Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nykredits ambassadører med omdømmerisici

Økonomisk ugebrev

fredag 19. februar 2016 kl. 14:03

Kommentar: Nykredits topchef Michael Rasmussen har haft held til at spænde en lille håndfuld toperhvervsledere foran sit tvivlsomme projekt med nye bidragsforhøjelser for boligejerne og en forventet børsnotering, vedtaget af et håndplukket repræsentantskab, som trods forenings-ejet ikke er demokratisk valgt. Den demokratiske proces med valg til repræsentantskab er tilrettelagt så besværligt og snørklet i Nykredit, at det er særdeles vanskeligt at udfordre den reelt selvsupplerende bestyrelse for Foreningen Nykredit.

Velkendt er det, at Nykredits ledelse på det seneste har været udsat for et massivt pres, dels fra erhvervsmedierne og endda Ekstra Bladet, og senest fra adm. direktør Frank Gad, indtil forleden medlem af Nykredits repræsentantskab, hvor han trak sig i protest med øjeblikkelig virkning efter at have skrevet et åbent brev til repræsentantskabet.

Denne kommentar handler dog om noget helt andet: nemlig omdømmerisici for en lille håndfuld erfarne og respekterede erhvervsfolk, som nu lader sig spænde for Nykredit ledelsens vogn. Flere velkendte navne fra repræsentantskabet kommer nu ind i de forskellige Nykredit-bestyrelser: Egmonts topchef Steffen Kragh bliver ny formand for bestyrelsen i Nykredit Holding og Nykredit Realkredit. I samme bestyrelser bliver som ny næstformand TV2’s adm. direktør Merete Eldrup. Endelig indtræder adm. direktør Per W. Hallgreen som medlem af de to bestyrelser.

Der er ingen tvivl om, at der for alle tre er tale om dygtige og erfarne erhvervsfolk, og de har et godt omdømme i samfundet og i erhvervslivet, blandt andet fordi de står bag velledede og velrenommerede store erhvervsvirksomheder. Selvom de ikke har egentlig finansiel baggrund, som Nykredit godt kunne bruge i de operative bestyrelser, vil de helt sikkert være nyttige redskaber i adm. direktør Michael Rasmussens projekt om at transformere Nykredit.

Økonomisk Ugebrevs erfarne journalist Ejlif Thomasen har det seneste år skrevet over tyve artikler om, hvordan Nykredits tidligere ledelse har været ved at køre en af landets største finanskoncerner i sænk på grund af ukloge strategiske og forretningsmæssige beslutninger, som i sidste ende har været drevet af ledelsens våde drømme om at bygge et imperium. Vi skal ikke træde meget rundt i det besynderlige opkøb af Forstædernes Bank, opførelse af nyt kostbart hovedsæde, som efterfølgende er nedskrevet med  mange hundrede millioner, hovedkulds forretninger med pantebreve og risikofulde swaplån, som har kostet milliardtab.

Det forunderlige er, at Nykredits nye ledelse igen vil forsøge at bygge et imperium, ved ekspansion af banken, finansieret af realkreditlånerne via forhøjede bidrag. Den skæbnesvanger fortid, som har kostet låntagerne milliarder i forhøjede bidragssatser, er allerede fejet ind under gulvtæppet, og nu skal historien altså gentages med nye imperiebyggerier.

Det er i denne situation, vi med forundring ser Kragh, Eldrup og Hallgren spille med. De må have grundigt overvejet plusser og minusser ved at indtræde i bestyrelserne. På plussiden er naturligvis en bestyrelsespost i en af landets største finansielle institutioner, samt det medfølgende solide bestyrelseshonorar. Formelt vil det også være pænt på CV’et, og det kan muligvis føre andre bestyrelsesposter med sig.

På minussiden tæller mistanken om, at de har solgt sig selv til et projekt, som udefra set virker dybt problematisk, baseret på udemokratiske principper, hvor de reelle ejere køres groft over. De spænder sig op på en topledelse, som ikke vil informere omgivelserne om, hvorfor den nu pludselig ser et langt større kapitalbehov end tidligere, og hvor hensynet til nye aktionærer på børsen kommer til at bestemme selskabets udvikling – frem for medlemsdemokratiet.

Ja, der vil være gigantiske omdømmerisici forbundet med at deltage i det projekt, da man med rette ved et indvalg kan så tvivl om deres professionalisme, dømmekraft, integritet og gode moral. Som Stine Bosse skriver i aktuel blogkommentar i Berlingskes Business.dk: ”I en verden hvor kommunikation bliver et vigtigere og vigtigere omdrejningspunkt, spiller “brand” og omdømme en mere og mere væsentlig rolle, og topledere bliver “brand byggere” og “brand bestyrere”. De fleste topledere går lagt for at beskytte omdømme og brand. Det er der en god grund til. I et godt brand og omdømme ligger nemlig tillid, respekt, “opførsel” og uhåndgribelige værdier, der ofte er bygget op over lang tid, og som er det, der giver det ekstra “klik”, den ekstra margin, den ekstra efterspørgsel og endelig den bedre bundlinie.”

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank