Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nordea: Regeringens vækstskøn for 2018 “alt for højt”

Morten W. Langer

søndag 02. september 2018 kl. 20:53

Fra Nordea:

Fremgangen i dansk økonomi fortsatte i et meget adstadigt tempo i årets andet kvartal, hvor BNP blot voksede med 0,2%.

Fremgangen i dansk økonomi fortsatte i et meget adstadigt tempo i årets andet kvartal, hvor BNP voksede med 0,2%. Det var lidt lavere end forudsagt af BNP-indikatoren, som blev offentliggjort for et par uger siden.

I forhold til 1. halvår sidste år er dansk økonomi nede med 0,1%. Det lyder dramatisk, men skal set i lyset af en kunstig høj vækst i 1. kvartal sidste år som følge af et patentsalg til udlandet. Samtidig er 2. kvartal i år påvirket negativt af den meget varme og tørre sommer, som dels har ramt landbrugsproduktionen hårdt, dels reduceret energiforbruget, som derfor påvirker væksten negativt.

Dagens tal for udviklingen i dansk økonomi skal derfor tages med et gran salt. Den underliggende udvikling er markant bedre end tallene viser. Det indikeres af den fortsatte fremgang i beskæftigelsen og den faldende ledighed, ligesom det skal bemærkes, at den såkaldte endelige anvendelse (altså produktion til forbrug, faste investeringer samt eksport fratrukket import) er steget med 1,4% i 1. halvår 2018 i forhold til samme periode sidste år.

Men det er klart, at der vil komme en lind strøm af nedjusteringer af vækstskønnet for dansk økonomi for 2018, herunder det skøn som regeringen fremlagde i går på 1,8%. Det virker som alt for højt på nuværende tidspunkt.(kursiveret af red)

Væksten blev drevet af privatforbrug og investeringer

Det var især privatforbruget og investeringerne, der sikrede fremgangen. Det private forbrug voksede med 0,4% drevet af en pæn fremgang i købet af almindelige forbrugsvarer. Bilsalget faldt nemlig tilbage efter en stor fremgang i de foregående kvartaler.

Investeringsaktiviteten steg med hele 8,2%, hvilket dog især skyldes skibsinvesteringer, som dels har et højt importindhold, dels ikke påvirker beskæftigelsen. Boliginvesteringerne steg med 0,6% over kvartalet efter stor fremgang over de seneste to kvartaler. Der var igen pæn fremgang i de forsknings- og udviklingsrelaterede investeringer, som i stigende udstrækning trækker investeringsfremgangen herhjemme.

Importen steg med hele 0,5%, mens eksporten derimod faldt med 0,4%. Især vareeksporten lå underdrejet over kvartalet. Den svage udvikling i nettoeksporten kan formentlig skyldes en svækkelse af konkurrenceevnen som følge af en ret stærk kronekurs samt et faldende bytteforhold for danske eksportvarer.

Det offentlige forbrug faldt med 0,5%, og den ansvarlige udgiftspolitik synes dermed at fortsætte op til valgkampen for alvor går i gang.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank