Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Lovforslag:Fagjurister kritiserer retssikkerhed ved nye hvidvaskbøder

Morten W. Langer

mandag 25. november 2019 kl. 13:47

Fra Høringsnotat til Folketingets Erhvervsudvalg – som kan læses i fuld længde her:

Justitia – Danmarks uafhængige juridiske tænketank finder det retssikkerhedsmæssigt meget betænkeligt at give Finanstilsynet kompetence til at udstede administrative bødeforelæg. Justitia bemærker, at en vigtig kontrol går tabt, når det efter lovforslaget er Finanstilsynet og ikke anklagemyndigheden, der vil skulle vurdere, om der ved vurderingen af sagen foreligger et vist skøn, uden at der dog foreligger væsentlig bevismæssig tvivl.

Justitia anfører, at der ikke kan ses bort fra en risiko for, at sager, som ikke kunne føre til domfældelse, fremmes som administrative bødeforelæg, og at det ikke kan udelukkes, at både erhvervsdrivende og enkeltpersoner i et vist omfang vil vedtage administrative bødeforelæg på trods af, at de ikke anser sig for skyldige. Det kan f.eks. være ud fra en økonomisk kalkule eller et ønske om at undgå den medieomtale, som kan være forbundet med en retssag.

Landsforeningen af Forsvarsadvokater finder det retssikkerhedsmæssigt betænkeligt at give Finanstilsynet kompetence til at udstede administrative bødeforelæg, og anfører i den forbindelse, at lovmodellen for administrative bødeforelæg på hvidvaskområdet af retssikkerhedsmæssige årsager bør følge den, der eksisterer på konkurrenceområdet, jf. konkurrencelovens § 23 b, hvorefter Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skal indhente samtykke fra SØIK i alle sager.

Danske Advokater bemærker, at potentielle overtrædelser af hvidvaskloven, som involverer konkrete transaktioner, vil kræve egentlig efterforskning og dermed indebære en væsentlig bevismæssig tvivl, hvilket i væsentligt omfang vil medføre, at  undersøgelsen/ efterforskningen af en finansiel virksomhed, som potentielt har overtrådt hvidvasklovgivningen i forbindelse med gennemførelsen af transaktioner, stadig vil overgå til SØIK.

Danske Advokater anfører på den baggrund, at Finanstilsynet i realiteten hovedsageligt vil kunne udstede administrative bødeforlæg i sager om overtrædelser af hvidvaskloven, der involverer konkrete transaktioner, hvis det følger af systemiske fejl. Danske Advokater finder, at det bør præciseres i bemærkningerne til lovforslaget, at Finanstilsynets kompetence hertil alene vedrører bødeudstedelse i forhold til finansielle virksomheder omfattet af Finanstilsynets kompetence efter hvidvaskloven, hvorfor det bør klarlægges i lovforslagets bemærkninger, at bødemodellen alene finder anvendelse i forhold til
finansielle virksomheder.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank