investeringer. På den positive side vejer det ifølge Bo Andersen ind, at der stadig er tendens til, at kreditkvaliteten for hele segmentet bliver bedre. Sammenlignet med 2007 er det sket en forbedring, så der nu er 58 procent af udstedelserne i BB segmentet mod 35 procent i 2007. Der er 36 procent i B-segmentet mod tidligere 52 procent, og endelig 6 procent i CCC-segmentet mod 13 procent i 2007.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank