Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

PFA skærer tusind pensionister 5000 kr. pr. måned

Økonomisk ugebrev

tirsdag 14. februar 2017 kl. 8:50

PFA Pension skærer nu dramatisk i de løbende pensionsudbetalinger til godt tusind danske pensionister. Kunderne er tidligere medlemmer af pensionskassen Værkstedsfunktionærerne. En protestforening, med kritik af PFA for at løbe fra tidligere løfter ved fusion, er under dannelse.

De godt tusinde pensionister i den tidligere pensionskasse PVJ Værkstedfunktionærerne fik et chok i sommeren 2016, da der dumpede et brev ind af brevsprækken fra PFA Pension. Ifølge brevet ville de fra 1. januar 2017 blive skåret markant i den løbende pension, de tidligere har modtaget. En pension, som de troede, de havde fået garanti på, da de i 2010 på pensionskassens vegne accepterede at blive indlemmet i PFA Pension.

I gennemsnit mister de godt tusinde pensionister 5000 kr. om måneden, og altså 60.000 kr. om året. Men der er store udsving i, hvor meget de bliver skåret – fra typisk 3000 kr. til 7000 kr. om måneden, fremgår det af konkrete eksempler, Økonomisk Ugebrev har fået forelagt.

”Det ugaranterede tillæg er en slags bonus, men vi har ikke mulighed for at udbetale det, og derfor nedsættes det per første januar til nul kroner, så det passer med vores afkast. Hilsen PFA”.

Nogenlunde sådan lød det i brevet til de pågældende kunder. Da de i 2010 kom ind i PFA, blev de efter det oplyste lovet, at det ville øge deres pensioner markant. Men tilbuddet viser sig nu at være ugaranteret – det kan med andre ord fjernes helt. Det store spørgsmål er nu, om PFA Pension lø-ber fra tidligere bindende løfter – eller om de blot har givet løse hensigtserklæringer, som ikke er bindende. Tidligere chefaktuar i Finanstilsynet Klaus Grünbaum anbefaler de tidligere medlemmer af Værkstedsfunktionærerne at gå rettens vej, og det kan starte endnu en stor retssag i pensionsbranchen, hvis de godt tusinde pensionister med en gennemsnitsalder på 84 år vælger at gå sammen om et sagsanlæg.

I 2010 var pensionskassen Værkstedsfunktionærerne særdeles velpostret, og de tidligere medlemmer tog en stor pengekasse på 2 mia. kr. med over i PFA.

”Vi havde en egenkapital på en halv mia. kr., da PFA kom til, og de penge tilhørte os. Indtil videre har de kun udbetalt halvdelen. For mig at se handler det her om at få bjerget så mange af vores penge som muligt. Det var også derfor, PFA i 2010 satte så meget power ind på at få overtaget vores pensionskasse,”

siger tidligere medlem i Værkstedsfunktionærerne Svend Aage Eeg.

PFA oplyser, at den gamle pensionskasse tilsyneladende er løbet tør for penge, hvis man tager højde for rentefald, længere levetider og størrelsen af de pensionsmæssige hensættelser.

”Da PFA overtog PVJ, fik kunderne naturligvis deres midler – herunder PVJ’s egenkapital – med over i PFA. Det var årsagen til, at det var muligt at forhøje dels pensionsgarantien og dels give et ekstra, ugaranteret tillæg i en periode. På grund af det meget lave renteniveau på globalt plan er det ikke længere muligt at bevare det midlertidige, ugaranterede tillæg, og det har vi gjort meget ud af at forklare kunderne i de breve, som vi sendte ud i sommeren 2016. Gennem udbetalingen af de ugaranterede tillæg har medlemmerne fået fordelt de ufordelte midler fra pensionskassen,” forklarer Mikkel Friis-Thomsen, direktør for koncernkommunikation og eksterne relationer fra PFA.

Hertil siger Svend Aage Eeg: ”Det er noget vrøvl. Der er stadig masser af penge i pensionskassen.

Et guldæg – i 2010

Vi skruer tiden tilbage til 2010: Pensionskassen PVJ var åbenlyst blevet for lille og skulle ind i en større sammenhæng. Der blev nærmest skrevet historie, da det var Danmarks måske ældste pensionskasse, der måtte opgive selvstændigheden. PVJ har rødder helt tilbage til 1900, men har været lukket for nye medlemmer siden 1993. For gennemsnitsalderen var dengang på næsten 80 år, og antallet af medlemmer var blot 1184. Men der lå 2 mia. kr. i kassen. Egenkapitalen er på næsten en halv mia. kr. Så der opstår hurtigt en budkrig mellem en række pensionsselskaber, der gerne vil have fat i de mange penge.

På en ekstraordinær generalforsamling den 17. maj 2010 står det klart, at PFA er kommet med det højeste tilbud, og selskabet vinder. Sammenlægningen med PFA indebærer, at egenkapitalen så skal fordeles mellem de 1184 medlemmer, og det betyder, at pensionsdepoterne bliver forhøjet. PFA lovede den største forhøjelse af pensionerne på 24 pct. Tre dage efter generalforsamlingen står der i medierne, at de godt tusind medlemmerne nu skal dele en halv mia. kr. – eller 400.000 kr. per medlem. Nu viser det sig altså, at det løfte er trukket tilbage.

Gyldne løfter

Det skortede heller ikke med gyldne løfter – dengang den 17. maj 2010. PFA mødte talstærkt op med hele direktionen. Adm. direktør Henrik Heideby og koncerndirektør Lars Ellehave var til stede, så PFA havde kørt de store kanoner i stilling. PFA’s chefaktuar Sonja Diamant sagde ifølge det skriftlige referat til de fremmødte medlemmer, at de nuværende pensionister ville få en konkret oplysning om størrelsen af den pension, de fremtidig kunne forvente at få udbetalt fra og med den 1. oktober 2010.

Aktuar Sten Ragn gennemgik de aktuarberegninger, der lå til grund for forhandlingerne, idet han præciserede, at såvel han som PFA’s aktuar var fuldstændig enige om forudsætningerne for beregningerne. Det interessante for pensionskassens (PVJ’s) aktuar var ikke så meget en beregning på ti år, men måske op til 50 år, og aktuaren gennemgik formue og ydelsesplancher, der viste udviklingen til og med 2039.

Med andre ord blev medemmerne præsenteret for, hvad de ville få udbetalt fra 2011 og fremad – og at det var det lange sigt, der var interessant at se på. Ingen steder i referatet nævnes dog noget om, at de ekstra ydelser, PFA nu stillede i udsigt, faktisk var de ugaranterede og kunne fjernes igen, hvis PFA ønskede det. Flere medlemmer var dog kritiske – herunder Svend Aage Eeg.

”Jeg undrer mig i dag såre over, at direktionen brugte tid på at snakke om mulig sommerhusudlejning i stedet for at holde sig til økonomi og fakta. Der blev lovet guld og grønne skove, og det viser sig jo nu, at PFA ikke kunne holde, hvad de lovede os,”

siger han.

Ikke nævnt på ekstraordinær generalforsamling

Derfor har han bedt Klaus Grünbaum om en vurdering af medlemmernes situation, og det viser sig, at de flotte løfter fra PFA nu kan give bagslag for Danmarks største pensionsselskab. Klaus Grünbaum fremhæver nemlig i sit svar, at det faktum, at direktionen i PFA overhovedet ikke nævnte, at pensionstillægget ikke var garanteret, kan være et problem i dag.

”Tværtimod understreger bestyrelsesformanden, at der til trods for alle disse anførte forhold stadigvæk ville blive udbetalt cirka 25 procent mere i pension fra og med 1. oktober 2010, hvilket gentages. Ingen steder i referatet af den ekstraordinære generalforsamling fremgår det, at tillægget er ugaranteret. Tværtimod omtales det som en ydelse, der blot lægges oveni den øvrige grundydelse. Spørgsmålet er, om det juridisk set har været tilstrækkeligt alene at nævne den manglende garanti på den ordinære generalforsamling. Jeg finder, at et så væsentligt vilkår ikke blot burde have været nævnt, men også tydeligt fremhævet på den ekstraordinære generalforsamling,” lyder det fra Klaus Grünbaum, der i dag er direktør i Aktuar Juridisk Råd.

Han slutter med at konstatere, at hvis medlemmerne ad den vej kan få erklæret vedtagelsen på den ekstraordinære generalforsamling for ugyldig, er der en sag mod PFA, og at dette må afklares med juridiske eksperter eller af Finanstilsynet.

Direkte adspurgt om denne problemstilling svarer PFA:

”I aftalen mellem PFA og PVJ fremgår det, at det ugaranterede tillæg kan op- eller nedjusteres – herunder sættes til nul – alt efter den fremtidige forrentning eller overskud i ordningen. Det fremgår også af medlemmernes pensionsbevis, ligesom der har været indkaldt til informationsmøder og udsendt orienteringsbreve herom. Det fremgik også klart på den ordinære generalforsamling i PVJ 27. april 2010, hvor man drøftede forslaget om overdragelse til PFA, som blev endeligt vedtaget på den ekstraordinære generalforsamling i maj 2010,” skriver direktør Mikkel Friis Thomsen fra PFA i en mail til Økonomisk Ugebrev.

Svend Aage Eeg er i kontakt med en række medlemmer for at undersøge muligheden for en retssag mod PFA.

 

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank