Finans

Ny database afslører investorers kontroversielle investeringer

Morten W. Langer

fredag 02. oktober 2020 kl. 8:52

Økonomiske Ugebrev Samfundsansvar lancerer nu en omfattende database, der kortlægger institutionelle investorers kontroversielle investeringer. www.xklude.com giver abonnenter overblik over hvilke kontroversielle investeringer, som findes på 25 investorernes aktielister.

 Xklude.com rangerer både de danske storinvestorer og danske børsnoterede selskaber efter en ny kontroversielscore, der giver mulighed for at sammenligne investorer og selskaber på en række kontroversielle parametre.  Databasen tilbydes både i en gratis (freemium) og en betalings (premium) version, som giver mere avancerede søgemuligheder og viser dybere og flere søgeresultater.

Økonomisk Ugebrev har gennem flere år tæt fulgt de største institutionelle investorers investeringer. Som et dybdeborende erhvervs- og finansmedie med en samfundsansvarlig sektion er vi naturligt interesserede i at undersøge og videreformidle til vores læsere og andre interesserede, hvordan pensionskasser og andre store investorer forvalter deres mandater.

Det gælder grønne aktier såvel som investeringer i børsnoterede selskaber som af forskellige årsager kan identificeres som kontroversielle. Kortlægningen af investorernes investeringer har vi løbende foretaget gennem seneste år. Det nye er, at vi har systematiseret indsigten over de kontroversielle investeringer i en database, som vi har døbt Xklude.

Databasen giver brugerne et overblik over, hvilke børsnoterede selskaber, som er forbundet til et eller flere kontroversielle emner og hvilke institutionelle investorer, som har investeret i selskaberne.  Med andre ord viser databasen hvem, der bidrager til den finansielle værdikæde i for eksempel kulindustrien eller til selskaber, der ikke lever op til formelle krav til menneskerettigheder – for blot at nævne to ud af de i alt 28 kontroversielle temaer, som er indeholdt i databasen.

Et kontroversielt tema kan defineres på mange forskellige måder og afspejler grundlæggende en common sense vurdering af hvad grupper i samfundet med rimelighed kan argumentere for er kontroversielt. Hertil kommer, at oplysninger skal være rapporteret af en troværdig kilde, som typisk vil være en myndighed, en respekteret NGO eller en organisation, der kan på rimeligvis kan dokumentere sine observationer om kontroversielle handlinger.
Således er for eksempel tobak- og kulselskaber i Xklude databasen identificeret som kontroversielle, fordi de henholdsvis modarbejder verdensmål nummer tre og Parisaftalen om CO2-reduktioner.

I alt er der for nuværende identificeret 28 kontroversielle temaer, som bl.a. også tæller mest brug af skattelylande, involvering i systemetisk racisme via investeringer i kommerciel fængselsdrift eller i ulovligt besatte områder.

Også selskaber, som får flest bødestraffe og klyngebombeselskaber er identificeret som kontroversielle ligesom vi netop har tilføjet internationale banker, der er under mistanke for hvidvask af penge for milliarder.

 

Avanceret søgefunktion

Xklude.com giver betalende abonnenter mulighed for avanceret søgninger, hvor forskellige kriterier kan opstilles.  I alt kan brugere kombinere ti søgekriterier alt efter behov.  Desuden har vi segmenteret de kontroversielle temaer efter ESG-kategori og hvilke verdensmål, temaet modarbejder.

Søges der for eksempel på en kombination af ”governance kategori” og ”modstand mod verdensmål nummer 16” (fred, retfærdighed og stærke institutioner) viser søgeresultatet for nuværende mere end 400 børsnoterede selskaber, der på forskelligvis er koblet på temaer som relaterer sig til søgekriterierne.

Ved hver af selskaberne oplyses, hvilke investorer som ejer aktier, hvilke kontroversielle emner som selskabet er samlet set er koblet til samt en række andre informationer og beskrivelser af selskabet.

Den avancerede søgefunktion tilbyder desuden søgninger på baggrund af industrier, børsmarkeder, ISIN-kode, Ticker, den valuta aktien handles i eller hvilke fuldt overblik over samtlige kontroversielle investeringer hos en enkelt investor.

Kontroversiel score og rating

Xklude.com databasen tildeler både investorer og virksomheder en kontroversiel score. I alt udregner databasen tre kontroversielle score for investorerne og fire kontroversielle score for de børsnoterede virksomheder.

Xklude brugere her dermed mulighed for at sammenligne både investorernes porteføljer og virksomhederne kontroversielle niveau i forhold til antal investorer og antal kontroversielle emner, de er koblet til.

Aktuelt indeholder Xklude overblik over 25 investorer fra fire lande, der forvalter 2.343 millarder euro. Mere end 2000 selskaber fra hele verden er indeholdt til databasen. Databasen har mere end 10000 investeringer. 18000 gange optræder et kontroversielt tema. Databasen har foretaget mere end 50000 screeninger.

 

 

 

 

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

[postviewcount]

Mere fra ØU Finans


Seneste nytAktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Kontroversielle investeringer
Hvornår stopper lovgiverne Forsikringsmafiaens fidus?
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Finansiering af den grønne omstilling


Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Covid-19: Midlertidige konkurrenceretlige rammebestemmelser
Covid-19: Hvordan krisen kan påvirke dine låne- og finansieringssaftaler
Momslån til små og mellemstore virksomheder og lønsumsafgiftslån til visse erhverv
Se det fulde rapportindeks →
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X