Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nykredit: Nina Smith vildleder om børsnotering

Økonomisk ugebrev

mandag 06. marts 2017 kl. 13:58

Påstanden om, at ratinginstitutter stiller større krav til Nykredit, alene fordi instituttet ikke er børsnoteret, er fremført gang på gang. Senest af bestyrelsesformand Nina Smith i P1-programmet P1 Business den fredag 17. februar. Men ifølge Standard & Poors er påstanden ikke korrekt. Endnu et argument fra Nykredits ledelse for en børsnotering falder dermed væk. Medlemmer er stærkt kritiske og kalder det ”uacceptabelt”.

Bestyrelsesformand for Foreningen Nykredit, Nina Smiths, udtalelser i radioprogrammet P1 Business for et par uger viser sig nu at være usandfærdige og vildledende for medlemmerne af Nykredit, som vil mærke store konsekvenser i kølvandet på en børsnotering. Konkret drejer det sig om, hvorvidt ratinginstitutterne stiller ekstra krav til kapitalstørrelsen, fordi Nykredit ikke er børsnoteret.

I programmet blev øgede krav fra ratinginstitutterne – som så mange gange før – trukket frem som argument for, at det er nødvendigt at børsnotere Nykredit. Helt konkret sagde Nina Smith i programmet, at Nykredit bliver stillet over for krav om, at egenkapitalen – og her menes givetvis ”den egentlige kernekapital” – skal være 2 procent højere for at opnå samme rating, som hvis Nykredit havde været børsnoteret.

Ratingbureau afviser

Det blev i programmet vendt således, at det angiveligt ville være billigere for Nykredit at være børsnoteret. Ordret sagde Nina Smith: ”Det er simpelthen billigere som virksomhed at være børsnoteret end ikke at være. Lige nu betaler Nykredit – fordi vi ikke er børsnoteret – en præmie på ca. 2 procent mere egenkapital, som vi skal have, for at ratingsbureauer og andre vil rate os med tripple A. Og det er rigtig vigtigt for at vi kan sælge vores obligationer til en høj pris, og det er vigtigt for boligejerne, så de får den lave rente, som vi er så glad for.”

Den rating, Nina Smith omtaler, er ratingen af obligationer bag realkreditlånene, og disse papirer er allerede nu børsnoterede, mens selve virksomheden Nykredit ikke er børsnoteret. Men er det virkelig korrekt, at ratingbureauerne kræver, at Nykredit skal have 2 procent mere i egenkapital for at opnå denne rating af deres udstedte obligationer end en tilsvarende børsnoteret udsteder ville blive afkrævet? Økonomisk Ugebrev har bedt Nina Smith om at fremlægge dokumentation for påstanden. Tæt på redaktionens slutning modtog vi en melding fra Foreningen Nykredit om, at den ikke ønsker at kommentere spørgsmålet.

Økonomisk Ugebrev har konkret spurgt hos Standard & Poors, om der er særlige ekstra krav til omfanget af egentlig kernekapital for en ikke-børsnoteret udsteder i forhold til en børsnoteret udsteder. Svaret er kort og godt: Nej. Nina Smiths påstand er ganske simpelt ikke i overensstemmelse med de meldinger, Standard & Poors kommer med.

Director for Financial Institutions fra S&P Global Ratins, Sean Cotten, siger, at kravet til egenkapital for at opnå en rating af obligationerne på tripple A ikke er påvirket af, om udstederen er børsnoteret. De konkrete spørgsmål og Sean Cottens svar kan læses ordret i tekstboksen på vores hjemmeside. Nina Smiths udsagn er dermed fuldstændigt modsat meldingen fra Standard &Poors.

Kritik fra Consum

Formanden for Consum, der bl.a. arbejder for at stoppe den aktuelle børsnoteringsproces, Jens Vesterbæk, er oprørt over, at det nu viser sig at Nina Smith igen er kommet med ukorrekte oplysninger. ”Det er helt uacceptabelt, at bestyrelsesformanden på den måde forsøger at skabe et billede af, at Nykredit bliver stillet over for en række krav, som så viser sig ikke at være rigtige. Nina Smith er gentagne gange kommet med ukorrekte og udokumenterede påstande over for repræsentantskabet. Det bliver brugt til at underbygge hele ønsket om en børsnotering, og efterhånden er argumenterne et for et pillet fra hinanden,” siger Jens Vesterbæk. Oprindelig blev planerne om en børsnotering begrundet med forventede kapitalkrav. Men denne proces fra Basel er i øjeblikket gået i stå, og det er ganske uvist, om der overhovedet kommer de frygtede kapitalkrav. Senere er udmeldingen ændret til, at en stor finansiel aktør som Nykredit simpelthen er nødt til at have den fleksibilitet, der følger af at være børsnoteret. ”Men hidtil er Nykredit jo kommet gennem en voldsom finanskrise uden at skulle have hjælp udefra, så hvorfor det nu er bydende nødvendigt med en børsnotering forekommer efterhånden mere og mere mystisk,” siger Jens Vesterbæk.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Nyt job
Aage V. Jensen Naturfond søger en erfaren økonomichef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank