Økonomisk Ugebrevs tolkning af dagens meddelelse:
Nykredits ledelse har reelt opgivet at børsnotere selskabet.
Økonomisk Ugebrev vurderer, at den brede offentlige modstand, som senest er opbygget i store låntagergrupper og hos tonangivende dygtige fagforskere, samt Nykredit ledelsens ekstremt svage håndtering af omgivelsernes kritik, har fået myndighederne til at lægge pres på Nykredit – for at finde en anden løsning end en børsnotering.
Efter det oplyste består investorkonsortiet, som har givet købstilbud på en ejerandel, blandt andet af PFA, PensionDanmark, PKA og AP pension. Vi forventer at også ATP og LD er med i investorkredsen, blandt andet efter ønske fra myndighederne.
Hele øvelsen nu går ud på at genskabe tilliden til det finansielle Danmark efter en lang pinefuld proces, hvor basale demokratiske principper i Nykredit er fuldstændig undertrykt, og hvor Michael Rasmussens opførsel – med Nina Smidth som hans villige lakaj – har været præget af fuldkommen magtarrogance.
Øvelsen går også ud på, at forebygge efterfølgende massiv kritik af den politiske magtelite: regeringen, Finanstilsynet og Nationalbanken, som i et politisk efterspil vil kunne komme meget galt afsted, ikke mindst på grund af en grotest proces, hvor de har set stiltiende til.
Med mange danskere som medlemmer af pensionskasserne, er det vores forventning at de nye delejere ikke vil kræve samme afkast, som Nykredits ledelse har lagt op til i en børsnotering. Kræver de samme markedsafkast som ved en børsnotering, er der næppe de store fordele ved denne model.
Vi forventer, at Forenet Kredit får et tilbagekøbs klausul til en given forrentning på den investerede kapital, som afspejler et afkast svarende til den underliggende risiko – måske 4-5 % modsat Rasmussens mål om et afkast til investor på 12-13 %.
Man skal huske på, at den planlagte børsnotering er tiltænkt håndtering af en black swan event, hvor sandsynligheden er begrænset. Alt andet lige er risikoen på en investering i Nykredit med det aktuelle kapitalgrundlag og den aktuelle lønsomhed minimal.
Med dagens meddelelse ser vi under alle omstændigheder Michael Rasmussens dage som topchef i Nykredit som talte. Foreningen bag Nykredit vil fortsat ultimativt været kontrolleret – og indirekte ejet – af over en million danskere. Og i kraft heraf er det afgørende, at topchefen kan kommunikere med danskerne – og dermed låntagerne.
At Michael Rasmussen ikke tidligere er smidt på porten kan derfor undre.
Børsmeddelelse fra Nykredit:
————————————————————-
Modtagelse af købstilbud
Forenet Kredit og Nykredit oplyser, at Forenet Kredit har modtaget et købstilbud på
en minoritetsandel af foreningens aktier i Nykredit A/S.
I februar 2016 blev det besluttet at iværksætte et børsforberedende arbejde med henblik på, at Nykredit var klar til at gennemføre en børsnotering inden for 24 måneder. Som et naturligt led i dette arbejde har Nykredits koncerndirektion efter aftale med bestyrelsen sideløbende undersøgt alternativer til en børsnotering.
Dette har ført til dialog med flere investorer i foråret 2017, hvilket sidenhen har udviklet sig til konkrete forhandlinger mellem Nykredit, Forenet Kredit og en dansk investorkreds. Det er disse forhandlinger, der nu har resulteret i et købstilbud.
Muligheden for et salg af en minoritets aktiepost blev også afsøgt forud for, at repræsentantskabet i Forenet Kredit traf beslutning om at iværksætte det børsforberedende arbejde. På daværende tidspunkt var det ikke en gangbar løsning. Siden er Nykredit-koncernens resultater blevet markant forbedrede, og investorers efterspørgsel efter unoterede aktieposter er steget. Det fremsatte tilbud kommer på den baggrund.
Bestyrelserne i Forenet Kredit og Nykredit A/S samt koncerndirektionen vil nu vurdere, om tilbuddet samlet set er et attraktivt alternativ til en børsnotering, herunder om tilbuddet giver en tilfredsstillende adgang til egenkapital. Forenet Kredits bestyrelse vil på den baggrund tage stilling til, om tilbuddet skal anbefales til Forenet Kredits repræsentantskab, som skal træffe endelig beslutning om evt. salg af aktier.
Nykredit er den største udlåner i Danmark og det eneste systemisk vigtige institut af sin størrelse, der ikke har adgang til at hente egenkapital, hvis nye kriser, ny regulering eller andre forhold gør det nødvendigt. Ledelsen i Forenet Kredit og Nykredit glæder sig over, at koncernens markant forbedrede resultater har udvidet mulighederne for at etablere en adgang til egenkapital.
Det børsforberedende arbejde fortsætter, indtil andet er besluttet.