Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nykredits ledelse destruerer milliardværdier: To scenarier herfra

Morten W. Langer

torsdag 10. marts 2016 kl. 17:33

Kommentaren bringes i søndagens udgave af Økonomisk Ugebrev Finans/CFO – Modtag daglige gratis nyheder fra Økonomisk Ugebrev ved tilmelding her.

Kommentar: Nykredits plan om at blive børsnoteret, ved at sælge nye aktier til professionelle investorer, begynder nu for alvor at slå revner. Hvad der startede som nogle dønninger omkring de udmeldte bidragsforhøjelser, udviklede sig siden til stormvejr, og er nu blevet en ødelæggende orkan. Hvad der skulle være koncernchef Michael Rasmussen storstilede plan for at føre Nykredit ind i det finansielle establishment, med fast gang på de bonede gulve i de internationale finanscentre, ser nu ud til have udvikle sig til en enorm destruktion af værdier for Nykredit.

Tusindevis af kunder forbereder at droppe deres lån hos Totalkredit/Nykredit. Samarbejdsbankerne i Totalkredit udnytter nu Nykredits svaghed ved at underbyde Totalkredits nye højere bidragssatser. Og endelig står Nykredit og koncernchef Michael Rasmussen nu til at score under gulvhøjde i kommende imagemålinger og omdømmeundersøgelser. Er det noget som nye investorer i en kommende børsnotering vil synes er attraktivt? Svaret er et rungende nej.

Groft sagt er Nykredit ved at slå revner, og det vil ingen investere i. Faktisk er vi formentlig meget tæt på det punkt, der hedder ”The Point of No Return”. Altså hvor det er for sent for Michael Rasmussen at trække i land, ved at tilbagerulle de planlagte bidragsforhøjelser. Faktum er han allerede har igangsat en bølge af ødelæggende værdidestruktion: For det første – mister Totalkredit/Nykredit eksisterende kunder blot svarende til de 40.000 kunder i Facebook gruppen af kritiske interessenter, svarer det til, at Nykredit mister udlån for ca. 20-30 mia. kr. Svarende til et bundlinjeoverskud på op mod en kvart milliard kroner årligt. For det andet er Michael Rasmussen ved at destruere en vigtig distributionsplatform i samarbejdet med 60 lokalbanker gennem Totalkredit.

Som bekendt har Sydbank og Spar Nord, altså de to vigtigste leverandører af nye lån, netop kommet med underbud til de højere Totalkredit bidragssatser, og de tilbyder kunderne at flytte omkostningsfrit. Nykredits modsvar kom i denne uge, hvor Nykredit Bank tager konkurrencen op med Sydbank og Spar Nord om boliglån. Ja, det virker efterhånden noget kaotisk.

Sydbank og Spar Nord har sandsynligvis valgt den rigtige strategiske action: Fra nu af er det alle mod alle i finanssektoren, og vi ser, at den nye konkurrencevirkelighed inden for 1-2 år også vil sprede sig til banksektoren og pensionssektoren. Spar Nord og Sydbank gør klogt i ikke at overlade spillepladen til offensive Anders Dam i Jyske Bank.

Nykredit forfejlede strategiske satsning kan meget vel føre til, at finanskoncernen allerede nu har tabt spillet om en mere solid og dominerende placering i det danske finanslandskab. Præcis det Michael Rasmussen ellers havde planlagt.

Og hvad er værdien af Nykredit egentlig i dag?  Værdien af kunderelationer til en halv million utilfredse private kunder og et smuldrende distributionsnet? Hertil kommer erhvervskunder, hvoraf mange har individuelt forhandlede lave bidragssatser.

Sydbank og Spar Nord kan meget vel være ved at flytte skakbrikkerne på spillepladen, så de fremover i højere grad orienterer sig mod hinanden, og helt ekskluderer Nykredit fra spillet. Hvis det er tilfældet, er Nykredit for alvor på spanden. Måske kan Nykredit nå at redde sig selv ved hurtigt at opgive bidragsforhøjelserne, og hente eventuel fremtidig nødvendig ekstra kapital ved at sælge hybrid kernekapital, som også vægter i kapitalopgørelsen. Det er antageligt eneste måde at få låntagerne til at falde til ro.

Ledelsens skræmmebilleder om, at dansk økonomi vil falde sammen uden ekstra kapital til Nykredit, virker fortsat utroværdige og udokumenterede. Michael Rasmussen er uden tvivl en dygtig bankmand. Men han har også bevist, at han ikke har den mindste føling med sine kunder, og hvad de vil finde sig i. Spørgsmålet er: Er han den rigtige mand til at stå i spidsen for en foreningsejet virksomhed?

Vi ser to mulige scenarier herfra: I første scenarier holder Nykredit/ Totalkredit fast i den udmeldte plan, og selvom der forsøges med lidt lapperi ved at overføre 600 mio. kr. til Totalkredits kunder næste sommer, vil kunder i tusindtal med stor sikkerhed flytter til BRFkredit, Sydbank, Spar Nord og senere også Realkredit Danmark og Nordea, som sikkert vil koble sig på rovet. Nykredit brandet vil blive smadret, mere end det allerede er. Bankerne i Totalkredit samarbejdet vil tilbyde deres kunder andre løsninger. Nykredit vil miste Totalkredit-bankerne som den vigtigste distributionsplanform.  Børsnoteringsplanerne udskydes på ubestemt tid. Nykredit ryger ud i en eksistenskrise. Og som en mulig strategisk redning overtager Sydbank og Spar Nord sammen Nykredit Bank, og den nye storbank overtager samtidig 51 procent af ejerskabet af Nykredit Realkredit, herunder Totalkredit, som bliver en ren realkreditforretning, der leverer billige realkreditlån.

I det andet scenarie smider Michael Rasmussen enten håndklædet frivilligt eller også opstår et pres på ledelsen fra enten repræsentantskabet eller bestyrelse, så han tvinges til at opgive bidragsforhøjelserne.  En mindre sandsynlig mulighed er, at bestyrelsen ikke ser anden udvej at ofre Michael Rasmussen, fordi han er personificeringen af den kuldsejlede plan og kundeoprøret. Herefter må Nykredit søge at genopbygge relationerne til Totalkreditbankerne.  Hvis der inden for de kommende år kommer nye kapitalkrav, gældende efter 2019, som er markant højere end forventet, vil der være tid til at genoverveje situationen.

Under alle omstændigheder vil den danske finanssektor aldrig blive den samme efter de seneste ugers kundeoprør, fremmet af massiv mediedækning og Nykredits håbløse mediestrategi, herunder bortforklaringer og vildledninger. Det vil kunderne simpelthen ikke finde sig i.

Læs i søndages udgave af Økonomisk Ugebrev tema om krigen om boliglånene.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank