Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Q1: Svagt privatforbrug holdes oppe af bilkøb og energikøb

Morten W. Langer

onsdag 31. maj 2017 kl. 9:58

Fra Handelsbanken:

 

Den økonomiske vækst endte på 0,6% q/q i 1. kvartal 2017, hvilket var væsentligt stærkere end ventet

• Fremgangen skyldes dog primært en markant lageropbygning og øget offentligt forbrug, og ser man bort fra disse var der tale om tilbagegang i dansk økonomi

Den pæne overordnede vækst skjuler således underliggende svagheder i både investeringer, eksport og privatforbrug opbremsning i eksporten

BNP vokser mere end ventet i 1. kvartal
Dansk økonomi voksede med hele 0,6% q/q i 1. kvartal, hvormed den positive udvikling vi også så igennem hele 2016 fortsatte ind i det nye år. Udfaldet var væsentligt stærkere end den vækst på 0,2% q/q son vi havde ventet, og også stærkere end væksten på 0,3% q/q som den foreløbige BNP-indikator havde vist. BNP-indikatoren har nu været offentliggjort tre gange og begge gange har de efterfølgende mere detaljerede væksttal vist sig at være at være væsentligt anderledes. Det gør det værd at understrege, at vi i hvert fald indtil videre skal tage BNP-indikatoren med et vist gran salt.

Stærk BNP-vækst skjuler underliggende svagheder
De mere detaljerede nationalregnskabstal viste imidlertid at den stærke overordnede vækst dækker over underliggende svagheder i dansk økonomi. Den høje vækst skyldes således primært en meget kraftig lageropbygning, der bidrog med hele 0,7%-point til den økonomiske fremgang. Fraregnes lagrene, var der således reelt tale om tilbagegang i dansk økonomi i årets første måneder. Lageropbygningen kan være positiv hvis det skyldes forventninger om stigende efterspørgsel fremadrettet, men hvis lageropbygningen er ufrivillig vil det gøre indhug i produktionen fremadrettet. Det overraskende fald i industriens konjunkturbarometer i maj kunne desværre tyde på, at det er det sidstnævnte der gør sig gældende, som betyder, at der formentligt vil komme en negativ reaktion i lagerudviklingen i de kommende kvartaler. Hertil kommer også, at det offentlige forbrug bidrog med 0,2%-point til BNP-væksten, som følge af et kraftigt rebound i 1. kvartal på 0,8% q/q efter 2 kvartaler med tilbagegang.

Opbremsning i både privatforbrug og eksport
Mens den overordende vækst var stærk, så udviklede bl.a. privatforbruget sig således svagt på linje med vores forventninger. Privatforbruget voksede således kun med 0,3% q/q i 1. kvartal efter en vækst på 1,6% q/q i 4. kvartal sidste år. Fremgangen var drevet af bilkøb og energiforbrug, og fraregnet disse var der tale om et fald i privatforbruget på 0,1% q/q. Det understreger efter vores vurdering, at danskerne fortsat har fokus på opsparing, men vi regner dog alligevel med at opbremsningen i privatforbruget i 1. kvartal er midlertidig, da den økonomiske situation for husholdningerne fortsat ses som værende gunstige. Eksporten tog også en pause efter den kraftige vækst i 4. kvartal sidste år. I 1. kvartal faldt eksporten således med 0,9% q/q, hvilket må siges at være skuffende set i lyset af de mere gunstige globale konjunkturer. Det er formentligt især et fald i salget af varer uden for Danmarks grænser som stod bag opbremsningen. Importen faldt imidlertid med 1,6% q/q, som primært skal ses som følge af et bortfald af de store skibsinvesteringer i 2. halvdel af sidste år. Det betød, at nettoeksporten bidrog positivt til BNP-væksten, men altså af de ‘forkerte’ årsager.

Investeringerne skuffer
Det positive bidrag til væksten fra faldet i importen modregnes dog i investeringerne i maskiner og tranportmidler, som faldt med hele 11,1% q/q i 1. kvartal, som i vid udstrækning kan tilskrives bortfaldet af de nævnte store skibsinvesteringer. Eksklusiv skibe var der imidlertid fortsat tale om en svag investeringsaktivitet, med en flad udvikling i 1. kvartal. Det er lidt bekymrende da investeringer er en afgørende faktor for ikke kun de  kortsigtede konjunkturer men også de mere langsigtede strukturelle vækstudsigter. De seneste investeringsplaner fra industrien  viser desværre, at sektoren forventer at investere mindre i år, og det er afgørende, at vi ikke ser tilbageslag i stemningen i den globale økonomi, som yderligere ville kunne bremse virksomhedernes investeringslyst. Modsat udviklede boliginvesteringerne sig stærkt, og givet tempoet på boligmarkedet ser vi at boliginvesteringerne kan fortsætte med at udvikle sig positivt i den kommende tid.

Vi venter fortsat ikke et bragende opsving
Den stærkere end ventede økonomiske vækst i 2017 betyder, at vores vækstskøn for 2017 i underkanten af 1,5% kan vise sig at være for lavt. Vi fastholder dog for indeværende vores skøn, hvor vi bl.a. venter at se en modreaktion i lagrene på et senere tidpunkt. Overordnet set venter vi således fortsat ikke et bragende økonomisk opsving, hvor vi især ser dæmpende faktorer fra udviklingen i den globale økonomi spille ind på de økonomiske udsigter når vi kommer længere hen på året. Endvidere er vi også tilbageholdende med at vente et stærkere opsving i privatforbruget, hvor fokus fortsat er på at nedbringe gæld. Hvis investeringerne fortsætter med at overraske negativt, kan det dog give anledning til en svagere vækst.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank