Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Regeringens pensionsplan koster danske aktionærer 21 mia.

Morten W. Langer

tirsdag 18. august 2020 kl. 18:44

Kommentar: Som bekendt fremlagde regeringen i dag en plan for fremtidig pensionering af danskerne.

Planen blev fremlagt for journalisterne ved 12-tiden, før ministerens pressemøde kl. 13. Det danske aktiemarked startede med at dykke, selvom det europæiske aktiemarked var på vej op. Selv det europæiske farma indeks var stigende, og det danske aktieindeks er som bekendt tungt vægtet i farma aktier, men alligevel faldt det.

Det danske aktiemarked sluttede ca. 0,7 procent efter de europæiske aktier, svarende til et ekstra tab på 21 mia. kr. Vores påstand er, at det alene skyldes den aldeles erhvervs-uvenlige pensionspakke.

Planen lægger op til en finansiering ved at tage pengene fra erhvervslivet, hvilket sådan set er i orden, altså hvis regeringen tager pengene der, hvor det giver mening.

I en kommentar, som Økonomisk Ugebrev offentliggør i ØU Ledelse fredag, lyder konklusionen, at den fremlagte plan er et historisk tilbageslag for erhvervspolitikken i Danmark, altså at politikerne hovedløst og uden tanke for de samfundsøkonomiske konsekvenser, fremlægger de forslag, som nu er fremlagt.

Flere af initiativer afspejler et stykke populistisk politik, som umuligt har været overvejet særligt længe. Der har bare skulle penge i kassen. Og det er i orden at beskatte erhvervslivet noget hårdere. Men gør det der, hvor det ikke har de store negative konsekvenser.

Det mest populistiske – og mest hovedløse  – forslag er at sige nej til fradrag for topchefers løn over 10 mio. kr. årligt. Forslaget bunder naturligvis i den debat, der popper op engang imellem om højere direktørlønninger. Ja, nogle topchefer får høje lønninger.

Men skal en virksomhed som A.P. Møller-Mærsk eller Carlsberg tiltrække en dygtig international profil, er i omegnen af 40-50 mio. kr. årligt i løn helt normalt. Skal de store virksomheder nu straffes for at  skaffe danske erhvervsvirksomheder dygtige topledere, som skaber velfærd til samfundet og tusindevis af arbejdspladser. Come on.

En forøgelse af selskabsskatten for bankerne er næsten ligeså hovedløst. Den danske banksektor står foran en ekstremt vanskelig periode, med pres på alle indtjeningsparametre, minusrenter og stigende udlånstab på grund af efterdønningerne efter coronakrisen.

Mange banker tjener stor ikke penge på den basale drift, fordi de ikke har skåret i omkostninger og de er ikke indgået i en ellers oplagt konsolidering i sektoren. De kommer ikke til at bidrage med ekstra selskabsskat, fordi deres overskud er minimale.

De effektive banker med ansvarlige ledelser kommer til at betale regningen. Og vi har ellers i den grad brug for stærke banker, hvad der også er grunden til at skiftende regeringer, Finanstilsynet og Nationalbanken i årevis har holdt hånden over bankerne, når det har været muligt. Bankerne skal have styrken til at kunne låne penge ud til danskerne og erhvervslivet, samtidig med at kapitalkravene forøges.

Læs blot Økonomisk Ugebrevs artikelserie om de to mia. kr. i tvivlsomme formidlingsprovisions indtægter, som bankerne næsten i det skjulte beholder til sig selv. Det er et politisk valg og skjult erhvervsfremme. Men nu bakker myndighederne lige pludselig.

Et sted hvor det ville være oplagt for regeringen at hente pengene, er hos realkreditinstitutterne, som har en overnormal indtjening på grund af stærk mangelfuld konkurrence. De skovler penge hjem i disse år, selvom den underliggende finansielle og forretningsmæssige risiko er begrænset, og de er meget velpolstrede. De har let råd til at lægge to mia. kr. årligt ekstra hos staten i ekstra skat.

Det er der, pengene skal hentes.

Fortsættelse følger på fredag.

 

 

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank