Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Øget statsstyring løser ikke SMV-problemer

Økonomisk ugebrev

tirsdag 23. december 2014 kl. 10:16

Erhvervsminister Henrik Sass Larsen har nu bedt Finansudvalget om lov til at skyde 5 mio. kr. i det private initiativ Gourmet Bornholm. Dermed vil det ifølge formanden for initiativet Jens Borup Pedersen være første gang, at en offentlig vækstplan indebærer, at der sættes skatteyderpenge direkte i et privat foretagende. Hensigten er uden tvivl sympatisk. Gourmet Bornholm skal udvikle og afsætte bornholmske kvalitetsfødevarer. Dermed understøtter staten en række mindre virksomheder og regner med at skabe 200 nye arbejdspladser på den økonomisk trængte ø.

Baggrunden er også, at mange små erhvervsvirksomheder fortsat er svækkede efter flere års økonomisk stagnation. De har brug for finansiel opbakning for at få udløst deres potentiale. Budskabet fremgår af talrige undersøgelser, senest udlånsredegørelsen fra Erhvervsministeriet, der kom i denne uge. Fremgangsmåden er imidlertid dybt problematisk. Med direkte statsstøtte til udvalgte virksomheder satser regeringen nu åbenlyst på, at den blandt Danmarks små og mellemstore virksomheder kan udvælges foretagender, der har særligt succespotentiale, og at den dermed kan styrke den økonomiske udvikling i bestemte landsdele og i hele landet. For den øvrige del af erhvervslivet er der grund til at være opmærksomme og skeptiske:

Stærke kræfter i regeringen og centraladministration synes her ved udgangen af 2014 at være i gang med en snigende indførelse af en erhvervspolitik, der tilsyneladende hellere vil finde ”fremtidens vindere” end satse på en bred forbedring af rammevilkårene – ikke mindst finansieringsforholdene – for små og mellemstore virksomheder. I retfærdighedens navn må man sige, at regeringen også pænt nævner og beskæftiger sig med finansieringsproblemerne. Men samtidig må man konstatere, at det går meget langsomt med at finde konkrete løsninger på dem. Det er åbenbart sjovere for embedsmænd og politikere at lægge konkrete planer for bestemte brancher og virksomheder. Det giver erhvervs- og vækstministeren fin og umiddelbar positiv omtale, når han ”hjælper Bornholm” eller lover særlig statslig og politisk sympati til mennesker, der måtte have lyst til at etablere et nyt dansk superskibsværft, der skal ”redde 50.000 job”.

Der er næppe de samme hurtige point at hente i den besværlige kamp for at forbedre rammevilkår og afhjælpe kreditklemmen på grund af stadig forsigtige banker.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank