Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nykredit vil polstres til kraftig ekspansion

Økonomisk ugebrev

torsdag 01. oktober 2015 kl. 9:32

Det er nu dokumenteret, at realkreditsektorens mest kapitalsvage institut, Nykredit, faktisk allerede lever op til fremtidige kapitalkrav og mere til. Økonomisk Ugebrev har tidligere kortlagt dette forhold, og vist at det var meget vanskeligt at se begrundelser for at fastholde høje bidragssatser i realkreditten. Som bekendt har realkredittens bidragsforhøjelser de seneste år kostet låntagere milliarder af ekstraregninger. Men nu viser det sig, at begrundelsen for de høje bidragssatser ikke længere holder vand.

Dokumentationen for Nykredits – og de andre institutters velpolstrede tilstand – fremgår af dokumenter fra Økonomi- og Erhvervsministeriet, som for nylig er sendt til Folketingets Erhvervsudvalg. Her fremgår det, at realkreditinstitutterne – efter de store bidragsforhøjelser – på ganske kort tid har opbygget så stor egenkapital, at de allerede mere end fire år før tidsfristen opfylder alle de lovkrav, der kommer til at gælde fra 2019. Det gælder endda også det mulige krav om en kontracyklisk buffer, der kan komme, hvis ministeren vælger at sætte det ekstra særlige krav i gang. Men det er ikke tilfældet endnu.

Dokumentet står i skærende kontrast til, hvad realkreditten selv løbende har oplyst, og også udmeldinger fra tidligere økonomi- og erhvervsminister Henrik Sass Larsen. Så sent som i marts, til Realkreditforeningens årsmøde, var den tidligere minister fremme med argumenter for, at sektoren var nødt til at forhøje bidragssatserne for at kunne opfylde de mange reguleringskrav fra EU og danske politikere. Det viser sig nu at være direkte forkert, og i dag virker udmeldingen enten vildledende eller et udslag af mangelfuld indsigt.

”Lad mig derfor også gøre det helt klart for alle. Det er endnu ikke alle realkreditinstitutter, der er polstret tilstrækkeligt. Men I bevæger jer derhen af, og når I er i mål med polstringen, forventer jeg også, at det smitter af på bidragssatserne. En af forklaringerne på, at polstringen endnu ikke er tilstrækkelig er, at realkreditinstitutterne har øget deres udlån under krisen (…). Blandt andet derfor er der stadig institutter, som har et stykke vej, før de har nok kapital til at de fuldt ud kan leve op til de krav, der vil gælde fra 2019,” sagde Henrik Sass Larsen på årsmødet den 26. marts.

Men nu er det sort på hvidt dokumenteret, at alle de store institutter allerede med udgangen af 2014 – og dermed flere måneder før ministeren holdt sin tale – levede op til alle lovkrav, der gælder om fire år. Dermed var alle – bortset fra DLR – allerede i mål. Det er altså dokumenteret, at det billede, der blev tegnet for offentligheden, var direkte faktuelt forkert.

 

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev Finans nr. 30.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank